TRAVEL

Bezienswaardigheden in Alanya

5x bezienswaardigheden in Alanya, die je niet mag missen

De Turkse badplaats Alanya heeft ons meer te bieden dan alleen maar zon, zee en strand. Het is zeer veelzijdig, heeft een levendige, historische cultuur en authentieke winkeltjes. Met de helderblauwe Mediterrane zee aan de ene kant en het Taurusgebergte aan de andere kant is Alanya van alle markten thuis. De volgende bezienswaardigheden in Alanya mogen zeker niet gemist worden tijdens een verblijf in deze geweldige stad.

Het kasteel van Alanya
Het kasteel bevindt zich op een prachtige locatie, zo’n 250 meter hoog op het rotsachtige schiereiland. Vanaf deze hoogte is het uitzicht fantastisch en is de hele stad van boven af vrijwel goed te zien.

In de 13e eeuw werd het kasteel, in zijn huidige vorm, gebouwd in opdracht van Sultan Alaaddin Keykubat. Het kasteel heeft een muur van maar liefst 6 kilometer lang en rondom zijn er 140 torens, die ervoor zorgden dat er geen indringers naar binnen konden komen. Binnen de muren bevinden zich verschillende gebouwen, waaronder een Byzantijnse kerk.

De Rode Toren
De Rode Toren is volgens velen het symbool van Alanya. Het heeft zijn naam te danken aan de rode bakstenen, die op de vijfde verdieping te vinden zijn.

Ook de toren is in de 13e eeuw gebouwd en diende toentertijd om de haven en scheepswerf in de gaten te houden. De toren is achthoekig, 33 meter hoog en een diameter van 29 meter.

De Damlataş grot
Voor astmapatiënten een must! Door de constante temperatuur van zo’n 22 graden Celsius en de zeer hoge luchtvochtigheid schijnt de grot een heilzame werking te hebben.

De grot is zo’n 30 meter lang en 15 meter hoog en binnen in bevinden zich indrukwekkende stalagmieten en stalactieten.

De Dimçayı rivier
In het binnenland, in het imposante Taurusgebergte, ligt de Dimçayı rivier. Hieraan hebben meerdere restaurantjes zich gevestigd met picknick tafels en kun je zitten op vlotten met kussens. Bijna overal serveren ze hier een authentiek Turks ontbijt, wat je zeker niet mag missen. Ook met een mooie wandeling kun je genieten van de omgeving en het uitzicht.

Boot trip vanuit de haven van Alanya
Een unieke ervaring om Alanya vanaf de zee te ontdekken. Er zijn meerdere grotten die bezocht kunnen worden en soms krijg je zelfs een bezoekje van dolfijnen of schildpadden. Meestal gaat het om een dagtrip en wordt er aan boord een lunch genuttigd, deze zit meestal bij de prijs inbegrepen.

Voor wie er al helemaal zin in heeft, boek een trip of voor meer informatie, ga naar Excursies in Alanya en omgeving.


Must see: Antalya Expo 2016 “Bloemen & Kinderen”

Voor iedereen die in de regio Antalya woont of op vakantie gaat, is de Antalya Expo 2016 zeker weten een dagtripje waard! Uiteraard ook voor de mensen buiten de regio, maar houdt er rekening mee dat je een volle dag nodig hebt om alles op het gemakje te bekijken.

Toen ik hoorde dat er een expo in Antalya kwam, kon ik niet wachten om te gaan. Het is toch een speciale gebeurtenis, een expo in de buurt. Aan de andere kant was ik een beetje sceptisch of het wel echt zo mooi en geweldig zou zijn, als was beloofd. En ik moet jullie nu meteen al zeggen: Ja, dat was het zeker!

Om het geheel een beetje overzichtelijk te houden, volgen hier mijn 3 hoogtepunten van de Expo;

Science center
Het science center is leuk voor jong en oud. Het is niet alleen kijken en leren, maar je kunt er zelf ook aan de slag. Dit moet je echt ervaren! Mijn favorieten waren:

Het menselijk lichaam. Er ligt een pop onder een scanner, die je heen en weer door de scanner kunt doen en op het beeldscherm zie je de binnenkant van de mens. Via het beeldscherm zijn er uit een aantal opties te kiezen wat je precies wilt zien, bijvoorbeeld de bloedsomloop of de spieren. Heel erg interessant!

Reliëfkaart. Wat ook erg leuk is, vooral voor de kinderen, is een bak met zand waar een reliëfkaart op geprojecteerd is. Door met het zand te spelen ontstaat er land met bergen of zeeën. Erg leuk en leerzaam voor kinderen!

Kindereiland
De naam zegt het al; een eiland voor kinderen. Hier staan een aantal stands waar de kinderen zich prima kunnen vermaken. Zo kunnen ze er verven, kleuren, muziek maken, vliegers maken en nog veel meer. Bij elke stand is begeleiding aanwezig. Let wel op: Niet alle stands zijn voor alle leeftijden.

Naast de stands lopen er ook levensgrote poppen rond. Leuk om mee op de foto te gaan. En wat is nou leuker om dat geschminkt te doen.

Landentuinen
Op de Expo kun je veel landen terugvinden, die elk hun eigen stukje tuin hebben toebedeeld gekregen. Je komt er ogen tekort; enorme bouwwerken van bloemen en groen steken er trots boven uit.

In de Nederlandse tuin – hoe kan het ook anders – staan de beroemde Hollandse koeien. En over welk land zou ik het hebben, wanneer ik een tafereel van hardwerkende arbeiders in een rijsteveld omschrijf..?

Sommige kunstwerken zijn echte showstoppers. Een van mijn favoriete was toch wel de herder met zijn kudde. Zo groot en zo mooi! Ook de wilde dieren, zoals de leeuw en de olifant waren fantastisch. Ik heb zelfs holbewoners en mammoets gezien!

Een goede tip: Zorg voor een goede camera en voldoende geheugen! Zou toch zonde zijn als je iets van dit moois niet kon vastleggen.

Uiteraard is er nog veel meer te doen en te zien. Tegen extra betaling worden er zelfs concerten en optredens gegeven van nationale en internationale sterren. Dus houd de evenementenkalender in de gaten.

Voor iedereen die gaat, alvast veel plezier gewenst!

Meer informatie over de Expo