Ontdek Turkije,  Reistips

5× mooiste wandelroutes in Turkije


Turkije is een prachtig land met een rijke geschiedenis, een adembenemende natuur en diverse landschappen. Een van de beste manieren om te genieten van dit alles is door middel van wandelen. Turkije biedt wandelaars echter een groeiend aantal wandelroutes en hotspots, van tochten van een paar uur tot avontuurlijke trektochten van meerdere dagen.


Lycian Way

De Lycische weg is het eerste langeafstandswandelpad in Turkije. Het pad strekt zich uit over ongeveer 540 km langs de kust van de Middellandse Zee in het zuidwesten van Turkije. De wandelroute loopt van Fethiye naar Antalya. Het startpunt van de route, waar de meningen over verdeeld zijn, ligt in Ölüdeniz en eindigt in Geyikbayırı, op zo’n 20 kilometer van Antalya. Het is goed om te weten dat de route in verschillende etappes is opgesplitst, zodat je zelf kan bepalen welke deel je wil lopen. Wanneer je de hele route wil gaan lopen, moet je hier zeker wel een maand voor uittrekken.

Tijdens het wandelen word je constant herinnerd aan de rijke geschiedenis van de regio. Veel overblijfselen zijn zeer goed bewaard gebleven in de vorm van ruïnes. De wandelroute brengt je bijvoorbeeld langs Patara, een eeuwenoude havenstad, met gebouwen uit de Romeinse tijd. Loop je langs de tombes van Myra, waar Sinterklaas oorspronkelijk vandaan komt. En wat dacht je van de verzonken stad bij Kekova. Je ervaart hier het echte Turkije, ver weg van de vakantieoorden.

St. Paul Trail

De St. Paul wandelroute is een langeafstandswandeling die zich uitstrekt over ongeveer 500 kilometer in Zuid Turkije en het duurt ongeveer een maand om deze helemaal te voltooien. De route is vernoemd naar de reizen van de apostel Paulus, die in de eerste eeuw na Christus door deze regio reisde om het evangelie te verspreiden.

De wandelroute begint in de antieke stad Perge, vlak bij de stad Antalya, en loopt door prachtige landschappen, waaronder bergen, meren en rivieren, om te eindigen in Yalvaç. Onderweg kom je langs oude steden, archeologische vindplaatsen en pittoreske dorpen. Er is ook een mogelijkheid om te starten in de antieke stad Aspendos, zo’n 40 kilometer ten oosten van Antalya. De wegen komen samen bij de antieke Romeinse plaats, Adada. De route, die begint op zeeniveau, gaat op sommige plaatsen boven de 2000 meter hoogte.

De St.-Paul wandelroute is een geweldige manier om de rijke geschiedenis en prachtige landschappen van Zuid Turkije te ontdekken. Of je nu een ervaren wandelaar bent of net begint, deze route biedt voor ieder wat wils. De stad Yalvaç, waar de route eindigt, is een van de 18 Cittaslow steden, steden met minder dan 50.000 inwoners, van Turkije. Wanneer je de route aflegt, bevind je je dus in een rustige omgeving, in een gebied verweven met de natuur!

Carian Trail

De Carian Trail is een 850 kilometer lang wandelpad dat deze oude regio doorkruist. Caria is de naam die tussen de 11e en 6e eeuw voor Christus aan het moderne Muğla en zijn omgeving is gegeven. In de loop der jaren hebben de Ioniërs en Doriërs hier gewoond en veel historische bezienswaardigheden en cultureel erfgoed achtergelaten.

In 2013 werd de Carian Trail geïntroduceerd bij natuurliefhebbers. De route bestaat uit vier hoofdsecties, namelijk het schiereiland Bozburun, het schiereiland Datça, de baai van Gökova en inner Caria, en een extra sectie in de Muğla-regio.

Het eerste deel van de route gaat over het schiereiland Bozburun. Bozburun is een rustig schiereiland ten zuiden van Marmaris met 20.000 inwoners. Het staat bekend om de productie van jachten, omdat het een veilige haven heeft met de kenmerken van een natuurlijke haven. Door de steile helling die uit de baai oprijst zijn de plaatsen langs de route heuvelachtig, deels bebost, deels rotsachtig.

Het schiereiland Datça strekt zich dun uit van oost naar west. Behalve het stadscentrum van Datça zijn er geen collectieve nederzettingen te zien op het schiereiland. Een groot deel van Datça is beschermd bosgebied. Ongerepte stranden en baaien ver van nederzettingen zijn Datça’s natuurlijke rijkdommen.

Het schiereiland Datça ligt ten zuiden van de baai van Gökova. Akyaka ligt in het oosten van de baai van Gökova en is ook een van de 18 Cittaslow in Turkije. Dit gedeelte van de Carian Trail begint bij Akyaka. De route gaat over bospaden en over bergen. Het pad laat je kennismaken met vele ongerepte en minder bekende baaien.

Het inner Caria gedeelte van de Carian Trail loopt langs de oevers van het meer van Bafa, ooit onderdeel van de Egeïsche Zee, en aan de voet van de berg Latmos. Het laatste deel van het pad begint in Akyaka en gaat verder over bospaden en landweggetjes naar het stadscentrum van Muğla.

Kaçkar route

Het Kaçkar-gebergte is een bergketen die parallel aan de zee loopt ten oosten van de Zwarte Zee. De gemiddelde hoogte in het westen is meer dan 2000 meter en de gemiddelde hoogte in het oosten is meer dan 3500 meter. Kaçkar Mountains National Park ligt in de steden Rize en Artvin, in het oosten van Turkije. Het gebied is een van de biodiverste plaatsen ter wereld. Bergen, inclusief nationale parken, behoren tot de top 25 van hotspots op het gebied van biodiversiteit ter wereld.

De wandelpaden beginnen op de oever van de rivier en lopen door naar hoger gelegen gebieden. Soms klimmen ze over de wolken heen om uitgestrekte plateaus te bereiken. De uitgestrekte hooglanden zijn bezaaid met talrijke gletsjermeren. Je kunt even pauzeren op het plateau, een tent opzetten aan het meer en genieten van veel zuurstof.

In de zomer is het niet moeilijk om de berg te beklimmen, maar in de winter is het best moeilijk. In de winter sluit de sneeuw de valleien af en zijn de hooglanden en wandelpaden bedekt. De witte bekleding gaat tot de vroege zomer mee.

Idyma Way

De oude wegen, karavaanroutes, paden en kloven die de unieke schoonheid van Gökova en alle omliggende dorpen met elkaar verbinden, worden door de Idyma way tot leven gebracht. Er zijn tien routes van in totaal 150 kilometer aangelegd om de historische en natuurlijke schoonheden te behouden en te promoten. Met deze route kun je te voet naar de Ula- en Gerit-kloven, de Damla-kreek, de oude nederzettingen in en rond Idyma, een prachtig uitzicht op de Gökova-baai en verborgen Egeïsche dorpjes verkennen. Je kunt ook de volledige wandeling maken, die op verschillende punten aansluit op de Carian Way, of als dagelijkse route vanuit Akyaka.

De Gökova regio waar Akyaka is gevestigd, werd in 1988 voor het eerst uitgeroepen tot “Speciale Milieu beschermingszone” in Turkije. Gökova is een gebied met verschillende soorten vegetatie, weiden en wetlands. Akyaka is een belangrijk gebied voor vogelaars. Vooral het waterrijke gebied in dit gebied is een van de overwinterings- en broedgebieden voor vogels. Het is uitgeroepen tot speciaal vogelgebied omdat er algemeen beschermde soorten voorkomen.

Ontdek Turkije ook eens op een ander manier! Wie had dat gedacht dat er in Turkije zulke mooie wandeltochten zijn?! Voor wandelaars dus een absolute must om naar Turkije te komen. Ook voor de niet ervaren wandelaars zijn er korte tochten te doen. Voor ieder wat wils. Het is zeker de moeite waard om eens te proberen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *