Expat life,  Het leven van

5 tips om de ogen te beschermen tegen de zon

De zon kan positieve -en negatieve effecten hebben op ons lichaam, zo kan te fel zonlicht schade aan onze ogen toebrengen. Het is dus zeer belangrijk dat je jouw ogen hier tegen goed beschermd en blijven de ogen zo lang mogelijk in goede conditie.

Onze huid beschermen we onder andere met zonnebrandcrème tegen de schadelijke UV-straling, maar hoe kunnen we onze ogen hier tegen beschermen?

1. Zonnebril
Het allerbelangrijkste is een goede zonnebril. Je kunt wel de duurste zonnebril kopen, maar dit wil niet zeggen dat deze bril ook jouw ogen goed beschermd. Goede zonnebrillen kun je herkennen aan het UV 400-label en heeft 100% UV bescherming. Neem daarnaast ook een montuur die goed op jouw gezicht aansluit en comfortabel zit. Op deze manier valt er zo min mogelijk licht langs het montuur.

Alle zonnebrillen hebben gekleurde of donkere glazen. Er zijn een aantal kleuren die de kleurwaarneming het minst verstoren, zoals groen, grijs en bruin. Donkere glazen betekenen niet perse dat deze zorgen voor een betere bescherming. Iedere kleur heeft een andere eigenschap;

• Grijs tinten verminderen de felheid van het licht zonder aan de kleuren af te doen.
• Bruin tinten zorgen dat het zonlicht minder verblindend is, maar vervormd meer de kleuren en maakt het zicht wel wat wazig.
• Geel tinten verminderen de waas van het blauwe licht van de zon en verscherpt het zicht, maar maakt de kleuren waziger.
• Groen tinten verminderen de verblinding, filteren een deel van het blauwe licht en zorgen voor een goed contrast tussen objecten.
• Roze tinten zijn een goede keus als je veel op of aan het water bent. Ze zorgen voor een goed contrast voor objecten tegen een blauwe of groene achtergrond.

Naast gewone glazen zijn er ook nog polaroid glazen. Deze bevatten naast een UV-filter ook nog een polarisatiefilter. Dit filter filtert een deel van het horizontale licht op, waardoor de ogen meer rust krijgen. Je hebt dus geen last meer van die schitterende zonnestralen die via het wateroppervlak jouw ogen bereiken. Polaroid zonnebrillen hebben een lichtabsorptie van 75%.

2. UV-absorberende lenzen
Ook voor de lenzendragers bestaat er een andere manier om de ogen te beschermen tegen de schadelijke UV-straling, namelijk door lenzen met UV-absorberende filters. Ondanks de UV-absorberende filters wordt er bij te fel zonlicht aangeraden om het te gebruiken in combinatie met een goede zonnebril, om echt goed beschermd te zijn.

3. Hoed
Draag een hoed met brede randen. Deze biedt extra bescherming voor jouw ogen. Daarnaast wordt ook meteen jouw gezicht beschermd tegen de UV-straling en tegen verbranding van de huid.

4. Weerkaatsing
Water, zand en sneeuw weerkaatsen de straling van de zon. Hierbij word je dus extra blootgesteld aan zonlicht. Kijk hier dus mee uit en bescherm jouw ogen goed als je op het strand ligt, in het water bent of gaat skiën.

5. Middagzon
Iedereen weet dat je tussen twaalf en drie uur ’s middags het beste uit de zon kan blijven, omdat deze dan op zijn felst is. Ook uit wetenschappelijke studies is gebleken dat de ogen tussen deze tijden het meeste gevaar lopen op beschadigingen. Desalniettemin is het gewoon het beste om de ogen de hele dag te beschermen, ongeacht welk uur het is.

Denk niet dat je alleen op zonnige dagen jouw ogen moet beschermen tegen de zon. Zelfs op bewolkte dagen kunnen de UV-stralen de ogen beschadigen. Zorg er dus voor dat jouw ogen elke dag beschermd worden tegen de UV-straling.

Meer tips?

Mochten jullie nog meer tips hebben om de ogen te beschermen tegen de zon, horen wij dit graag! Onze ogen moeten nog ons hele leven met ons mee, dus daar moeten we zeer zuinig op zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *