Food

3x Nederlandse hapjes, die wij missen in Turkije

Afgelopen maand is mijn oudste dochtertje alweer 3 jaar geworden. Het is een cliché, maar wat gaat de tijd toch snel. Verjaardagen zijn altijd een stress momentje om alles weer op tijd klaar te hebben. Dus de hoogste tijd om de lijst met hapjes er weer bij te pakken. Bij elke gelegenheid probeer je toch een aantal nieuwe hapjes uit, sommige komen op de favo lijst en sommige niet. Op onze feestjes serveren wij overigens niet alleen Turkse hapjes. En gelukkig worden de Nederlandse hapjes ook door mijn schoonfamilie gewaardeerd. Soms wat onwennig, maar heel leuk als er naderhand naar het recept gevraagd wordt.

Deze keer heb ik een aantal nieuwe Nederlandse receptjes uitgeprobeerd, want ja sommige dingen mis je hier toch wel eens en die wil ik jullie zeker niet onthouden! Hier onder volgen drie lekkere recepten. Veel kookplezier gewenst!

Roze koeken
12 stuks

Ingrediënten;
100 gram bloem
100 gram zachte boter
100 gram suiker
2 eieren
200 gram poedersuiker
8 tot 10 frambozen

Bereidingswijze;
Begin met het voorverwarmen van de oven op 170 graden Celsius. Vet dan 12 holtes van je cupcake vorm in. Ik gebruikte cupcake papiertjes voor de zekerheid 🙂

Mix dan de boter met de suiker tot een romig mengsel en mix hier een voor een de eieren door. Voeg dan de bloem toe en mix tot je geen bloem meer ziet. Verdeel je beslag over de 12 holtes en tik met de vorm even goed op het aanrecht zodat het beslag geen luchtbellen heeft. Bak de cakejes in 18 tot 20 minuten gaar.

Voor het glazuur heb ik bevroren frambozen gebruikt. Het leukste is natuurlijk om verse frambozen uit eigen tuin te gebruiken. De roze koeken hebben namelijk een zoete roze glazuur bovenop de cake. Druk hiervoor frambozen door een fijn zeefje. De pitjes blijven dan achter waardoor je alleen het sap gebruikt en mengt met het poedersuiker. Dit geeft de kleur en de smaak.

Dip de afgekoelde cakejes (zonder papiertje) in het glazuur met de bovenkant en laat dit wat uitharden. Dit duurt een paar uur. Het glazuur is dan zo stevig dat je de roze koeken ook kunt stapelen.

 
Spritsen
10 stuks

Ingrediënten;
200 gram bloem
160 gram zachte boter
half losgeklopt ei
75 gram suiker
zakje vanillesuiker
3 gram zout

Extra benodigdheden;
Spuitzak met gekartelde mond (middelgroot tot groot)
Bakpapier

Bereidingswijze;
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Mix de boter, suiker en zout zacht en romig. De massa is dan bijna wit van kleur en de suiker is opgelost in de boter.

Voeg het ei toe en mix tot een mooie gladde massa.

Voeg de bloem in gedeelten toe. Schep het steeds een klein beetje door het deeg en mix dan nog even om alles goed te mengen. Als je gelijk gaat mixen stuift de bloem door je hele keuken.

Schep het deeg in de spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat strepen, rozetten en kransen. Spuit de koekjes niet te dicht op elkaar want tijdens het bakken zakken ze uit. Het spuiten is redelijk zwaar dus zorg voor een stevige spuitzak! Bak de spritsen in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de spritsen afkoelen op een rooster.

 
Citroentaart
12 porties

Ingrediënten;
175 gram bloem
100 gram koude boter
5 grote eieren
1 eidooier
225 gram suiker
25 gram poedersuiker
125 ml slagroom
1 el koud water
3 citroenen (fijngeraspte schil en 150 ml sap)

Extra benodigdheden;
Keukenmachine
Bakpapier
Taartvorm met losse bodem (23cm)
Blindbakvulling (Ik gebruikte rijst)

Bereidingswijze;
Doe de bloem, boter en poedersuiker in de keukenmachine. Druk een paar keer op de pulseerknop tot het deeg op fijne broodkruimels lijkt. Voeg de eidooier en het water toe en maal tot alles in klompjes aan elkaar hangt. Bestuif het werkvlak met bloem, stort het mengsel erop en vorm er een bal van. Kneed het deeg slechts twee of drie keer door om het glad te maken.

Leg een stuk bakpapier op het werkvlak. Haal de bodem uit de vorm en leg hem op het bakpapier. Teken met een potlood een cirkel die 5 cm groter is dan de bodem of voeg tweemaal de hoogte van de rand toe. Bestuif de bodem van de vorm met bloem.

Leg de deegbal midden op de bodem. Druk hem lichtjes plat en rol hem uit op de bodemplaat, tot aan de rand van de getekende cirkel.

Draai het deeg tijdens het uitrollen door het papier te draaien. Vouw het deeg rondom de bodemplaat voorzichtig naar binnen, zodat het op de bodem ligt.

Til de deegbodem van het papier en laat hem zachtjes in de rand zakken. Duw het omgevouwen deeg voorzichtig in de hoeken en tegen de wand van de vorm. Druk overhangend deeg lichtjes over de rand van de vorm. Druk het deeg gelijkmatig in de golfjes zodat er geen luchtbellen of vouwen achterblijven. Druk eventuele scheuren in het deeg gewoon stevig dicht. Prik de bodem in met een vork, maar prik er niet doorheen. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en zet hem 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verruil de plasticfolie voor bakpapier en leg daarop de blindbakvulling. Bak de bodem 12-15 minuten blind, tot hij stevig is. Verwijder de blindbakvulling. Snijd het overtollige deeg af met een scherp mes; houd het mes onder een scherpe hoek en snijd van je af.

Zet de bodem weer in de oven en bak hem in nog 10-12 minuten goudgeel en droog. Laat hem afkoelen op een rooster terwijl je de vulling maakt. Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden Celsius.

Breek de eieren voor de vulling in een grote kom en klop ze met een garde los. Roer de resterende ingrediënten erdoor, klop tot alles goed is gemengd en doe het dan in een kan. Schenk het in de afgekoelde deegkorst en bak de taart 30-35 minuten, tot de vulling net stevig is; het midden mag nog een beetje lobbig zijn. Laat de taart even afkoelen tot het deeg stevig genoeg is, haal hem dan uit de vorm en zet hem op een serveerschaal. Bestuif hem voor het serveren met poedersuiker.

En welk recept vonden jullie het lekkerste?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: