Expat life,  Multiculturele liefde

Alles over het hebben van een gemengde relatie

Een gemengde relatie is een relatie die onder andere bestaat uit verschillende afkomsten en geloven. We kennen de beroemde uitdrukking allemaal wel: ‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’.
Inmiddels is deze uitdrukking behoorlijk achterhaald, want volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) neemt het aantal gemengde huwelijk toe, tot één op zes. En toch wordt er nog heel erg in hokjes gedacht over gemengde relaties, helaas wil ik zeggen. Dit betekent namelijk dat je behoorlijk op moet boksen tegen de vooroordelen. Zelfs met je eigen familie moet je soms een strijd voeren wat betreft dit onderwerp.
Het zal ongetwijfeld bekend voorkomen bij diegene die hiermee te maken hebben.

De laatste tijd is juist het hebben van een relatie met een islamitisch persoon steeds meer en meer onder een vergrootglas komen te liggen, door de negatieve beeldvorming die is ontstaan.
Volgens een onderzoek zijn ouders nog steeds het meest bang dat hun kind later thuis komt met een persoon met een islamitische achtergrond. Het is de ultieme taboerelatie. Veel ouders zijn bang dat ze hun kind kwijtraken. Dat hun kind zich moet bekeren, een hoofddoek moet gaan dragen, dat hun dochter achter het aanrecht belandt of dat het kleinkind wordt ontvoerd.

Ook andersom ontstaan er veel vooroordelen. Ouders met een islamitische achtergrond zijn vaak bang dat hun kind zijn of haar geloof verliest, dat de kleinkinderen geen moslims worden, dat de gemeenschap er schande van zal spreken.

Het is een feit.. gemengde stellen gaan vaker dan gemiddeld uit elkaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dit komt door de vele lastige keuzes waarvoor de stellen staan. Hoe meer de achtergronden verschillen, hoe moeilijker het is om een succesvolle relatie te hebben. Maar bedenk.. het kan ook goed gaan. Alleen hoor je vaak alleen de negatieve ervaringen, terwijl de positieve ervaringen juist ook erg goed zijn om te delen. Dus deel alsjeblieft ook je positieve ervaring, wat betreft een gemengde relatie, want misschien kunnen we andere hier erg mee helpen in hun strijd.

Wist je dat ..

  • Gemengde relaties hun ‘eigen’ feestdag hebben, genaamd loving day? De dag valt altijd op 12 juni. Op 12 juni 1967 deed in de Verenigde Staten het Amerikaanse Hooggerechtshof de uitspraak Loving v. Virginia. De zaak was aangespannen door Mildred Loving, een zwarte vrouw, en Richard Loving, een blanke man. Zij waren veroordeeld tot een gevangenisstraf en verbanning uit de staat Virginia vanwege hun gemengde huwelijk. Het Hof verklaarde interraciale huwelijksverboden ongrondwettig. Het verbod op rassenvermenging werd officieel verworpen.
  • De Nederlandse overheid tussen 1960 en 1980 een gemengde relatie van moslims en niet- islamitische partners een probleem vond? Als je wilde trouwen met een moslim kreeg je een stencil van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Daarop stond de juridische gevolgen van het trouwen met een moslim. Op dit stencil stonden veel onwaarheden, maar het stencil was dan ook voornamelijk bedoeld om te ontmoedigen.
  • De wet tot 1964 bepaalde dat je als vrouw de Nederlandse identiteit verloor als je trouwde met een Buitenlandse man? Je kreeg dan de nationaliteit van je echtgenoot.
  • Kinderen van een Nederlandse moeder pas vanaf 1985 bij hun geboorte de Nederlandse nationaliteit krijgen?

De meest gehoorde vooroordelen voor ons:

– ‘Kijk maar uit met een moslimman. Voor dat je het weet wordt je geslagen’
– ‘Je belandt achter het aanrecht, je mag niet meer naar buiten, terwijl hij in het theehuis spelletje zit te spelen. Hij zal niks in het huishouden doen’
– ‘Nu lijkt hij misschien nog heel lief, maar wacht maar totdat je getrouwd bent ..’
– ‘Misschien lijkt het zo dat hij het prima vindt dat je je niet bekeert tot de islam, maar voordat je het weet loop je met een hoofddoek en bedekkende kleding’
– ‘Hij zal vast meerdere vriendinnetjes hebben’
– ‘Vroeg of laat kiest hij altijd voor een Turks meisje’
– ‘Hoe weet je zo zeker dat je man tot laat aan het werk is, en niet gewoon bij een ander is?’

Ondanks dat het vast heel lief bedoeld is, en het meer bezorgdheid is, kan dit best kwetsend zijn. Deze vragen of vooroordelen bestaan namelijk niet bij autochtone relaties, terwijl daar ook heel veel mis kan zijn of kan gaan.
In de basis zijn gemengde relaties net als andere relaties, de problemen die de relaties kennen zijn namelijk hetzelfde.
Goed blijven praten is een van de belangrijkste dingen in een relatie, maar het is misschien wel het belangrijkste in een gemengde relatie.

 

Heb jij ervaring met een gemengde relatie? En wat zijn de vooroordelen die jij vaak hoort?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *