Uncategorized

Vakantie naar Turkije; 5 punten die je moet weten

Wie kijkt er niet uit naar een heerlijke vakantie in Turkije. Of je hier nu komt om een weekje van de zon te genieten, omdat het in eigen land alleen maar regent. Of om te overwinteren, dus voor een langere periode in de winter van land te verruilen, het maakt allemaal niet uit.. Turkije is een heerlijk land met zeer gastvrije mensen en dat je in december nog in T-shirt kunt lopen, zien we als een mooie toevoeging. We moeten natuurlijk wel kunnen opscheppen over ons mooi gebruinde lichaam.

Paspoort/ID kaart

Allereerst heb je natuurlijk een paspoort of ID kaart nodig. Deze moet op het moment van reizen nog 150 dagen geldig zijn. Is dit niet het geval wordt er geen visum afgegeven en ben je genoodzaakt een duur noodpaspoort te regelen of de vakantie te annuleren.

Visum

Het belangrijkste document, naast je paspoort, die je zeker niet mag vergeten, is het visum! Als je deze namelijk niet hebt, kun je het land niet in en dat zou toch wel heel zuur zijn. Voorheen kon je deze nog halen op de luchthaven, maar sinds november 2014 is dit afgeschaft. Bij sommige luchthavens heb je nog wel de mogelijkheid om een visum on arrival te halen. Alleen is dit niet overal zo en dus niet betrouwbaar.

Tegenwoordig gaat dat heel makkelijk online en kun je hier een visum voor Turkije aanvragen. Dit gaat zeer eenvoudig via IDEAL of andere betalingsmogelijkheden. Het visum kost €25,- en dan kun je 90 dagen aaneengesloten in Turkije verblijven.

Valuta

De Turkse Lira is de munteenheid van Turkije. Op het moment van schrijven staat deze op 4,65. Dus voor €1,- krijg je dan 4,65 TL. Het geld omwisselen is zeer eenvoudig. Overal in de stad zijn wisselkantoren. Daar staat aangegeven wat de koers op dat moment is. Dit kan per dag, zelfs per uur verschillen. Je geeft gewoon het bedrag af wat je wilt omwisselen en het wordt geregeld.

Mocht je dit nu lastig vinden, kun je altijd nog naar een pinautomaat gaan. Deze geven meteen Lira’s. Kijk wel even na of jouw bank hier kosten aan verbindt.

Luchtvaartmaatschappijen

Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen, zeker in de zomer, bijna elke dag naar Turkije. Denk aan de goedkopere low budget, zoals Corendon en Transavia. Vergeet ook vooral niet te kijken bij Sunexpress en Pegasus. Vind je een tussenstop niet erg, en reis je liever iets luxer, dan is ook Turkish Airlines nog een optie.

Houdt de prijzen op de verschillende websites goed in de gaten, want het kan je al snel honderden euro’s schelen als je goed zoekt.

Vaccinaties

Wat vele niet weten, en wat ook niet gek is, is dat er wel degelijk geadviseerd wordt om, voordat je naar Turkije vertrekt, je in te enten tegen Hepatitis A en DTP.

Dit kun je gewoon via je eigen huisarts doen, of je kunt er voor kiezen om dit op luchthaven Schiphol te doen. Daar kun je gewoon binnenlopen, maar je kunt beter eerst een afspraak maken. Dan weet je zeker wanneer je aan de beurt bent, mensen met een afspraak gaan namelijk voor.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *