FOOD


 

Börek recept met spinazie en kaas

Börek is een van de bekendste gerechten uit de Turkse keuken. Voor degene die het niet weten, leg ik het even uit. Börek is een deeggerecht met vulling. Met de vulling kan je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan gehakt, groenten of kaas. Vandaag leg ik uit hoe je een börek maakt met spinazie en kaas. Het handige van börek is dat het op elk moment van de dag gegeten kan worden. Bij de maaltijd of als vier uur snack bij de thee.

Ispanakli gül böreğı
36 stuks

Ingrediënten;
1 kilo verse spinazie
1 ui
250 gram feta kaas
klein bosje peterselie
peper
6 vellen yufka (1 kilo) (in NL heet het filodeeg)
1 ei
100 ml zonnebloemolie
100 ml melk
(evt. sesamzaadjes)

Bereiding;
Als eerste was en snijd je de verse spinazie. Daarna snijd je een ui fijn. Deze bak je in de pan aan met wat olie. Vervolgens voeg je ook de spinazie hier aan toe. Zodra deze gaar is, laat je het spinazie mengsel even afkoelen.

Ondertussen snijd je de feta kaas in hele kleine stukjes en doe je hetzelfde met de peterselie. Natuurlijk wel eerst even wassen. De kaas en de peterselie voeg je toe aan het spinaziemengsel en een beetje peper om het op smaak te brengen. Zout is niet nodig, want vaak is de kaas al zout genoeg. Is dit niet het geval, kun je altijd wat zout toevoegen.

Open de yufka vellen voorzichtig om de beurt en leg deze boven op elkaar. Dan snijd je alle vellen in een keer door midden. Leg nu de ene helft op de andere en snijd dit in drie gelijke delen. Nu heb je 36 kleine velletjes in de vorm van een driehoek.

Mix in een kommetje de zonnebloemolie, de melk en het ei door elkaar. Mocht je straks wat te kort komen, kun je er altijd nog olie en melk aan toevoegen.
Pak een velletje yufka en leg het driehoekje met de lange punt naar voren. Smeer een beetje olie/melk mengsel met een kwastje uit over het velletje, zodat het hele velletje een dun laagje heeft gekregen. Pak met een lepeltje wat van het spinazie mengsel en leg verdeel het over de brede kant, de kant die het dichts bij je ligt.

Als er over de hele breedte overal een beetje spinazie mengsel ligt, is het nu tijd om te rollen. Je rolt het brede gedeelte gewoon op naar de punt, totdat het hele velletje opgerold is. Het rolletje rol je nu in een rondje, je begint met een zijkant in het midden en de rest van de rol draai je erom heen. Zo lijkt het net op een roos, vandaar de naam gül böreğı.

Je legt al deze roosjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Het is misschien een beetje passen en meten, maar het maakt niet uit als ze allemaal tegen elkaar aan liggen. Dan blijven ze namelijk ook een beetje in model.

Wanneer alle roosjes op de bakplaat liggen, is het nu tijd om ze te besmeren met het olie/melk mengsel. Zo krijgen ze in de oven allemaal een lekker kleurtje. Mocht je er sesamzaadjes op willen, is dit het moment om ze erop te strooien. Laat dit ongeveer een uurtje rusten, voordat je het in de oven zet.

Verwarm de oven voor op 170 graden en de börek is klaar zodra ze een beetje bruin zijn geworden. Dit is na ongeveer 20-30 minuten.

De börek kan zowel warm als koud gegeten worden. Eet smakelijk!


 
Hoe organiseer je een Turkse mezze party

How-to een Turkse mezze party organiseren

Een Turkse mezze party is eens een andere manier om eten op te dienen. Het is heel erg leuk om dit samen met familie en vrienden te doen. De mezze bereid je van te voren, zet het op tafel en aanvallen maar!

Maar wat is een mezze nu eigenlijk? Mezze is kleine gerechtje, die vaak geserveerd worden als appetizer, en gedeeld wordt in een groep. In de restaurants worden er meestal een aantal tegelijk geserveerd. Wie bekend is met Spaanse tapas, snapt het idee.

Er zijn eindeloze soorten mezze zoals salades, gefrituurde snacks en lekker dips voor op brood.

Het organiseren van een Turkse mezze party is heel makkelijk. De meeste recepten kunnen van te voren gemaakt worden. Het enige wat er nog gedaan moet worden, is om ervoor te zorgen dat de gasten een vol glas hebben. Simpel toch?

Hieronder volgt de top 3 van mijn favoriete Turkse mezze dips.

 
#1 Avocado dip
1 portie

Ingrediënten;
1 avocado
1 teentje knoflook
1 el olie
1 el yoghurt
1 el citroensap
1 tl chilivlokken
Zout
Evt. peterselie

Bereiding;
Schil de avocado, verwijder de pit en prak het fijn. Pers het teentje knoflook door de knoflookpers en mix alle ingrediënten door de avocado. Zout naar smaak toevoegen. Wie er peterselie in wilt, zorg ervoor dat de peterselie dan fijngesneden is.

Tip;
Het is beter deze dip vlak voor het serveren te bereiden, omdat de dip anders bruin uitslaat.

 
#2 Aubergine dip
1 portie

Ingrediënten;
2 aubergines
300 gram yoghurt
1 teentje knoflook
1 tl chilivlokken
Zout
Evt. boter
Evt. paprikapoeder

Bereiding;
Voor de echte rook smaak is het het beste om de aubergines in de kolen van een echt vuurtje te leggen. Mocht je daarvoor niet de kans hebben, kun je ook de aubergines op een brandend gaspit leggen. Zodra de aubergines zwartgeblakerd zijn, kun je deze er van af halen. Een andere manier is in de oven. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius en wacht tot deze helemaal zacht is.

Wanneer de aubergines klaar zijn, haal je het vel er van af en snijd je het vruchtvlees helemaal fijn. Mix de aubergines, chilivlokken door de yoghurt en pers het teentje knoflook door de knoflookpers. Voeg naar smaak zout toe. Mocht de yoghurt niet genoeg zijn, kun je altijd meer toevoegen.

Extra;
Voor het serveren kun je een beetje boter smelten in de pan en paprikapoeder toevoegen. Zodat de boter oranje/rood kleurt, laat de boter niet verbranden. Dit botermengsel doe je dan boven op de aubergine/yoghurt dip.

 
#3 Paprika dip
1 portie

Ingrediënten;
2 rode paprika’s
300 gram yoghurt
1 teentje knoflook
1 tl chilivlokken
Zout

Bereiding;
Deze bereiding is precies hetzelfde als van de aubergine dip alleen dan met paprika 😀
Ben benieuwd welke dip jullie voorkeur heeft of misschien hebben jullie nog lekkere andere dipjes, die wij zeker moeten proberen. Laat het ons weten!


 

3x Nederlandse hapjes, die wij missen in Turkije

Afgelopen maand is mijn oudste dochtertje alweer 3 jaar geworden. Het is een cliché, maar wat gaat de tijd toch snel. Verjaardagen zijn altijd een stress momentje om alles weer op tijd klaar te hebben. Dus de hoogste tijd om de lijst met hapjes er weer bij te pakken. Bij elke gelegenheid probeer je toch een aantal nieuwe hapjes uit, sommige komen op de favo lijst en sommige niet. Op onze feestjes serveren wij overigens niet alleen Turkse hapjes. En gelukkig worden de Nederlandse hapjes ook door mijn schoonfamilie gewaardeerd. Soms wat onwennig, maar heel leuk als er naderhand naar het recept gevraagd wordt.

Deze keer heb ik een aantal nieuwe Nederlandse receptjes uitgeprobeerd, want ja sommige dingen mis je hier toch wel eens en die wil ik jullie zeker niet onthouden! Hier onder volgen drie lekkere recepten. Veel kookplezier gewenst!

 
Roze koeken
12 stuks

Ingrediënten;
100 gram bloem
100 gram zachte boter
100 gram suiker
2 eieren
200 gram poedersuiker
8 tot 10 frambozen

Bereidingswijze;
Begin met het voorverwarmen van de oven op 170 graden Celsius. Vet dan 12 holtes van je cupcake vorm in. Ik gebruikte cupcake papiertjes voor de zekerheid 🙂

Mix dan de boter met de suiker tot een romig mengsel en mix hier een voor een de eieren door. Voeg dan de bloem toe en mix tot je geen bloem meer ziet. Verdeel je beslag over de 12 holtes en tik met de vorm even goed op het aanrecht zodat het beslag geen luchtbellen heeft. Bak de cakejes in 18 tot 20 minuten gaar.

Voor het glazuur heb ik bevroren frambozen gebruikt. Het leukste is natuurlijk om verse frambozen uit eigen tuin te gebruiken. De roze koeken hebben namelijk een zoete roze glazuur bovenop de cake. Druk hiervoor frambozen door een fijn zeefje. De pitjes blijven dan achter waardoor je alleen het sap gebruikt en mengt met het poedersuiker. Dit geeft de kleur en de smaak.

Dip de afgekoelde cakejes (zonder papiertje) in het glazuur met de bovenkant en laat dit wat uitharden. Dit duurt een paar uur. Het glazuur is dan zo stevig dat je de roze koeken ook kunt stapelen.

 
Spritsen
10 stuks

Ingrediënten;
200 gram bloem
160 gram zachte boter
half losgeklopt ei
75 gram suiker
zakje vanillesuiker
3 gram zout

Extra benodigdheden;
Spuitzak met gekartelde mond (middelgroot tot groot)
Bakpapier

Bereidingswijze;
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Mix de boter, suiker en zout zacht en romig. De massa is dan bijna wit van kleur en de suiker is opgelost in de boter.

Voeg het ei toe en mix tot een mooie gladde massa.

Voeg de bloem in gedeelten toe. Schep het steeds een klein beetje door het deeg en mix dan nog even om alles goed te mengen. Als je gelijk gaat mixen stuift de bloem door je hele keuken.

Schep het deeg in de spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat strepen, rozetten en kransen. Spuit de koekjes niet te dicht op elkaar want tijdens het bakken zakken ze uit. Het spuiten is redelijk zwaar dus zorg voor een stevige spuitzak! Bak de spritsen in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de spritsen afkoelen op een rooster.

 
Citroentaart
12 porties

Ingrediënten;
175 gram bloem
100 gram koude boter
5 grote eieren
1 eidooier
225 gram suiker
25 gram poedersuiker
125 ml slagroom
1 el koud water
3 citroenen (fijngeraspte schil en 150 ml sap)

Extra benodigdheden;
Keukenmachine
Bakpapier
Taartvorm met losse bodem (23cm)
Blindbakvulling (Ik gebruikte rijst)

Bereidingswijze;
Doe de bloem, boter en poedersuiker in de keukenmachine. Druk een paar keer op de pulseerknop tot het deeg op fijne broodkruimels lijkt. Voeg de eidooier en het water toe en maal tot alles in klompjes aan elkaar hangt. Bestuif het werkvlak met bloem, stort het mengsel erop en vorm er een bal van. Kneed het deeg slechts twee of drie keer door om het glad te maken.

Leg een stuk bakpapier op het werkvlak. Haal de bodem uit de vorm en leg hem op het bakpapier. Teken met een potlood een cirkel die 5 cm groter is dan de bodem of voeg tweemaal de hoogte van de rand toe. Bestuif de bodem van de vorm met bloem.

Leg de deegbal midden op de bodem. Druk hem lichtjes plat en rol hem uit op de bodemplaat, tot aan de rand van de getekende cirkel.

Draai het deeg tijdens het uitrollen door het papier te draaien. Vouw het deeg rondom de bodemplaat voorzichtig naar binnen, zodat het op de bodem ligt.

Til de deegbodem van het papier en laat hem zachtjes in de rand zakken. Duw het omgevouwen deeg voorzichtig in de hoeken en tegen de wand van de vorm. Druk overhangend deeg lichtjes over de rand van de vorm. Druk het deeg gelijkmatig in de golfjes zodat er geen luchtbellen of vouwen achterblijven. Druk eventuele scheuren in het deeg gewoon stevig dicht. Prik de bodem in met een vork, maar prik er niet doorheen. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en zet hem 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verruil de plasticfolie voor bakpapier en leg daarop de blindbakvulling. Bak de bodem 12-15 minuten blind, tot hij stevig is. Verwijder de blindbakvulling. Snijd het overtollige deeg af met een scherp mes; houd het mes onder een scherpe hoek en snijd van je af.

Zet de bodem weer in de oven en bak hem in nog 10-12 minuten goudgeel en droog. Laat hem afkoelen op een rooster terwijl je de vulling maakt. Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden Celsius.

Breek de eieren voor de vulling in een grote kom en klop ze met een garde los. Roer de resterende ingrediënten erdoor, klop tot alles goed is gemengd en doe het dan in een kan. Schenk het in de afgekoelde deegkorst en bak de taart 30-35 minuten, tot de vulling net stevig is; het midden mag nog een beetje lobbig zijn. Laat de taart even afkoelen tot het deeg stevig genoeg is, haal hem dan uit de vorm en zet hem op een serveerschaal. Bestuif hem voor het serveren met poedersuiker.

En welk recept vonden jullie het lekkerste?


 

3x Turks recept met aubergine

De Turkse keuken is enorm gevarieerd en is niet alleen maar de bij ons bekende Turkse pizza en kebab, maar bestaat voornamelijk uit verse groente, gegrild vlees en salade. De recepten gaan van moeder naar dochter en weer door. Iedereen maakt er zijn eigen versie van. Bij de gerechten wordt vaak rijst geserveerd. En wat zeker niet vergeten mag worden bij een Turkse maaltijd is brood!
Vooral dat laatste is voor ons Nederlanders vaak niet te begrijpen, want brood eet je als ontbijt en lunch. Wij zijn gewend aan aardappelen, groente en een stukje vlees of zo’n makkelijk pakje waar je wat ingrediënten aan moet toevoegen.

Ook voor ons was het koken hier erg wennen, maar nu wij hier helemaal zijn ingeburgerd, delen wij graag wat recepten, zodat jullie ook aan de slag kunnen in de Turkse keuken.

Deze keer staat de aubergine centraal. Momenteel staan de tuinen vol met aubergine planten, dus ze zullen de komende tijd in overvloed aanwezig zijn op de lokale markten.

 
Oturtma
2 personen

Ingrediënten;
2 aubergines
200 gram gehakt
1 ui
1 knoflook
3 tomaten
Tomatenpuree
3 kleine groene paprika’s
Zout
Zwarte peper
Rode paprikapoeder

Bereiding;
Schil de aubergines gedeeltelijk, zodat je lijnen krijgt in de aubergines. Snijd ze dan in ronde plakken en leg ze in een bakje water met zout, voor ongeveer 20 minuten, om de bittere smaak weg te nemen. Als de tijd voorbij is, frituren we de plakjes aubergine goudbruin in olie.
Ondertussen bakken we een uitje aan in zonnebloemolie en een beetje margarine. Zodra deze glazig zijn, kan het gehakt erbij en daarna de groene paprika.
Als dat klaar is, kunnen de geraspte tomaten, tomatenpuree (halve eetlepel), fijn geperste knoflook en de kruiden erbij. Laat dat een paar minuten pruttelen op een laag vuurtje.
Nu alles klaar is, leggen we de gefrituurde aubergines in een ovenschaal en daar doen het gehaktmix bovenop, als er nog aubergine plakjes over zijn, kunnen deze bovenop het gehaktmix worden gelegd.
Als finishing touch gebruiken we nog plakjes tomaat en groene paprika om het een mooie presentatie te geven. En een handige tip; Het is ook tegen het verbranden van het gehakt 😉
Nu rest ons alleen nog om een glas warm water gemixt met wat tomatenpuree (halve eetlepel) en zout er over heen te gieten. Daarna kan het in een voorverwarmde oven op 175 graden.  Het eten is klaar zodra de tomaat en paprika gebakken zijn.

 
Karnıyarık 
2 personen

Ingrediënten;
2 grote aubergines
200 gram gehakt
1 ui
3 knoflook
2 tomaten
Tomatenpuree
Peterselie
Zout
Zwarte peper

Bereiding;
Ook hier beginnen we weer met het schillen van de aubergines en kan je ze eventueel in een badje met zout leggen. Daarna bak je de aubergines aan alle kanten goudbruin in olie. Wanneer ze klaar zijn, leg je ze even op een aparte schaal.
We gebruiken dezelfde pan voor het bakken van de vulling. Als eerste bakken we de uitjes weer glazig om vervolgens het gehakt toe te voegen. Daarna mogen de in blokjes gesneden tomaten, tomatenpuree (halve eetlepel) en kruiden erbij. Op uitzondering van de peterselie, die roeren we er pas op het eind doorheen. Voeg een klein glaasje water toe en laat het een paar minuten pruttelen. Hierna doen we het gas uit en dit is het moment dat de peterselie toegevoegd mag worden.
We pakken weer een ovenschaal, de grootte ligt een beetje aan het aantal aubergines, en leg hier de aubergines in. Maak er een sneetje in en vouw het een beetje open. Tip; Niet te ver insnijden anders loopt de vulling er aan de onderkant weer uit 😉
Vervolgens verdeel je de vulling over de aubergines en bovenop de vulling leg je plakjes tomaat of groene paprika, of beide, aan jou de keus. (niet meegeteld in de ingrediënten)
In de ovenschaal gieten we nu nog een glaasje warm water gemixt met tomatenpuree (halve eetlepel) en 2 knoflookteentjes en dan kan het een voorverwarmde oven op 170 graden in. Na zo’n 25-30 minuten is het klaar.

 
Imam bayıldı 
2 personen

Ingrediënten;
2 aubergines
1 ui
3 knoflook
2 tomaten
2 groene paprika’s
Peterselie
Zout
Zwarte peper

Bereiding;
Dit is eigenlijk de vegetarische versie van de karnıyarık. De bereiding is dus ook hetzelfde, maar dan geen gehakt 😉

Serveer de gerechten op een bord met rijst. Eet smakelijk! Afiyet olsun!