Food

Börek recept met spinazie en kaas

Börek is een van de bekendste gerechten uit de Turkse keuken. Voor degene die het niet weten, leg ik het even uit. Börek is een deeggerecht met vulling. Met de vulling kan je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan gehakt, groenten of kaas. Vandaag leg ik uit hoe je een börek maakt met spinazie en kaas. Het handige van börek is dat het op elk moment van de dag gegeten kan worden. Bij de maaltijd of als vier uur snack bij de thee.

Ispanakli gül böreğı
36 stuks

Ingrediënten;
1 kilo verse spinazie
1 ui
250 gram feta kaas
klein bosje peterselie
peper
6 vellen yufka (1 kilo) (in NL heet het filodeeg)
1 ei
100 ml zonnebloemolie
100 ml melk
(evt. sesamzaadjes)

Bereiding;
Als eerste was en snijd je de verse spinazie. Daarna snijd je een ui fijn. Deze bak je in de pan aan met wat olie. Vervolgens voeg je ook de spinazie hier aan toe. Zodra deze gaar is, laat je het spinazie mengsel even afkoelen.

Ondertussen snijd je de feta kaas in hele kleine stukjes en doe je hetzelfde met de peterselie. Natuurlijk wel eerst even wassen. De kaas en de peterselie voeg je toe aan het spinaziemengsel en een beetje peper om het op smaak te brengen. Zout is niet nodig, want vaak is de kaas al zout genoeg. Is dit niet het geval, kun je altijd wat zout toevoegen.

Open de yufka vellen voorzichtig om de beurt en leg deze boven op elkaar. Dan snijd je alle vellen in een keer door midden. Leg nu de ene helft op de andere en snijd dit in drie gelijke delen. Nu heb je 36 kleine velletjes in de vorm van een driehoek.

Mix in een kommetje de zonnebloemolie, de melk en het ei door elkaar. Mocht je straks te kort komen, kun je er altijd nog wat olie en melk aan toevoegen.
Pak een velletje yufka en leg het driehoekje met de lange punt naar voren. Smeer een beetje olie/melk mengsel met een kwastje uit over het velletje, zodat het hele velletje een dun laagje heeft gekregen. Pak met een lepeltje wat van het spinazie mengsel en leg verdeel het over de brede kant, de kant die het dichts bij je ligt.

Als er over de hele breedte overal een beetje spinazie mengsel ligt, is het nu tijd om te rollen. Je rolt het brede gedeelte gewoon op naar de punt, totdat het hele velletje opgerold is. Het rolletje rol je nu in een rondje, je begint met een zijkant in het midden en de rest van de rol draai je erom heen. Zo lijkt het net op een roos, vandaar de naam gül böreğı.

Je legt al deze roosjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Het is misschien een beetje passen en meten, maar het maakt niet uit als ze allemaal tegen elkaar aan liggen. Dan blijven ze namelijk ook een beetje in model.

Wanneer alle roosjes op de bakplaat liggen, is het nu tijd om ze te besmeren met het olie/melk mengsel. Zo krijgen ze in de oven allemaal een lekker kleurtje. Mocht je er sesamzaadjes op willen, is dit het moment om ze erop te strooien. Laat dit ongeveer een uurtje rusten, voordat je het in de oven zet.

Verwarm de oven voor op 170 graden en de börek is klaar zodra ze een beetje bruin zijn geworden. Dit is na ongeveer 20-30 minuten.

De börek kan zowel warm als koud gegeten worden. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: