Ontdek Turkije,  Praktische informatie

De viering van het Suikerfeest

Vanavond werd voor de laatste keer het vasten verbroken. Morgen begint de viering van het Suikerfeest – duurt in totaal drie dagen – en wordt het einde van de Ramazan gevierd. Je merkt het aan alles en iedereen dat het morgen feest is. Iedereen is al dagen druk bezig met de voorbereidingen van het Suikerfeest. De mooiste tapijten worden uitgeklopt en neergelegd, het huis moet er spik en span uitzien, er wordt baklava gemaakt en er wordt voor voldoende eten gezorgd.

Op de eerste ochtend van het Suikerfeest bezoeken vele moslims de moskee voor het speciale ochtendgebed, waarmee de Ramazan echt wordt afgesloten. Na het gebed omhelzen ze elkaar en vergeven ze elkaar de fouten die gemaakt zijn het afgelopen jaar. Iedereen staat vroeg op om zich te baden, reukolie te gebruiken en trekt zijn of haar mooiste – vaak ook nieuwe – kleding uit de kast, voordat ze naar de moskee gaan.

De rest van de dag staan in teken van familiebezoeken. Ook wordt er, als het mogelijk is, een bezoek gebracht aan de graven van dierbaren. Tijdens deze familiebezoeken wordt er vaak zoetigheid gegeten, daar komt ook onze benaming van het Suikerfeest vandaan. Uiteraard draait het om veel meer dan alleen maar ‘suiker’. Alhoewel je de overheerlijke – vaak zelfgemaakte – baklava en lokum zeker niet moet missen. Het Suikerfeest gaat om saamhorigheid en vreugde. Iedereen is aardig voor elkaar en proberen met een schoon geweten en goede voornemens het nieuwe jaar in te gaan.

Natuurlijk brengen ook wij deze dagen door met onze familieleden en gaan wij samen genieten van al het lekkere eten en van elkaar. Wij wensen iedereen dan ook alvast een fijn Suikerfeest! X

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *