Confessions of a mom #01; Tweetalig opvoeden

Oké zitten jullie er klaar voor? Ik heb twee dochtertjes en ze zijn een hand vol. De oudste is 3,5 jaar en de jongste 2,5 jaar. Zoals elke moeder probeer ik ook het beste voor mijn kinderen te doen. Waar ik het nu over wil hebben, is het tweetalig opvoeden. Voor andere meiden die ook in deze situatie zitten, hoe doen jullie dat?

Tegen onze dochters praat ik Nederlands en mijn man Turks. Natuurlijk wel eens een woordje Turks van mijn kant of Nederlands van zijn kant, maar voornamelijk de één ouder één taal strategie. Dit doen wij, omdat dit voor ons het meest natuurlijk komt.

Wij wonen in Turkije en hier door krijgen ze de Turkse taal al voldoende mee. Vooral de eerste twee jaar ben ik heel strikt geweest met de Nederlandse taal. Soms tot groot ongenoegen van mijn schoonfamilie. Dan kwamen er opmerkingen tegen mijn dochter (toen 1,5 jaar) van: “Je woont in Turkije dus je moet Turks praten”. Gelukkig is dat nu niet meer zo hoor. Daar is jammer genoeg wel een tijd over heen gegaan. En hebben wij het een en ander moeten uitleggen. Bijvoorbeeld dat onze dochter het woord, dat voor haar het makkelijkste was, zei. Ze zei in het Nederlands altijd `auto´ in plaats van het Turkse woord `araba´ en zo zei ze in het Turks altijd `su´ in plaats van het Nederlandse woord `water´. Aangezien wij beide talen begrijpen, is het voor ons nooit een probleem geweest. Maar als mijn dochter aan mij vroeg of ze `su´ mocht, antwoordde ik altijd met “natuurlijk mag jij water”.

Het is voor beide heel duidelijk tegen wie ze welke taal moeten spreken. Vooral de oudste, die schakelt al zo makkelijk om van Nederlands naar Turks of andersom. Ik hoor haar wel eens met haar vader in het Turks praten en dan komt ze mij hetzelfde verhaal vertellen, maar dan in het Nederlands. Sta er soms echt van te kijken, wat er allemaal uit komt. En dat allemaal zo vanzelfsprekend. Fascinerend gewoon.

You may also like

1 reactie

  1. Leuk om te lezen kel. Hier moeten de echte eerste woordjes nog komen. Maar zoals jij het beschrijft willen wij het ook gaan aanpakken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *