Confessions of a mom #02; Bedtijden

Als je hier wel eens op vakantie bent geweest of als je hier woont, heb je vast gemerkt dat de bed tijden van de kinderen hier totaal anders zijn. Ze liggen niet zoals wij gewend zijn, om 20:00 uur in bed. En dan bedoel ik niet tijdens de schoolvakantie of in het weekend. Nee, gewoon op de doordeweekse dagen, als ze naar school moeten.

Ik heb altijd al commentaar gehad, op het feit dat mijn kinderen op tijd naar bed gaan. Meestal liggen ze om 19:30 uur in bed, wat (volgens onze normen) gewoon normale tijden zijn. Toen ze baby’s waren, gingen ze vaak zelfs om 18:00 uur al slapen. Niet omdat ik dat wilde, maar ze waren gewoon moe (ze sliepen bijna nooit overdag, verklaard misschien ook een hoop).

Hier in Turkije leven de mensen natuurlijk ook anders. Zo gaan ze ’s avonds na het avondeten nog wel eens op visite, bij de buurvrouw of familie, om een theetje te drinken. Ik heb dus vaak genoeg visite gehad na het avondeten en dan voornamelijk om de kinderen nog even te zien, maar die sliepen dan altijd al. Vanaf toen heb ik al geprobeerd uit te leggen dat mijn kinderen op tijd naar bed gingen en ze dus eventueel ’s middags langs moesten komen.

Mijn oudste dochter (toen 2 jaar) werd vaak midden in de nacht wakker en bleef dan ook uren wakker. Volgens mijn schoonfamilie kwam dit doordat ik haar te vroeg op bed legde. Wat natuurlijk niet zo was, maar volgens hun was dit het probleem. Over dit onderwerp hebben wij dus vaak discussies gehad, waarbij ik dan wel eens uit mijn slof schoot en dan lieten ze het weer even rusten.

Zo kreeg ik laatst dus een vraag van een van mijn schoonzussen hoe laat de kinderen straks naar bed gaan, aangezien het weer langer licht blijft buiten. Voordat ik antwoord gaf, moest ik echt even nadenken over de vraag. Want wat maakt het nou uit of het wat langer licht blijft buiten. Je doet de gordijnen dicht en je ziet er niks meer van.

Nog meer mensen die zich hier in herkennen?

You may also like

2 reacties

  1. Interessant kelly. Vind het knap dat je als westerse moeder daar gewoon aan houd. Kinderen van die leeftijd hebben gewoon veel slaap nodig. Ook Amerikanen zijn zo dat ze bed tijden laten varen. Hoorde ik van een vriendin. Kind beslist. Nouja…dacht ik. Beslist?? Ik vind het heerlijk mijn dochter van 8 gaat nu met de zomer om 20 uur naar bed. Slaapt om 2030 en wordt wakker om 7 uur of soms 630 uur. Heb ik nog even wat tijd in de avond alleen met manlief.

    1. Precies het kind beslist?! Heel apart. Hier slapen ze ook het klokje rond. Ik vind het inderdaad heerlijk om ’s avonds gewoon nog tijd voor mezelf te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *