Ontdek Turkije,  Praktische informatie

Belangrijke dagen in Turkije in 2023


Naast een aantal belangrijke vaste dagen, zijn er in Turkije ook een aantal die ieder jaar op een andere dag, volgens de Islamitische kalender, gevierd worden.

De Ramadan begint over iets minder dan een maand, dus een mooi moment om alle data voor dit jaar eens op te sommen.


23 maart – 20 april

Ramadan – Ramazan

In deze maand mogen Moslims niet eten, drinken enzovoort tussen zonsopgang en zonsondergang. Het vasten wordt gezien als een vorm van zuivering van de ziel en als een uiting van dankbaarheid voor alles wat Allah heeft gegeven. Ramadan leert je zelfdiscipline. Moslims voelen en uiten solidariteit met arme en hongerige mensen elders in de wereld. Moslims herinneren zich dat de profeet Mohammed in deze maand de eerste openbaring ontving die de koran vormde.

21 – 23 april

Suikerfeest – Ramazan Bayramı

Het einde van de Ramadan wordt gevierd met familie en vrienden.

23 april

De nationale soevereiniteit en dag van de kinderen – Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Datum ter herinnering aan de eerste zitting van de Grote Nationale Assemblee van Turkije in 1920 en herinnert ons eraan dat de kinderen de toekomst van Turkije zijn.

1 mei

Dag van de Arbeid – Emek ve Dayanışma Günü

De Dag van de Arbeid wordt wereldwijd gevierd. Deze dag viert de strijd om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

19 mei

Jeugd- en sportdag – Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

De dag herdenkt Mustafa Kemal (later Atatürk) onafhankelijkheidsoorlog op 19 mei 1919. Daarnaast staat sport ook hoog in het vaandel, met sport shows en ceremonies.

28 – 30 juni – 1 juli

Offerfeest – Kurban Bayramı

Opoffering betekent een dier dat wordt geslacht met als doel Allah te naderen en Allah’s toestemming te verkrijgen. Gebaseerd op het verhaal van de profeet Abraham en zijn zoon Ismaël die in de Koran wordt genoemd, vertegenwoordigt het concept van opoffering een veel algemenere toewijding, het individuele vermogen om alles voor God op te offeren, zich aan God te onderwerpen en Hem dankbaar te zijn.

15 juli

Dag van de Democratie en Nationale Eenheid – Demokrasi ve Milli Birlik günü

Er is een feestdag uitgeroepen ter nagedachtenis aan de meer dan 240 burgers, politieagenten en soldaten die zijn omgekomen bij de Turkse militaire staatsgreep van 2016.

30 augustus

Dag van de Overwinning – Zafer Bayramı

De dag herdenkt de beslissende overwinning in de Slag bij Dumlupınar, de laatste slag van de Grieks-Turkse oorlog, op 30 augustus 1922. Na de slag eindigde de Griekse aanwezigheid in Anatolië.

29 oktober

Dag van de Republiek – Cumhuriyet Bayramı

Dag van de Republiek is een feestdag in Turkije ter herdenking van de proclamatie van de Republiek Turkije op 29 oktober 1923. De jaarlijkse viering begint op 28 oktober om 13.00 uur en duurt 35 uur. De dag herdenkt de gebeurtenissen van 29 oktober 1923, toen Mustafa Kemal Atatürk Turkije tot republiek uitriep.

10 november

Herdenking Atatürk – Atatürk Anma günü

Op deze dag wordt er stilgestaan bij het overlijden van Mustafa Kemal Atatürk op 10 november 1938 om 09:05

Welke van deze dagen is voor jou het belangrijkste?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *