Emigreren,  Expat life

5 redenen om te emigreren naar Turkije


Het gaat weer eens niet zoals je wilt, je voelt je onbegrepen of aangekeken als die eeuwige blonde toerist: hoe goed we ook zijn ingeburgerd, natuurlijk hebben ook wij wel eens een baaldag als ‘expats’ in ons Turkije. We zijn net mensen. Maar hé, we zijn hier natuurlijk niet voor niets! Opdat we het niet vergeten, 5 redenen om te emigreren naar Turkije en waarom die stap naar dit prachtige land het dubbel en dwars waard is.


1. Alles is liefde

Hoe cliché het ook mag klinken, een van de voornaamste redenen om te emigreren naar Turkije is natuurlijk de liefde. Je zult maar net de liefde van je leven tegenkomen tijdens die ene zonvakantie. We zullen de eerste en de laatste niet geweest zijn …! Na maanden, zelfs jaren heen-en-weer gereis moet er een knoop worden doorgehakt, want geloof ons, een langeafstandsrelatie is ook niet alles. Wik en weeg: hebben jullie een sterke basis en een fijne toekomst voor ogen in zijn land van herkomst? We hebben de sprong uiteindelijk gewaagd én geen moment spijt gehad

2. Merhaba sunshine!

Niet verkeerd, de zon schijnt bij ons zo’n 300 dagen per jaar. Daar kan het regenachtig Hollandse weer met zijn matige zomers natuurlijk niet tegenop! Toch kunnen we een grinnik niet onderdrukken wanneer een Hollander zegt: “Die Turken hebben natuurlijk nog nooit sneeuw gezien.” Laten we dat misverstand maar meteen uit de weg helpen. Binnen Turkije zijn er wel drie verschillende klimaatzones te onderscheiden. Steden als Ankara en Istanbul worden in de winter zo vaak geteisterd door flinke sneeuwval. En zelfs tijdens onze milde winters aan de zonnige zuidwestkust roetsjen we na een kort autotochtje van een nabijgelegen besneeuwde bergtop af!

3. Om je vingers bij af te likken

Een échte Turkse hap smaakt wel even anders dan die slappe Turkse pizza’s en broodjes döner kebab in Nederland. Heerlijke deegwaren, soepen, groente- en vleesgerechten passeren de revue. Om nog maar niet te spreken van de verslavend lekkere tatlı (zoetigheden). Biologisch verantwoord eten? Dat doe je hier automatisch. De wekelijkse markt afstruinen is een feest én relatief zacht voor je portemonnee. En nee, hier vind je geen waterige aardbeien in de winter; elk seizoen heeft zijn eigen, smaakvolle groente en fruit, zoals het hoort!

4. Een goede buur …

Persoonlijke ontwikkeling, zelfontplooiing, en ‘lekker bezig zijn met jezelf’: het individualistische leven is inmiddels bijna Hollands erfgoed te noemen. Het is ons ‘independent ladies’ met de paplepel ingegoten en we staan dan ook ons mannetje wel, maar tegelijkertijd is de Turkse ‘wij’ cultuur een verademing! Het brengt je terug naar waar het eigenlijk om draait in het leven: familie, vrienden en een goede buur. Er is altijd ruimte en tijd voor een praatje en een kopje thee. Bovendien is een helpende hand zo gevonden, al is het midden in de nacht.

5. Natuur waar je u tegen zegt

Of het nu de lange kustlijn is, schitterende sneeuw bedekte bergtoppen of verborgen watervallen en meren in een groen binnenland, Turkije heeft zoveel prachtige natuurschoon. Niet gek wanneer je bedenkt dat Turkije als het gaat om oppervlakte wel zo’n 20 keer groter is dan Nederland. En dan hebben we het nog niet eens over het historische erfgoed gehad. De geschiedenis van het Romeinse tot het Ottomaanse rijk én de recentere opbouw van het land door de nog altijd geëerde Atatürk: het heeft een Turks historische erfgoed opgeleverd waar je u tegen zegt. 101 reisplannen liggen op stapel, we hebben nog zoveel te zien en te ontdekken en dat allemaal in één land!

Mochten jullie na deze 5 redenen nog steeds niet overtuigd zijn van Turkije? Boek dan nu snel je reis naar Turkije en proef de sfeer van dit prachtige land.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *