Expat life,  Het leven van

5 wintertradities in Turkije


Door de wintertradities in Turkije krijg je een hele andere ervaring dan je normaal gewend bent. Het leven gaat langzamer en er wordt meer aandacht besteed aan gezondheid en gelukkig zijn. Het is belangrijk om ook te kunnen genieten van de simpele dingen in het leven.


Cultuur en tradities

Waar de Turken in de zomer graag buiten leven, is dat in de winter binnen bij de op houtgestookte kachel “soba”. Boven op de soba worden kastanjes of pinda’s geroosterd, warmen ze zichzelf op met een glaasje sahlep en vermaken ze zich met een spelletje backgammon “tavla”.

Knetterend vuur

In de dorpen en kleinere steden wordt, zodra het kouder begint te worden in de avond, de soba op zijn plek gezet. Voor veel Turken dé manier om in de winter hun huis te verwarmen. De soba geeft niet alleen veel warmte af, maar wordt ook gebruikt om eten te maken. Sommige soba’s hebben lades waar cakes in gebakken worden. Pinda’s en kastanjes kunnen ook erg makkelijk geroosterd worden boven op de soba.

Geroosterde kastanjes

Echt een typische wintertraditie in Turkije. Zodra het kouder begint te worden, verschijnen de kastanjes in het straatbeeld. Bij de kastanje verkopers op straat of gewoon lekker thuis bovenop de soba. Voordat de kastanjes op het vuur gaan, moet wel eerst de schil worden ingesneden.

Lekker vissen

Veel Turken vertrekken ’s winters ook richting het water, niet om te zwemmen, maar om te vissen. Waar ze in de zomer te druk zijn met werken, hebben ze in de winter meer tijd om te ontspannen. Je zult in de winter dus veel mannen, vaak ook met gezin, zien vissen en genieten van het leven.

Potje tavla

In het winterseizoen gaat het allemaal een stuk gemoedelijker. Het leven gaat langzamer en er is minder werk. Turken vermaken zichzelf dan met een potje tavla. Ze spelen een potje met vrienden of de buren van de naastliggende winkel. Uiteraard in combinatie met een kopje Turkse thee. Je zult in de winter een thee huis voller zien zitten dan de rest van het jaar. De meeste arbeiders hebben seizoensgebonden werk en zijn dus vrij in de winter. Ze spreken vaak met vrienden af voor een potje tavla.

De zon in

Wanneer de zon schijnt in de winter, kun je verwachten dat de wandelpaden langs de kust, in parken in de stad en de bankjes vol zitten. Mensen zijn op zoek naar een beetje natuurlijke vitamine D. Een ander favoriet tijdverdrijf is kijken naar de zonsondergang. In de kustplaatsen zie je vaak grotere groepen bij elkaar zitten om te genieten van het laatste uur van de dag.

Deze 5 wintertradities in Turkije klinken voor ons Nederlanders misschien gek in de oren. In Nederland is het eigenlijk vanzelfsprekend dat er altijd een kachel aanwezig is in huis. En gebruiken Nederlandse kinderen kastanjes om mee te knutselen. Wij Nederlanders hebben weer andere wintertradities die in Turkije als bijzonder worden beschouwd. Ieder jaar hopen Nederlanders dat er een Elfstedentocht gereden kan worden. Zo heeft ieder land zijn eigen wintertradities. Welke wintertraditie in Turkije spreekt je het meest aan?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *