THE LITTLE ONES


 

Hoe help je jouw kind met het leren van een taal

Je zult het jezelf wel eens afvragen, hoe leren kinderen een taal? En wat kun je doen om jouw kind daarbij te helpen? Kinderen leren de taal van hun ouders en omgeving. Zorg dus voor een taalrijke omgeving voor jouw kind al vanaf de geboorte. Als je in het buitenland woont, maar wel graag wilt dat jouw kind de Nederlandse taal later beheerst, is het van groot belang om het er zo jong mogelijk mee kennis te laten maken.

Tip 1. Praat over alles wat je ziet en doet. Dit kan in alle situaties gebruikt worden. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen, boodschappen doen, eten koken, in de auto of op de fiets.

Tip 2. Jouw kind leert veel van je. Probeer korte zinnen te gebruiken en praat niet te snel.

Tip 3. Laat jouw kind woorden gebruiken in plaats van alleen gebaren of klanken. Geef niet te snel toe ook al begrijp je wat jouw kind bedoelt.

Tip 4. Het is beter om jouw kind geen foute zinnen of woorden te laten herhalen. Zo krijgt het een gevoel dat het een fout heeft gemaakt. Herhaal zelf de zin of het woord op de goede manier en na een aantal keer zal je merken dat jouw kind dit ook overneemt.

Tip 5. Lees iedere dag een klein boekje of verhaaltje voor. In het begin zijn boekjes met plaatjes erg handig. Zo kun je dingen aanwijzen en benoemen en is het voor jouw kind makkelijker te begrijpen.

Tip 6. Om een taal goed te leren, is samen spelen erg belangrijk. Tijdens het spelen leert jouw kind om te vertellen wat het aan het doen is, oplossingen te vinden en plannen te maken. Spelen met leeftijdsgenootjes is goed voor de taalontwikkeling. Dus om goed Nederlands te leren, kun je jouw kind met Nederlandstalige kinderen laten spelen.

Bonus tips om jouw kind te helpen bij het leren van een tweede (of derde) taal

Tip 1. Zorg ervoor dat het leuk blijft. Ga samen boekjes lezen, liedjes zingen of televisie kijken. Zolang jouw kind er plezier in heeft, gaat het leren een stuk makkelijker.

Tip 2. Geef jouw kind complimenten dat het twee (of meer) talen spreekt. Laat merken dat beide talen even belangrijk zijn. Zo krijgt jouw kind een positief beeld van beide talen.


 

Meertalig opvoeden in Turkije, hoe doe je dat?

Overal ter wereld worden kinderen meertalig opgevoed. Dat kan op twee verschillende manieren. Of het kind krijgt de talen tegelijkertijd meteen vanaf de geboorte. Of het kind leert de talen na elkaar. Maar is meertalig opvoeden goed voor een kind? Wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van meertalig opvoeden?

De talen tegelijkertijd vanaf geboorte
De hersens van een baby zijn zeer flexibel en kunnen zonder problemen twee (of meer) talen opnemen. Het maakt in het ontwikkelingsproces niet uit of kinderen nou een taal of meerdere talen leren.

Het bestaat allemaal uit dezelfde stapjes:
• Rond de 6 maanden beginnen alle baby’s te brabbelen. In eerste instantie klinken baby’s uit alle landen hetzelfde, maar daarna kun je al snel het verschil horen welke taal het aan het leren is.
• Rond de 12 maanden zegt het kind zijn eerste echte woordje. Het kind bedoelt iets met de klank die het maakt.
• Rond de 18 maanden tot 2 jaar maakt het kind zijn eerste zinnetje met twee woorden. Bijvoorbeeld ‘mama mee’ of ‘auto hebben’.
• Tussen de 2 en 3 jaar maakt het kind langere zinnetjes tot vijf woordjes. Bijvoorbeeld ‘ik wil auto hebben’.
• Rond de 5 jaar kent het kind de hele grammatica van zijn taal of talen en kan vrijwel alles zeggen wat hij wilt.

Bij kinderen die meerdere talen leren, zie je ook nog de volgende ontwikkelingen:
• Rond de 13 maanden gaat het kind synoniemen gebruiken. Het kind benoemt het ding in twee talen. Bijvoorbeeld ‘auto’ en ‘araba’.
• Rond de 20 maanden gaat het kind de juiste taalkeuzes maken naar mensen toe. Hij weet nu dat mama alleen maar Nederlands spreekt dus gebruikt hij het woord ‘auto’ en papa alleen maar Turks dus gebruikt het ‘araba’. Tot aan het vierde levensjaar mixt het kind nog de woorden door elkaar. Bijvoorbeeld ‘bebek bedje slapen’. Dit komt omdat het kind het Nederlandse woord ‘pop’ nog niet weet. Maak je geen zorgen als jouw kind woorden door elkaar mixt. Taalkundigen noemen dit ‘ontwikkelings-codewisseling’ of ‘interferentie’. Zodra het kind meer woorden leert, gaat dit vanzelf over.

Let op: dit is de gemiddelde leeftijd waarop kinderen iets nieuws leren. Alle kinderen ontwikkelen zich op een ander tempo. Het is dus heel normaal dat sommige kinderen al eerder beginnen met praten en sommigen weer veel later.

In een gezin waar er meerdere talen gesproken worden, krijg je vast van iedereen goedbedoelde adviezen, die vaak verkeerd zijn. Dat je bijvoorbeeld alleen nog maar Turks moet spreken om de kinderen zo snel mogelijk de Turkse taal aan te leren.

Belangrijk: De moedertaal van de ouders, is de taal waar ze zich het beste in kunnen uitdrukken, alles kunnen zeggen en uitleggen. Daarnaast is de moedertaal onderdeel van hun vertrouwde cultuur. Kinderen hebben die taal nodig voor een optimale ontwikkeling: cognitief en sociaal-emotioneel.

De talen na elkaar
Wanneer een kind eerst uitsluitend de Nederlandse taal hoort en er een aantal jaar later de Turkse taal bijkomt, kan het zijn dat het kind daarvan schrikt. Een nieuwe omgeving, een nieuwe taal. Geef ze tijd om naar de nieuwe taal te luisteren. Daarna stoppen kinderen meestal een tijd met praten en komen ze in ‘de stille periode’. Deze periode heeft een kind nodig om de nieuwe taal te verwerken in zijn hoofd.

Vaak duurt de stille periode zo’n zes maanden, maar kan natuurlijk altijd langer of korter duren. Bij introverte kinderen en bij kinderen die bang zijn om fouten te maken, zie je meestal dat de stille periode langer duurt. Bij extroverte kinderen en bij kinderen die niet bang zijn om fouten te maken, duurt die periode (veel) korter.

Als jouw kind in zo’n stille periode zit, kun je er toch achter komen of ze de nieuwe taal beter begrijpen. Let goed op nieuwe woordjes en zinnetjes. Is dit het geval, maak je dan vooral geen zorgen.

Een kind die twee talen tegelijkertijd leert, leert deze op dezelfde manier. Een kind die de talen na elkaar leert, leert de tweede taal op een andere manier. Als jouw kind de eerste taal goed beheerst, zal het de tweede taal veel sneller leren dan wanneer dit niet het geval is.


 

Meertalig opvoeden in Turkije

Kinderen zijn zeer taalgevoelig tot hun zevende levensjaar en kunnen ze makkelijk een tweede of derde taal aanleren. Dit noemt men ‘meertalig opvoeden’. Wat hierin heel erg belangrijk is, is dat je als ouder zijnde de taal goed beheerst. Spreek je zelf twee talen vloeiend dan kun je beide talen aanleren. Mocht dit niet zo zijn, is het beter om alleen jouw moedertaal aan te leren.

Kinderen kunnen op verschillende manieren in aanraking komen met meertalig opvoeden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vanaf de geboorte twee talen tegelijkertijd leren, waarbij de moeder Nederlands spreekt en de vader Turks. Dit noemt men ‘One parent, One language’. Of ze leren vanaf de geboorte eerst de moedertaal en daarna komt er een tweede of derde taal bij. Ook kan het zo zijn dat beide ouders Nederlands zijn en in Turkije wonen, maar de Turkse taal niet goed beheersen. Dan spreekt men van ‘Minority language at home’, waarbij de kinderen thuis Nederlands spreken en buitenshuis, bijvoorbeeld op school, Turks. Je kunt er ook nog voor kiezen, mochten beide ouders beide talen goed beheersen, dat je de ‘One situation, One language’ strategie toepast. Hierbij wordt er thuis alleen maar Nederlands gesproken en buitenshuis alleen maar Turks.

Zoals je ziet, zijn er meerdere mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Er is niet maar een goede manier. Je moet een aantal overwegingen nemen, om te kijken wat voor jouw situatie het beste is.

Overweeg voor jezelf:
• Kies de taal die voor jou prettig voelt.
• Wanneer jullie elkaars taal niet begrijpen, kan het zijn dat jullie kind opmerkingen maakt, die je niet begrijpt. Praat samen over wat er wordt gezegd. Zo voelt niemand zich buitengesloten.
• Probeer beide talen in verschillende situaties aan te bieden en dat het gelijk is verdeeld.
• Eenmaal voor een bepaalde manier gekozen? Hou hier dan aan vast, ook op de langere termijn.

Hoe doen jullie dit of hoe willen jullie dit gaan doen? Deel je ervaringen!