Food

3x Turks recept met aubergine, om thuis uit te proberen

De Turkse keuken is enorm gevarieerd en is niet alleen maar de bij ons bekende Turkse pizza en kebab, maar bestaat voornamelijk uit verse groente, gegrild vlees en salade. De recepten gaan van moeder naar dochter en weer door. Iedereen maakt er zijn eigen versie van. Bij de gerechten wordt vaak rijst geserveerd. En wat zeker niet vergeten mag worden bij een Turkse maaltijd is brood!
Vooral dat laatste is voor ons Nederlanders vaak niet te begrijpen, want brood eet je als ontbijt en lunch. Wij zijn gewend aan aardappelen, groente en een stukje vlees of zo’n makkelijk pakje waar je wat ingrediënten aan moet toevoegen.

Ook voor ons was het koken hier erg wennen, maar nu wij hier helemaal zijn ingeburgerd, delen wij graag wat recepten, zodat jullie ook aan de slag kunnen in de Turkse keuken.

Deze keer staat de aubergine centraal. Momenteel staan de tuinen vol met aubergine planten, dus ze zullen de komende tijd in overvloed aanwezig zijn op de lokale markten.

Oturtma
2 personen

Ingrediënten;
2 aubergines
200 gram gehakt
1 ui
1 knoflook
3 tomaten
Tomatenpuree
3 kleine groene paprika’s
Zout
Zwarte peper
Rode paprikapoeder

Bereiding;
Schil de aubergines gedeeltelijk, zodat je lijnen krijgt in de aubergines. Snijd ze dan in ronde plakken en leg ze in een bakje water met zout, voor ongeveer 20 minuten, om de bittere smaak weg te nemen. Als de tijd voorbij is, frituren we de plakjes aubergine goudbruin in olie.
Ondertussen bakken we een uitje aan in zonnebloemolie en een beetje margarine. Zodra deze glazig zijn, kan het gehakt erbij en daarna de groene paprika.
Als dat klaar is, kunnen de geraspte tomaten, tomatenpuree (halve eetlepel), fijn geperste knoflook en de kruiden erbij. Laat dat een paar minuten pruttelen op een laag vuurtje.
Nu alles klaar is, leggen we de gefrituurde aubergines in een ovenschaal en daar doen het gehaktmix bovenop, als er nog aubergine plakjes over zijn, kunnen deze bovenop het gehaktmix worden gelegd.
Als finishing touch gebruiken we nog plakjes tomaat en groene paprika om het een mooie presentatie te geven. En een handige tip; Het is ook tegen het verbranden van het gehakt 😉
Nu rest ons alleen nog om een glas warm water gemixt met wat tomatenpuree (halve eetlepel) en zout er over heen te gieten. Daarna kan het in een voorverwarmde oven op 175 graden.  Het eten is klaar zodra de tomaat en paprika gebakken zijn.

Karnıyarık 
2 personen

Ingrediënten;
2 grote aubergines
200 gram gehakt
1 ui
3 knoflook
2 tomaten
Tomatenpuree
Peterselie
Zout
Zwarte peper

Bereiding;
Ook hier beginnen we weer met het schillen van de aubergines en kan je ze eventueel in een badje met zout leggen. Daarna bak je de aubergines aan alle kanten goudbruin in olie. Wanneer ze klaar zijn, leg je ze even op een aparte schaal.
We gebruiken dezelfde pan voor het bakken van de vulling. Als eerste bakken we de uitjes weer glazig om vervolgens het gehakt toe te voegen. Daarna mogen de in blokjes gesneden tomaten, tomatenpuree (halve eetlepel) en kruiden erbij. Op uitzondering van de peterselie, die roeren we er pas op het eind doorheen. Voeg een klein glaasje water toe en laat het een paar minuten pruttelen. Hierna doen we het gas uit en dit is het moment dat de peterselie toegevoegd mag worden.
We pakken weer een ovenschaal, de grootte ligt een beetje aan het aantal aubergines, en leg hier de aubergines in. Maak er een sneetje in en vouw het een beetje open. Tip; Niet te ver insnijden anders loopt de vulling er aan de onderkant weer uit 😉
Vervolgens verdeel je de vulling over de aubergines en bovenop de vulling leg je plakjes tomaat of groene paprika, of beide, aan jou de keus. (niet meegeteld in de ingrediënten)
In de ovenschaal gieten we nu nog een glaasje warm water gemixt met tomatenpuree (halve eetlepel) en 2 knoflookteentjes en dan kan het een voorverwarmde oven op 170 graden in. Na zo’n 25-30 minuten is het klaar.

Imam bayıldı 
2 personen

Ingrediënten;
2 aubergines
1 ui
3 knoflook
2 tomaten
2 groene paprika’s
Peterselie
Zout
Zwarte peper

Bereiding;
Dit is eigenlijk de vegetarische versie van de karnıyarık. De bereiding is dus ook hetzelfde, maar dan geen gehakt 😉

Serveer de gerechten op een bord met rijst. Eet smakelijk! Afiyet olsun!

2 Comments

  • melanie

    ik had nog nooit oturtma gemaakt. Ik ben ook niet zo een keukenprinses, maar met dit duidelijke recept heb ik zo net toch echt een heerlijk maatlijd op tafel gezet! Ook de kids hebben zitten smullen. thanx meiden!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: