Turkse linzensoep; Zeer eenvoudig recept

Vandaag staat er een heerlijk Turks soepje op het menu; Mercimek çorbası, oftewel linzensoep. Het is mijn favoriete soep en het is heel makkelijk om thuis te maken. Dus eens zin in wat anders en heel gezond, laat je verleiden tot het maken van dit super soepje.

Niet iedereen weet het, maar linzen zijn super gezonde peulvruchten, die rijk zijn aan ijzer, vezels en eiwitten. Des te meer een reden om eens met linzen te koken. Linzen zijn er in veel kleuren. In dit recept gebruiken we de rode linzen.

Linzensoep
3-4 personen

Bereidingstijd
Ongeveer 30 minuten

Benodigdheden
200 gram gewassen rode linzen
1 grof gehakte ui
Een grote aardappel in grove stukken gesneden
2 teentjes knoflook
Olie (of boter)
Liter kokend water
Eventueel een wortel
Zout en peper op smaak toevoegen

Bereidingswijze
Zorg ervoor dat de linzen goed gewassen zijn! Dit kun je doen door ze in een zeef onder stromend water te houden. Wanneer er schoon water vanaf komt, zijn ze goed gewassen.

Fruit het grof gehakte uitje in de olie in een ruime pan. Voeg wanneer de ui glazig is de linzen toe en bak deze even mee.

Giet vervolgens het kokende water in de pan en voeg ook de aardappel, knoflook en eventueel wortel mee. De zout en peper kun je nu ook toevoegen.

Laat het geheel aan de kook komen en laat het ongeveer 25/30 minuten koken. Wanneer de linzen helemaal gaar zijn, mag het vuur uit en gebruik dan even de staafmixer om het tot een gladde soep te maken.

Mocht je niet tevreden zijn met de smaak, kun je nog wat zout en/of peper toevoegen. Wanneer de soep te dik is, kun je nog wat water toevoegen.

Je kunt de soep serveren met pul biber (chilivlokken), maar niet iedereen houdt daarvan. Dus misschien beter dat men het zelf toevoegt naar smaak.

Eet smakelijk!

Linzensoep bewaren

Je kunt de soep makkelijk twee dagen in de koelkast bewaren. Ook kun je het invriezen, maar bij het ontdooien, kan het water zich afscheiden van het groentemengsel. Zorg ervoor dat je goed roert bij het opwarmen.

 
Wat is jouw favoriete Turkse soepje?

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *