Emigreren naar Turkije; wat moet je weten?

emigreren naar Turkije

Heb jij altijd al willen emigreren naar Turkije, maar heb je geen idee hoe dit in zijn werk gaat? Dan heb ik hieronder wat dingen op een rijtje gezet die je sowieso moet regelen!

Waarom emigreren naar Turkije

De reden om te emigreren naar Turkije is toch vaak het heerlijke weer. Met meer dan 300 dagen per jaar zon en de meest prachtige stranden om je heen is het zeker geen straf om hier te wonen. De Turken zijn ook gastvrij en vriendelijk. Maar ook de natuur en cultuur is fantastisch. Dit zijn denk ik al genoeg redenen om te kiezen voor Turkije.

Wat moet je regelen voordat je gaat emigreren?

Misschien dat jij al zeker weet dat je wil emigreren naar Turkije, dan volgen hieronder dingen die je zeker moet regelen:

Voor vertrek

 • Meld jouw emigratie bij de gemeente. U geeft onder andere door naar welk land u vertrekt en bij voorkeur het adres waarop u bereikbaar bent. Dit doe je vanaf 5 dagen voor vertrek. Ook is dit alleen nodig als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft.
 • Vraag DigiD aan voordat je vertrekt. Hiermee kan je je identificeren op websites van de Nederlandse overheid. Ook kunt u met DigiD online zaken regelen, waaronder de belastingdienst. Het is echt het beste om dit aan te vragen voordat je je uitschrijft bij de gemeente.
 • Uitkering regelen. Als je een uitkering ontvangt en je gaat in het buitenland wonen, dan geef je dit door bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Je kan niet alle uitkering meenemen naar het buitenland.
 • Als je naar het buitenland vertrekt kun je een diplomabeschrijving van de Nuffic meenemen. Hiermee geef je uitleg over je Nederlandse opleiding en bijbehorend diploma.
 • Aflossen studieschuld. Het aflossen van je studieschuld in het buitenland gaat gewoon door, hou hier rekening mee als je emigreert.
 • Registreer je als kiezer. Als je bij verkiezingen nog wel gewoon wil stemmen voor Nederland dan moet je je registeren als kiezer. Als je eenmaal geregistreerd bent dan krijg je bij een verkiezingen automatisch je briefstembewijs toegestuurd!

Na vertrek

 • Aanvragen van een belastingnummer. Om belastingaangifte te kunnen doen, maar ook om je Ikamet aan te vragen, heb je een belastingnummer nodig. Dit kun je doen op het belastingkantoor. Hiervoor heb je alleen je paspoort nodig en ze vragen om de namen van je ouders.
 • Openen bankrekening. Na het aanvragen van een belastingnummer kun je ook een bankrekening openen. Ook deze heb je nodig bij het aanvragen van een Ikamet.
 • Het regelen van zorgverzekering. Als je nog verzekerd bent in Nederland kun je een speciaal formulier aanvragen: het N/TUR111 formulier. Dit moet je registreren in Turkije bij het lokale instituut voor Sociale Zekerheid. Als je geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt moet je een zorgverzekering in Turkije afsluiten.
 • Het aanvragen van een Ikamet. De volledige procedure en de benodigde documenten kun je hier vinden.

Heb jij nog tips voor mensen die gaan emigreren naar Turkije?


Voor alle regels omtrent emigreren, verzekeringen, pensioen, uitkering etc. verwijzen we jou door naar de site van de Rijksoverheid.


 

You may also like

4 reacties

  1. Een N/TUR121 formulier is voor mensen met een pensioen.

   Voor alle regels omtrent emigreren, verzekeringen, pensioen, uitkering etc. verwijzen we jou door naar de site van de Rijksoverheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *