Turks toetjes recept; Revani tatlısı

Een keer zin in wat anders? Waarom geen Turks toetje. Revani tatlısı is een zoete cake gemaakt van griesmeel en siroop. Het is heel makkelijk om te maken, snel klaar en je hebt meteen een grote hoeveelheid. Zeer handig wanneer er een feestje is of als je wat visite over de vloer hebt.

Revani tatlısı
8-10 personen

Bereidingstijd
10 minuten voorbereiding
30 minuten in de oven

Benodigdheden cake
3 eieren
1 waterglas suiker
1 waterglas yoghurt
1 waterglas griesmeel (irmik)
1 waterglas bloem
1 pakket vanillesuiker (vanilya)
1 pakket bakpoeder (karbartma tozu)
1 Turks theeglas zonnebloemolie

Benodigdheden siroop
3 waterglazen water
3 waterglazen suiker
Sap van een (halve) citroen

Overige benodigdheden
Mixer
Grote ovenschaal (28 cm)
Extra olie (voor invetten ovenschaal)

Bereidingswijze
Zet de oven alvast aan op 170 graden op de boven grill stand.

Als allereerste ga je aan de slag met de siroop. Zet een pan op het vuur met het water en de suiker en roer het even door. Laat het staan totdat het gaat koken. Zodra het kookt voeg je het citroensap toe en laat je dit nog 1-2 minuten doorkoken. Hierna mag het vuur uit. Ik heb het sap van een hele citroen gebruikt, omdat die niet heel groot was.

Ondertussen ga je verder met de cake. Hiervoor pak je de eieren en suiker en mix deze samen, totdat de suiker goed is opgenomen en er een dik beslag ontstaat. Daarna voeg je de olie, yoghurt en griesmeel toe. Mix het tot een glad beslag. Als laatste voeg je de bloem, vanillesuiker en bakpoeder toe en uiteraard weer mixen tot een glad geheel.
Pak nu de ovenschaal en vet deze goed in. Hierna kun je het beslag er in doen en kan de ovenschaal de oven in.


 
 
Na ongeveer 30 minuten is de cake klaar en kun je deze uit de oven halen. De bovenkant van de cake moet mooi bruin zijn. Laat de eerste hitte uit de cake gaan en dan kun je de cake in mooie stukken snijden. Na het snijden van de cake kun je de siroop er over heen verdelen. Schrik niet als de siroop te veel lijkt voor de cake. De siroop trekt namelijk in de cake. Dus daar zie straks niks meer van.

Laat het 1-2 uur rusten en dan kun je er walnoten, zoals ik heb gedaan, op doen. Ook kun je er kokosschaafsel, gestampte pistachenootjes over heen strooien of helemaal niks.

 

Wist je dat ..

… De siroop afgekoeld moet zijn en dat je daarom hiermee moet beginnen.
… De cake beter kan rijzen als alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
… Je de eieren en suiker moet mixen totdat het een schuimmengsel is.
… De siroop beter wordt opgenomen in de cake als je de cake van te voren hebt aangesneden.
… De siroop koud moet zijn en de cake warm wanneer je de siroop erover heen verdeeld.
… Een middelgroot stuk revani tatlısı ongeveer 348 calorieën bevat.
… Revani tatlısı oorspronkelijk uit de Ottomaanse keuken komt.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *