MOM #4; Zwanger zijn in Turkije

Sommige van jullie weten al dat ik nu zo’n 6 maanden zwanger ben. Ik heb al 2 prachtige dochters, die ook in Turkije geboren zijn en nu ben ik in verwachting van een babyboy.

Toen ik zwanger was van mijn dochtertjes kreeg ik vaak vragen van: ga je in Nederland of in Turkije bevallen? Moet je in Turkije ook naar de verloskundige? Hoe vaak krijg je een echo? En ga zo maar door. Toentertijd had ik nog geen blog om alles op te schrijven en bij te houden. Nu wel! Dus ga er maar eens lekker voor zitten 😉

Zoals ik al eerder schreef, ben ik zo’n 6 maanden zwanger. Waarom schrijf je er nu pas wat over hoor ik jullie denken. Dit komt doordat ik zo ziek ben geweest, dat ik niet veel meer deed dan liggen op de bank. Voelde mij echt een zombie. Op sommige dagen kon ik zelfs niet eens eten en drinken. Kortom: het was vreselijk! Na deze periode dacht ik dat het misschien te laat was om er nog over te beginnen, maar ik kreeg nog steeds dezelfde vragen uit verschillende hoeken. Dus bij deze een blog over zwanger zijn in Turkije.

Aangezien dit niet mijn eerste zwangerschap is, ben ik al bekend met alles. Ik weet hoe alles voelt, ik weet welke dokter ik wil, ik weet in welk ziekenhuis ik wil bevallen, ik weet wat ik nodig heb voor een zomerkindje en ga zo maar door.

Goede dokter

Het belangrijkste is, vind ik, het hebben van een goede dokter. Één waar je je prettig bij voelt en met wie je goed jouw geboorteplan kunt bespreken. Ik wilde en wil nu weer op de normale manier bevallen en alleen een keizersnede in uiterst noodgeval. Dat laatste gaat hier een stuk makkelijker dan wij in Nederland gewend zijn.

Verloskundige of gynaecoloog?

Hier in Turkije ga je altijd naar een gynaecoloog. Of die nu in het ziekenhuis gevestigd is of in een privékliniek. Voordeel van een gynaecoloog in het ziekenhuis is wel dat je minder hoeft te betalen. Zowel voor de echo’s/controles, als voor de bevalling. Een bevalling laten doen door een gynaecoloog uit een privékliniek is duurder, omdat de bevallingen gewoon gedaan worden in het ziekenhuis. Dus je betaalt het ziekenhuis én de gynaecoloog apart.

Wanneer ga je op controle?

Het handige van zwanger zijn in Turkije is dat je naar de dokter kunt gaan wanneer je wilt. Bij wijze van spreken zou je elke week kunnen gaan.

Wanneer ik naar mijn dokter ga, wordt er eerst naar mijn bloeddruk en kilo’s gekeken. Daarna mag ik gaan liggen en wordt er een echo gemaakt. Het blijft toch zo bijzonder om dat wondertje in jouw te zien.

Bevallen in Turkije

Mijn gynaecoloog voert zijn bevallingen uit in twee verschillende ziekenhuizen. Je kunt dus kiezen in welke je zou willen bevallen. Het zijn privé ziekenhuizen, dus je hebt er een eigen kamer, wat ik heel erg fijn vind.

Wanneer je denkt dat de bevalling zich aandient, bel je jouw dokter op. Deze zal, net als de verloskundige in Nederland, een aantal vragen stellen. Mocht hij het nodig vinden om je te zien, moet je naar het ziekenhuis of de kliniek toe komen (ligt aan het tijdstip) en zul je onderzocht worden.

Bij mijn eerste zwangerschap was ik savonds om 24u in het ziekenhuis geweest en heb ik een uur aan zo’n monitor gelegen. De bevalling was inderdaad begonnen, maar ik zat pas op 1,5 cm. Er werd mij een keuze voorgelegd of in het ziekenhuis blijven of ik mocht naar huis. Natuurlijk voor de laatste optie gekozen, want je weet nooit hoe lang het gaat duren en thuis voel je je veel comfortabeler. Uiteindelijk was ik om 5u alweer terug dus erg lang heb ik er niet van kunnen genieten. Bij mijn tweede bevalling was ik net op tijd in het ziekenhuis (45 min). Dus ik hoop dat ik het ziekenhuis haal deze keer

Ervaringen

Ik ben nog nooit bevallen in Nederland en heb daar ook helemaal geen ervaring mee, maar mijn ervaringen van bevallen in Turkije zijn zeer positief! Ik zal ook nooit iemand aanbevelen om naar Nederland te gaan om daar te bevallen.

Heb jij ook goede ervaringen van bevallen in Turkije of juist slechte ervaringen? Ik zou het leuk vinden om daar meer over te horen!

You may also like

4 reacties

  1. Ik ben ook in Turkije (fethiye) bevallen. Heel fijn ziekenhuis, goede dokter en aardige zusters. Mijn tweede is in NL geboren omdat we nu in NL wonen. Ook hier allemaal goed geregeld. Mochten we ooit weer in turkije wonen en kiezen voor een 3de kindje zou ik zeker weer in fethiye willen bevallen.

    1. Wat fijn om te horen dat het bij jou ook goed is bevallen 🙂
      Mocht je in Alanya zijn, voor een 3de bevalling, weet ik een goede dokter en fijn ziekenhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *