Lifestyle

4 Turkse series en films deel 1

Turkse series en films zijn enorm populair in veel landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Oost-Europa. De series gaan vaak over de liefde en de problemen die relaties met zich meebrengen.
Tegenwoordig worden Turkse series en films ook steeds populairder in West Europa. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse dramaserie Vlucht HS13, dat een bewerking is van de Turkse serie Son.
Ook een voorbeeld is de vele Turkse films die in Nederlandse bioscopen te zien zijn tegenwoordig. En nee, niet alleen de mensen met een Turkse achtergrond bezoeken deze films.
Omdat ik het heerlijk vind om Turkse series en films te kijken, mede door de vele drama’s, dacht ik dat het leuk zou zijn om per deel een top vier te maken. Daarom dus 4 Turkse series en films deel 1.

Alle films en series zijn op Netflix te bekijken. Het enige probleem is dat het aanbod van Netflix per land verschilt. Het kan dus voorkomen dat een bepaalde serie niet in de Nederlandse Netflix staat. Dit kun je overigens makkelijk omzeilen met bijvoorbeeld een VPN.

Series

Kördügüm – intersection

Turkse serie intersection

De eerste aflevering van intersection was op 7 januari 2016. De originele titel van de serie is kördügüm. De serie hoort in de categorie drama.

De hoofdpersonen zijn Ali Nejat Karasu en Umut Özer. Beide zijn vermogende zakenmannen en geobsedeerd door auto’s en autoracen.
Umut Özer is getrouwd met de jonge pas afgestudeerde kinderarts Naz. Zij kreeg veel kritiek op haar huwelijk met Umut. Door een miskraam en het besef dat Umut steeds harder en kouder wordt, besluit ze om opnieuw te beginnen. Ondanks dat ze in het begin niets van de arrogante Nejat moet hebben, krijgen ze steeds meer begrip voor elkaar.

De paden van de twee mannen kruisen wanneer Umut gaat werken voor Nejat. Dit verandert hun leven compleet. Vooral omdat ze beiden van Naz houden.

Er zijn twee seizoenen gemaakt van intersection van in totaal 31 afleveringen. De volledige serie is te kijken via Netflix, zowel de Turkse als de Nederlandse versie.

De serie is vooral geschikt voor wie houdt van lekker soapy series met veel melodrama. De plot is smeuïg, de hoofdrolspelers aantrekkelijk en de stad Istanbul perfect als achtergrond.

2. Ezel

Turkse serie Ezel

Ezel is een Turkse dramaserie die voornamelijk gebaseerd is op wraak, misdaad en mysterie. Ook romantiek is een onderdeel van de serie. De serie werd uitgezonden van 2009 tot 2011. Het is gebaseerd op het deels waargebeurde Franse boek De graaf van Monet-Cristo door Alexander Dumas.

Ezel Bayraktar wordt onterecht beschuldigt voor een misdaad. Hij komt onder zijn straf vandaan door net te doen alsof hij dood is, en hij neemt een nieuwe identiteit aan om wraak te nemen.

In totaal heeft Ezel 71 afleveringen van 90 minuten. De afleveringen zijn allemaal te bekijken via Netflix Turkije, en ook staat hij met Engelse ondertiteling volledig op YouTube.

Films

3. Sadece Sen

Turkse film sadece sen

Sadece Sen is een film uit 2014, en hoort in de categorie romantische drama.

Het leven van Hazal is lange tijd vreugdeloos geweest, tot ze Ali ontmoet, een voormalige bokser. De twee worden verliefd op elkaar en de blinde Hazal herwint langzaam haar vertrouwen. Maar Ali heeft niet zonder reden zijn bokshandschoenen aan de haak gehangen, want hij draagt een duister geheim uit zijn sportieve verleden met zich mee die hen beide in gevaar brengt.

De film is zowel te zien op de Turkse Netflix als de Nederlandse netflix.
Extra tip; houdt zakdoekjes bij de hand, die zul je zeker nodig hebben.

4. Dedemin fisi

Turkse film dedemin fisi

Een totaal ander soort film, namelijk een komedie. Deze film was in 2016 ook te zien in verschillende Pathé bioscopen.

Het verhaal begint dat opa Salih Çirci hersendood is. De familie Çirci uit Malatya besluiten om de stekker eruit te trekken. Nog voordat de stekker eruit wordt getrokken, zorgen ruzies over de erfenis voor kleurrijke en komische taferelen.

Zorg ook bij deze film voor zakdoekjes. Dit keer niet voor de tranen van het huilen, maar voor de tranen van het lachen!

De film is sowieso te zien op de Turkse netflix, en duurt 105 minuten.

Tips of toevoegingen?

Heb jij een van deze films of series gezien? Wat vond jij ervan? En heb je nog een toevoeging op bovenstaande informatie?
Of heb jij een tip voor een andere goede Turkse film of serie? Laat het ons weten, en misschien komt het dan wel in deel 2 van deze blog.

Extra tip; Het kijken van Turkse films en series is een super goede manier voor het leren van de Turkse taal!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: