LIFESTYLE


 

Nadelen van emigreren, waar niet iedereen meteen aan denkt

Emigreren naar een ander land, in ons geval naar Turkije, is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het kent ook best wel wat nadelen, waar niet iedereen zich meteen van bewust is.

Familie
Natuurlijk weet iedereen dat zij hun familie moeten gaan missen voor een langere periode. Waarschijnlijk zagen jullie elkaar, voor de emigratie, ook niet iedere dag. Het zit hem juist in die kleine, vaak spontane, bezoekjes. Het is onmogelijk om elkaar even te zien voor een kopje thee of een wijntje. Ook naar de verjaardagen en andere gebeurtenissen, het is niet altijd mogelijk om daarbij te zijn.

Vrienden
Emigreren heeft ook een effect op de vriendschappen die je hebt. Vaak ‘overleven’ deze vriendschappen de afstand niet en verwateren ze. Enerzijds is dat heel erg jammer, anderzijds gaat het nou eenmaal zo. Het kan enorm lastig zijn om energie in een vriendschap te steken wanneer je elkaar niet vaak ziet.

Taal
De meeste van ons, waaronder ik, spraken weinig of geen Turks toen wij hier kwamen wonen. Gelukkig spreken de meeste mensen hier wel een aardig woordje Engels, maar dat is niet overal zo. Vooral voor degene onder ons met een Turkse schoonfamilie zullen het probleem herkennen, dat zij geen woord Engels spreken. In het begin kun je jezelf wel redden met handen- en voetenwerk, maar uiteindelijk is het doel natuurlijk om een normaal gesprek te kunnen voeren. Met veel Turkse televisie kijken, goed luisteren en lezen ben ik gelukkig al een heel eind gekomen.

Hier in Alanya is er wel een cursus Turks, die vanuit de gemeente wordt gegeven. Alleen jammer genoeg is het vaak maar een klas en zit het binnen een uur vol.

Integreren
Hoe lang wij ook in Alanya wonen, helemaal integreren zullen wij nooit. Wij, met onze blonde haren, zullen altijd aangezien worden voor toerist. Ondanks dat wij een aardig woordje Turks spreken. Het is ook wel logisch, als je in een toeristische plaats woont. En misschien zullen wij nooit helemaal integreren, maar we voelen ons hier wel thuis en dat is het allerbelangrijkste!

Komt dit iemand bekend voor of hebben jullie nog andere nadelen ondervonden?


 

De viering van het Suikerfeest

Vanavond werd voor de laatste keer het vasten verbroken. Morgen begint de viering van het Suikerfeest – duurt in totaal drie dagen – en wordt het einde van de Ramazan gevierd. Je merkt het aan alles en iedereen dat het morgen feest is. Iedereen is al dagen druk bezig met de voorbereidingen van het Suikerfeest. De mooiste tapijten worden uitgeklopt en neergelegd, het huis moet er spik en span uitzien, er wordt baklava gemaakt en er wordt voor voldoende eten gezorgd.

Op de eerste ochtend van het Suikerfeest bezoeken vele moslims de moskee voor het speciale ochtendgebed, waarmee de Ramazan echt wordt afgesloten. Na het gebed omhelzen ze elkaar en vergeven ze elkaar de fouten die gemaakt zijn het afgelopen jaar. Iedereen staat vroeg op om zich te baden, reukolie te gebruiken en trekt zijn of haar mooiste – vaak ook nieuwe – kleding uit de kast, voordat ze naar de moskee gaan.

De rest van de dag staan in teken van familiebezoeken. Ook wordt er, als het mogelijk is, een bezoek gebracht aan de graven van dierbaren. Tijdens deze familiebezoeken wordt er vaak zoetigheid gegeten, daar komt ook onze benaming van het Suikerfeest vandaan. Uiteraard draait het om veel meer dan alleen maar ‘suiker’. Alhoewel je de overheerlijke – vaak zelfgemaakte – baklava en lokum zeker niet moet missen. Het Suikerfeest gaat om saamhorigheid en vreugde. Iedereen is aardig voor elkaar en proberen met een schoon geweten en goede voornemens het nieuwe jaar in te gaan.

Natuurlijk brengen ook wij deze dagen door met onze familieleden en gaan wij samen genieten van al het lekkere eten en van elkaar. Wij wensen iedereen dan ook alvast een fijn Suikerfeest! X


 

Welkom Ramazan, de maand van het vasten

Het is weer zover! De jaarlijks terugkerende Ramazan, de maand van het vasten, is weer aangebroken. Dit houdt in dat er niet gegeten en gedronken mag worden vanaf het ochtendgebed tot aan het avondgebed. Ramazan is voor Moslims een tijd van bezinning. Sommigen vullen dat naast het vasten in met lezen uit de Koran en extra ‘luxe’ zoals tv kijken te minderen. Wanneer je nooit in aanraking bent geweest met dit fenomeen, begrijpen we dat het best wat vragen kan oproepen. Een goede reden om er een post op onze blog aan te wagen dus!

Het vasten tijdens de Ramazan is de ultieme beproeving voor de Moslim, dat moge duidelijk zijn. En alhoewel wij zelf niet vasten heeft deze maand ook voor ons als Hollandse vrouwen van moslim mannen inmiddels een waardevolle betekenis. Het staat voor ons persoonlijk symbool als maand van wederzijds begrip en steun en bovenal: onvoorwaardelijke liefde. ’s Avonds (wat later dan normaal) samen aan de iftar (de maaltijd die het vasten verbreekt) en ’s nachts samen even opstaan voor een laatste ontbijtje. Daarbij is overdag overdadig eten en drinken voor de neus van je vastende man natuurlijk iets wat je bij voorbaat al laat, wel zo aardig!

Benieuwd naar wat die Ramazan nu eigenlijk inhoudt? Hierbij een aantal Ramazan feitjes!

• De Ramazan valt elk jaar 11 dagen eerder. Wij, en vele Moslims met ons, kunnen niet wachten tot deze eindelijk weer eens in de wat koudere winterdagen valt. Dat -niet drinken- tijdens warme zomerdagen is een extra beproeving!
• Tijdens de Ramazan moet er, wanneer dat binnen je mogelijkheden ligt, hulp geboden worden aan arme mensen, zoals het schenken van eten of geld.
• Een oude traditie die lang niet overal (meer) in Turkije voorkomt: ongeveer 2 uur voor het ochtendgebed wordt iedereen wakker gemaakt door een trommel, zodat men tijd genoeg heeft voor het ontbijt.
• Vrouwen die menstrueren mogen niet meedoen en moeten dit op een ander moment inhalen.
• Het moment wanneer kinderen mee moeten doen aan de Ramazan is voor jongens rond hun tiende en bij meisjes zodra ze menstrueren.
• Als het vasten expres wordt verbroken, moet er 62 dagen extra gevast worden.
• Op de markt zie je de prijzen van dadels omhoog schieten. Dit komt doordat de dadel een veel gegeten vrucht is tijdens de Ramazan. Veel moslims volgen het voorbeeld van Muhammed, die de eerste 3 dagen dadels, zout en olijven at.
• Teravih Namazı.
Namaz betekent bidden. Dit gebeurt per dag vijf keer: ’s morgens, ’s middags, namiddag, avond en ‘s nachts. De Teravih Namazı is het gebed in de nacht tijdens de Ramazan. Tijdens elke namaz moet men onder anderen een bepaald aantal keer knielen en buigen in de richting van Mekka. Dit is per namaz verschillend: van 4 keer in de ochtend tot 13 keer in de nacht. Met de Teravih Namazı komt daar nog eens 20 keer bij. ‘s Nachts is dat dus in totaal 33 keer. De Teravih Namazı is overigens niet verplicht.
• Elke Ramazan wordt afgesloten met het Suikerfeest, maar hierover later meer…


 

5 redenen om te emigreren naar Turkije

Het gaat weer eens niet zoals je wilt, je voelt je onbegrepen of aangekeken als die eeuwige blonde toerist: hoe goed we ook zijn ingeburgerd, natuurlijk hebben ook wij wel eens een baaldag als ‘expats’ in ons Turkije. We zijn net mensen. Maar hé, we zijn hier natuurlijk niet voor niets! Opdat we het niet vergeten, 5 redenen om te emigreren naar Turkije en waarom die stap naar dit prachtige land het dubbel en dwars waard is.

1. Alles is liefde
Hoe cliché het ook mag klinken, een van de voornaamste redenen om te emigreren naar Turkije is natuurlijk de liefde. Je zult maar net de liefde van je leven tegenkomen tijdens die ene zonvakantie. Wij zullen de eerste en de laatste niet geweest zijn…! Na maanden, zelfs jaren heen-en-weer gereis moet er een knoop worden doorgehakt, want geloof ons, een lange afstandsrelatie is ook niet alles. Wik en weeg: hebben jullie een sterke basis en een fijne toekomst voor ogen in zijn land van herkomst? Wij hebben de sprong uiteindelijk gewaagd én geen moment spijt gehad!

2. Merhaba sunshine!
Niet verkeerd, de zon schijnt bij ons zo’n 300 dagen per jaar. Daar kan het regenachtig Hollandse weer met zijn matige zomers natuurlijk niet tegenop! Toch kunnen we een grinnik niet onderdrukken wanneer een Hollander zegt: “Die Turken hebben natuurlijk nog nooit sneeuw gezien.” Laten we dat misverstand maar meteen uit de weg helpen. Binnen Turkije zijn er wel drie verschillende klimaatzones te onderscheiden. Steden als Ankara en Istanbul worden in de winter zodoende vaak geteisterd door flinke sneeuwval. En zelfs tijdens onze milde winters aan de zonnige zuidwestkust roetsjen wij na een kort autotochtje van een nabijgelegen besneeuwde bergtop af! Ook leuk!

3. Om je vingers bij af te likken
Een échte Turkse hap smaakt wel even anders dan die slappe Turkse pizza’s en broodjes döner kebab in Nederland. Heerlijke deegwaren, soepen, groente- en vleesgerechten passeren de revue. Om nog maar niet te spreken van de verslavend lekkere tatlı (zoetigheden). Biologisch verantwoord eten? Dat doe je hier automatisch. De wekelijkse markt afstruinen is een feest –én relatief zacht voor je portemonnee- . En nee, hier vind je geen waterige aardbeien in de winter; elk seizoen heeft zijn eigen, supersmaakvolle groente en fruit, zoals het hoort!

4. Een goede buur…
Persoonlijke ontwikkeling, zelfontplooiing, en ‘lekker bezig zijn met jezelf’: het individualistische leven is inmiddels bijna Hollands erfgoed te noemen. Het is ons ‘independent ladies’ met de paplepel ingegoten en we staan dan ook ons mannetje wel, maar tegelijkertijd is de Turkse ‘wij’ cultuur een verademing! Het brengt je terug naar waar het eigenlijk om draait in het leven: familie, vrienden en een goede buur. Er is altijd ruimte en tijd voor een praatje en een kopje thee. Bovendien is een helpende hand zo gevonden, al is het midden in de nacht.

5. Natuur waar je u tegen zegt
Of het nu de lange kustlijn is, schitterende sneeuw bedekte bergtoppen of verborgen watervallen en meren in een groen binnenland, Turkije heeft zoveel prachtige natuurschoon. Niet gek wanneer je bedenkt dat Turkije qua oppervlakte wel zo’n 20 keer groter is dan Nederland. En dan hebben we het nog niet eens over het historische erfgoed gehad. De geschiedenis van het Romeinse tot het Ottomaanse rijk én de recentere opbouw van het land door de nog altijd geëerde Atatürk: het heeft een Turks historische erfgoed opgeleverd waar je u tegen zegt. 101 reisplannen liggen op stapel, we hebben nog zoveel te zien en te ontdekken en dat allemaal in één land!