Expat life,  Multiculturele liefde

5x hoe om te gaan met cultuurverschillen in je relatie


Eigenlijk heeft elke relatie cultuurverschillen. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat iedereen een andere opvoeding heeft gehad. Het enige verschil is dat de ene relatie meer cultuurverschillen heeft als de ander. Voor de meerderheid vormen de cultuurverschillen dus geen problemen. Voor sommige zijn cultuurverschillen wel een probleem. Dat is vaak in een relatie waar de cultuurverschillen wat groter zijn, waardoor je soms een deel van je eigen cultuur moet inleveren en je je moet aanpassen aan de cultuur van je partner. Hierbij moet je denken aan rituelen, overtuigingen, gewoontes en gebruiken. Ook de manier van opvoeden en omgang met de familie van je partner vereist aanpassingen.


1. Respecteer verschillen

Leven met cultuurverschillen is één ding, maar elkaars cultuurverschillen daadwerkelijk respecteren is iets anders. Er eerst vaak een soort passieve agressie naar elkaars cultuur toe, denk aan de manier van leven. Je zult vaak het gevoel hebben dat je andermans overtuigingen, rituelen, gebruiken en dergelijk wil veroordelen. Dit is vaak niet de goede manier om iemand zijn cultuur te respecteren. Beter kun je je richten op de oorsprong ervan en accepteren dat iemand nu eenmaal anders is. Een manier om meer respect te krijgen voor een andere cultuur is door veel over de cultuur te lezen.
Daarnaast zul je merken dat door je partners cultuur te respecteren jouw cultuur ook eerder geaccepteerd wordt.

2. Begrijpen en verkennen

Zoals ik hierboven al zei, is lezen over de cultuur belangrijk om de cultuur van je partner te accepteren. Hierdoor zul je je partner ook echt leren kennen. Door de verdiepen in je partners cultuur zal je merken dat ook je partner steeds geïnteresseerder zal zijn in jouw cultuur. Gebruik je partner ook als je meer wil leren over zijn cultuur. Hij of zij is namelijk de expert als het gaat om zijn of haar cultuur.
Let wel op: Uiteindelijk hoef je echt niet alles van je partners cultuur leuk te vinden of over te nemen. Vaak is begrijpen en verkennen al voldoende.

3. Raak niet gekwetst door kritiek

Het is heel normaal in relaties waarbij sprake is van cultuurverschillen om elkaar van tijd tot tijd te bekritiseren. Zeker als je elkaars cultuur of opvoeding gaat bekritiseren kan het heel persoonlijk worden. Onthoudt wel dat de kritiek ergens vandaan komt. Vaak vallen mensen elkaars cultuur normaliter alleen af als ze het gevoel hebben hun eigen cultuur te moeten verdedigen en beschermen. Door dit gevoel weg te nemen en respect te hebben voor haar/zijn cultuur zal je merken er steeds minder kritiek zal komen. Een beetje kritiek is ook niet erg, want kritiek biedt openingen om te praten over cultuurverschillen.

4. Behoud wat belangrijk voor je is

Je hoeft echt niet elke gewoonte of ritueel van je partner over te nemen. Dat kan ook helemaal niet. De cultuur verschillen zijn vaak simpelweg gewoon te groot om alles van je partner over te nemen. Door alles over te nemen betekent dat je je eigen cultuur (deels) over boord moet gooien. Dit kan nooit goed gaan in een relatie. Het beste is om het beste van beide culturen over te nemen.

5. Wees geduldig

Iedere persoon heeft zijn eigen ritme en tempo in een relatie. Voor sommige mensen is het gemakkelijker om zich aan te passen aan andermans cultuur, waar het voor andere mensen een stuk langer duurt. Wees geduldig, omdat haasten de druk op de ander (en op de relatie) alleen maar zal doen toenemen. Je kunt er je partner zelfs mee verliezen. Als je het gevoel hebt dat jouw partner het waard is, dan zou geduld geen probleem voor je moeten zijn.

Heb je in jouw relatie veel cultuurverschillen? Zit er een tip bij die jouw zal helpen? Lees hier meer over het hebben van een gemengde relatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *