De 10 mooiste trouwtradities in Turkije
Zoals in elk land zijn er in Turkije veel tradities rond bruiloften. Turken hechten veel waarden aan deze gewoonten en dragen ze generaties lang over. Afhankelijk van naar welk deel je kijkt, zijn er verschillende gewoonten en manieren. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat het een bruiloft in Turkije meer een familieaangelegenheid is. Dat zul je ook hieronder zien. Wij hebben namelijk de 10 mooiste trouwtradities in Turkije op een rijtje gezet.
Vragen om de hand van de bruid
Het is in Turkije heel gebruikelijk om de vader van de bruid om de hand van zijn dochter te vragen. ‘Kız isteme’ wordt dit in het Turks ook wel genoemd en volgt de gewoonten die hier bij hoort. De bruidegom gaat met zijn ouders naar de ouders van de bruid. Hierbij neemt hij vaak bloemen, chocolaatjes of andere cadeautjes mee. Volgens de traditie vraagt het oudste mannelijke lid van de familie van de bruidegom de vader van de toekomstige bruid om de hand van zijn dochter. De familie van de bruid kan vervolgens tijd vragen om er over na te denken, dan wordt de ceremonie op een later moment nogmaals herhaalt.
Koffie met zout & peper
Dit is eigenlijk wel een grappige en sluit aan op het hand vragen van hierboven. Als de families met elkaar in gesprek zijn, zet de bruid Turkse koffie om aan de gasten aan te bieden. De koffie van de bruidegom wordt op smaak gebracht met zout in plaats van suiker. In sommige gebieden voegen ze hier zelfs peper aan toe. Als de bruidegom het zonder blikken of blozen drinkt, wordt dat als een positief teken beschouwd. Als de smaak echt ondraaglijk is, kan de bruidegom gaan hoesten. Dit veroorzaakt vaak een grote lach.
Verloving
Traditioneel wordt het verlovingsfeest betaald door de familie van de bruid. Dit wordt vaak gevierd in een kleine groep bij de bruid thuis, maar in grotere provincies zijn 500 of meer gasten ook niet ongebruikelijk. Dan wordt er een locatie afgehuurd. Voor de verloving geven families cadeaus. Dit zijn vaak praktische dingen, zoals parfum, slippers, pyjama, kleding, schoenen en dingen voor in huis. Tegenwoordig kun je dit soort pakketten zelfs kant- en klaar kopen.
Henna avond
Een traditie wat nog steeds erg populair is, is de ‘kına gecesi’, ook wel de henna avond genoemd. De bruid en de gasten zijn feestelijk gekleed, waarbij de bruid op een stoel zit met een rode doek. Deze doek bedekt het gezicht en de henna.
In het begin worden er verdrietige liedjes afgespeeld, als afscheid dat de bruid binnenkort het ouderlijk huis gaat verhuizen. De schoonmoeder geeft vervolgens een gouden munt in de hand van de bruid en opent hiermee de henna avond. Daarna wordt de ceremonie vrolijker met veel dansen.
Het ophalen van de bruid
Soms worden er muzikanten ingehuurd, genaamd ‘Davul Zurna’. Zij spelen luide muziek in de straat als de bruid wordt opgehaald door de bruidegom. Volgens de traditie knoopt de vader van de bruid vervolgens een rode lint om de middel van de bruid. Dit zou voorspoed en geluk moeten brengen.
Toeteren met de auto
Het koppel reist vervolgens met een auto naar de trouwerij. De auto is vaak vrolijk versierd. Wanneer de auto door de straten rijdt, wordt er luid getoeterd door de omringende auto’s. Dit heeft als betekenis om de slechte geesten te verdrijven.
Officiële ceremonie
De officiële ceremonie vindt plaats op het gemeentehuis. Soms gebeurd het ook wel eens op een andere locatie. De ceremonie is kort en simpel in Turkije. Waarbij de geloften worden uitgesproken en de handtekeningen gezet worden. Na de ceremonie proberen de bruid en de bruidegom op elkaars voet te gaan staan. Diegene die sneller is, heeft later de broek aan in het huwelijk.
Schoenentraditie op de trouwerij
Voordat de trouwceremonie start, schrijft de bruid alle namen op van haar vrijgezelle vriendinnen onder haar schoen. De naam die als eerst niet meer te lezen is, is de eerstvolgende die gaat trouwen. Dit is een beetje te vergelijken met het gooien van de bloemen in Nederland.
Tradities op het trouwfeest
Er zijn bepaalde trouwtradities in Turkije op een trouwfeest:
- De bruid en de bruidegom zitten op stoelen apart van de trouwzaal, vaak achterin, zodat iedereen het paar goed kan zien.
- Het koppel beginnen met de openingsdans.
- Er is vaak een hele grote taart, die de bruid- en de bruidegom samen doorsnijden. Vervolgens geven ze elkaar een hapje van de taart.
- Er zijn vaak aparte momenten om je cadeaus af te geven aan het trouwpaar. Vaak is dit goud of geld. Het paar draagt een rode strik waar je dit aan kan ophangen.
Wie betaald de trouwerij?
De festiviteiten worden vaak betaald door de familie van de bruidegom. De henna avond is hierin een uitzondering, die wordt namelijk betaald door de familie van de bruid.
Heb jij wel eens een Turkse trouwerij meegemaakt? Wat vind jij de mooiste trouwtradities in Turkije?