Alanya Guide

De geschiedenis van Alanya, kort samengevat


Alanya is gelegen aan de Turkse mediterrane kust met in de achtergrond het indrukwekkende Taurusgebergte. Het is een van de bekendste en populairste badplaatsen van Turkije. Dit prachtige vakantieoord houdt er ook een fascinerende geschiedenis op na.


400 voor Christus

Er is niet een duidelijk tijdstip wanneer de stad precies gesticht is. De geschiedenis is een beetje onduidelijk. De eerste bevindingen in dit gebied zeker 20.000 jaar oud.

De stad was, toen nog bekend als Coracesium, door de strategische ligging de perfecte uitvalbasis voor piraten. De piraten hebben veel misdaden gepleegd rond de Middellandse zee onder andere afpersing, en vrouwen ontvoeren voor losgeld. De zeehandel heeft er veel onder geleden.

In 65 voor Christus maakten de Romeinen hier een einde aan. Ook de Romeinen raakten de macht over Corecesium weer kwijt en kwam het onder Byzantijns bestuur te staan. Zij veranderden de naam naar Kolonoros.

In de zevende eeuw na Christus kwamen de Seldjuken Turkije binnen. Onder leiding van Seldjuk Sultan Alaeddin Keykubat werd het in de dertiende eeuw veroverd en tot Alaiye gedoopt. Sinds hij aan de macht kwam, groeide de stad zeer snel. Hij gaf opdracht om de Rode toren en de scheepswerf te bouwen, welke nu nog steeds de symbolen zijn van Alanya. En de stad groeide uit tot een belangrijke haven voor internationale handel.

Ook de burcht is een van de best bewaarde bouwwerken in Turkije van de Seldjukken, waar nu nog steeds veel toeristen het bezoeken.

In 1933 werd Alaiye bezocht door Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het huidige Turkije. Hij vond de stad geweldig, maar de naam niet. Daarom werd de naam veranderd in Alanya.

Ontwikkeling toerisme

Na de naamswijziging ontwikkelde zich langzaamaan de toeristische industrie. Het toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen.
Jaarlijks komen miljoenen toeristen naar deze regio. Niet alleen Nederlanders komen graag naar Alanya, maar momenteel ook veel Scandinaviërs en Russen.

Alanya is een ideale vakantiebestemming. Naast het heerlijke weer, is er op cultureel gebied ook veel te doen en uiteraard is er naast het prachtige strand nog genoeg te beleven.

Wat doe jij het liefste in Alanya?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *