7 nadelen van emigreren en hoe dit te overwinnen
Emigreren,  Expat life

7 nadelen van emigreren en hoe dit te overwinnen


Als je denkt dat emigreren alleen maar leuk is, dan moeten we je teleurstellen. Vroeg of laat loopt iedereen wel tegen bepaalde dingen aan en dat is helemaal niet erg. Wel is het handig dat je daar goed op voorbereid bent en dat je dus weet hoe je de nadelen van emigreren kan overwinnen.


Taalbarrière en communicatie

Het verhuizen naar een ander land brengt vaak een nieuwe taal met zich mee. Veel mensen die emigreren, kunnen deze in het begin nog niet spreken. Dat brengt irritatie met zich mee, want daardoor kun je bijvoorbeeld dingen niet zelf regelen. Het enige wat je kan doen om dit nadeel te overwinnen is door de taal te leren. Dit kun je bijvoorbeeld al doen door in Nederland te beginnen met een cursus, maar ook als je al geëmigreerd bent zijn er nog genoeg mogelijkheden.

Heimwee en vrienden en familie missen

Iedereen die emigreert, krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Er is helaas niet zoveel wat je hier aan kan doen. Soms mis je Nederland, soms je vrienden en familie. Het is een heel normaal proces, je laat toch heel wat achter. De enige tip die wij hebben is, laat het lekker over je heen komen. Zorg dat je genoeg om handen hebt ter afleiding. Het gevoel van heimwee ebt weg, maar het is nooit ver weg. Op onverwachte momenten, kun je hier, zelfs al ben je al jaren weg, ineens weer last van krijgen.

Andere wetten en regeltjes

Als je een programma zoals ‘Ik vertrek’ kijkt, dan zie je vaak dat mensen emigreren, omdat ze het snelle leven in Nederland zat zijn. Op het moment dat ze dan iets geregeld willen krijgen in bijvoorbeeld Spanje, dan klagen ze dat het maanden duurt. Soms lijkt de bureaucratie in Nederland vervelend, maar die kan soms in Zuid-Europese landen nog veel erger zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Turkije, waar de regels elke dag lijken te veranderen, kan dat behoorlijk irritant zijn. Zorg ervoor dat je een vertrouwenspersoon hebt in het land waar je woont, die verstand heeft van de juridische en overheidsregels. Dan heb je in ieder geval altijd iemand achter de hand, mocht je er even niet uitkomen.

Het nodig hebben van een verblijfsvergunning

Als je emigreert, maar wel binnen Europa blijft, heb je hier niet mee te maken. Anders is het voor landen buiten Europa. De rompslomp van het aanvragen van zo’n verblijfsvergunning is niet altijd makkelijk en duurt vaak langer dan je zou willen. Vroeger was het bijvoorbeeld voor Turkije heel makkelijk, maar zelfs daar wordt het steeds moeilijker en duurt het langer. Zorg dat je, voordat je emigreert, alles goed uitzoekt. Heb je bijvoorbeeld papieren uit Nederland nodig, zorg dat je die klaar hebt voor je vertrekt. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Culturele shock

Alles wat je in Nederland gewend bent, is gewoon in een keer weg als je vertrekt. In het land waar je naar toe verhuisd kom je andere gewoontes tegen, andere manier van werken en een andere manier van met elkaar omgaan. Het is niet zo gek, dat veel geëmigreerde hier heel erg aan moeten wennen. Hoe je dit kan overwinnen? Accepteren. Accepteren dat jij degene bent die nieuw is, accepteren dat jij jezelf moet aanpassen aan een compleet nieuw leven met andere gebruiken.

Eenzaamheid en nieuwe vrienden maken

Misschien ben je daar in het begin nog niet zo mee bezig. Dan is alles nog nieuw, dan staat alles in het teken van het settelen in het nieuwe land. Toch is eenzaamheid een van de belangrijkste nadelen van emigreren. Je merkt dat nieuwe contacten maken niet zo makkelijk is, zeker niet als er veel culturele verschillen of een taalbarrière is. Kijk of er in de buurt een Nederlandse community actief is, vaak heb je die in populaire emigratielanden wel. Zo’n community organiseren bijvoorbeeld dagje weg of komen een keer in de zoveel tijd bij elkaar. Dan is dat het geschikte moment voor jou om fijne contacten op te doen

Genoeg geld hebben om te overleven

De reden waarom mensen toch vaak weer terugverhuizen naar Nederland is financieel gemotiveerd. In Zuid-Europese landen ligt bijvoorbeeld het salaris een heel stuk lager, waardoor het moeilijk is om het hoofd boven water te houden. In landen zoals Turkije, mag je helemaal niet werken zonder werkvergunning. Voorkom dat je financiën de reden zijn om weer terug te moeten keren naar Nederland. Dit doe je door bijvoorbeeld in Nederland al een baan te zoeken en goed uit te zoeken wat je nodig hebt om een beetje lekker rond te kunnen komen. Ook is het altijd handig om een financiële buffer te hebben voor vertrek, mocht het allemaal toch tegen zitten, dan heb je in ieder geval tijd om dit op te lossen zonder stress.

Wat vond jij de nadelen van emigreren en hoe zou je dat, als je het kon overdoen, anders doen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *