How-to een traditioneel Turks ontbijt maken

Iedereen die in Turkije is geweest, heeft het vast wel eens gezien, het traditionele Turkse ontbijt oftewel ‘serpme kahvaltı’. Maar weten jullie ook dat dit heel simpel thuis te maken is? In een mum van tijd staat dit kleurrijke ontbijt ook bij jou op tafel.

Ontbijtregels

In Nederland is iedereen gewend om ’s morgens even snel een boterham naar binnen te werken of een bakje yoghurt met muesli. Hier in Turkije is dat echt not-done! Er zijn niet echt bepaalde regels als het neerkomt op een traditioneel Turks ontbijt, als er maar van alles wat op ligt: Proteïne, vetten, calorieën; vlees, kaas en groenten; hartig en zoet.

Naast al deze frisse kleuren mogen we natuurlijk de thee en het brood niet vergeten! Qua brood zijn de keuzes oneindig: Het gewone brood, poğaça, simit, pişi, bazlama en nog veel meer. De keuze ligt geheel aan jou.

Het beste van alles, het is een verfrissend en een gebalanceerd ontbijt. En ook al noemen ze dit een ontbijt, het is zalig op elk moment van de dag!

Wat heb je nodig?

Ook al zo’n zin gekregen om een traditioneel Turks ontbijt te maken? Wacht dan niet langer en kijk snel verder!
Hier onder staan een aantal ingrediënten die je zou kunnen gebruiken.

• In schijfjes gesneden komkommer
• In plakjes gesneden tomaten
• Gesneden groene (köy)paprika’s
• Gesneden lente uitjes
• Hard gekookte eieren in vieren gesneden (meestal 1 per persoon)
• Roereieren met Turkse worst (sucuk)
• Groene olijven
• Zwarte olijven
• Kaas (kaşar peyniri)
• Feta kaas (beyaz peyniri)
• Crème (kaymak)
• Honing
• Roomboter (tereyağı)
• Jam (verschillende soorten)
• Gedroogd fruit
• Noten

Wanneer je een traditioneel Turks ontbijt voor 1 persoon maakt, heb je niet veel nodig van alle ingrediënten. Bij een ontbijt voor meerdere personen, denk dan aan 2-4 stukjes per ingrediënt per persoon. Mocht je niet genoeg hebben van het een of het ander, is dit zo aangevuld.

Eet smakelijk!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *