Ontdek Turkije,  Reistips

7 Do’s & Don’ts in Turkije

Iedereen weet dat Turkije een moslimland is, maar hoe moet je jezelf gedragen in Turkije? Wanneer je afreist naar Turkije moet je dat in gedachten houden en altijd respect hebben voor andermans culturen en overtuigingen. In de meeste toeristische plaatsen zijn de mensen opener geworden door invloeden uit het Westen, maar Turkije is nog steeds een conservatief land en is het als gast van dit land verstandig om je op gepaste wijze te gedragen.

1. Gepast gekleed
In de toeristische gebieden zal je niet raar worden nagestaard wanneer je in een korte broek en blote schouders buiten loopt, maar dat geldt niet voor heel Turkije. Vrouwen moeten hun knieën, schouders en armen bedekt houden.

En betreed je een moskee? Zorg dan, voordat je naar binnen gaat, dat je jouw schoenen uittrekt en jezelf goed bedekt hebt. Dus vrouwen moeten een hoofddoek om en hun schouders en armen bedekken en mannen mogen niet met korte broek naar binnen.

2. Ramadan
In deze maand mag er niet gegeten en gedronken worden vanaf het ochtendgebed tot aan het avondgebed. Het is dus respectvol om daar op te letten, mocht je tijdens de Ramadan in Turkije zijn. Voor meer informatie over de Ramadan, lees onze blog Welkom Ramazan, de maand van het vasten.

3. Atatürk beledigen
Het Turkse volk heeft een diep respect voor, de grondlegger van de Turkse Republiek, Atatürk. Maak dus geen rare opmerkingen of grapjes hierover. Dit geldt ook voor opmerkingen over de regering, de Turkse vlag en het leger. Wees dus verstandig!

4. Discussie
Ga zeker niet in discussie met de lokale bevolking over voetbal! Zij zijn zeer gepassioneerd en je zult de discussie hoe dan ook verliezen. Ook discussies over politiek en geloof zul je verliezen.

5. Afdingen
Het is in Turkije heel normaal dat je afdingt. Mochten jullie het niet eens worden over de prijs, loop dan gewoon weg en probeer het bij een ander zaakje opnieuw. Vaak komen de verkopers achter je aan en krijg je het alsnog voor de prijs die je wilde. In de grotere winkels gelden wel vaste prijzen en hoef je dus niet af te dingen.

6. Foto’s nemen
Houdt er rekening mee dat er enkele gebouwen en objecten zijn die niet gefotografeerd mogen worden, zoals militaire en strategische gebouwen. Bij het fotograferen van mensen is het beter om eerst hun toestemming te vragen. Gesluierde vrouwen gaan liever niet op de foto en ook biddende mensen willen liever met rust gelaten worden, omdat de sessie anders niet volwaardig is.

7. Thee drinken
Turken zijn zeer gastvrij en overal waar je komt, zul je thee aangeboden krijgen. Weiger dit niet, dit wordt als een belediging ervaren.

Andere ervaringen?

Hebben jullie nog andere do’s en don’ts die niet in dit lijstje staan? Laat het ons weten 🙂 Het is voor iedereen fijn om voorbereid op vakantie te gaan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *