Food

Een zalig recept; Kabak dolması

Kabak dolması klinkt misschien heel fancy, maar in het Nederlands heet het gewoon gevulde courgette. Wie eens zin heeft in een lekkere Turkse maaltijd, moet dit gerecht zeker eens proberen! Het is simpel om te maken en met een beetje hulp van deze beschrijving moet het zeker lukken.

Kabak dolması
2 personen

Bereidingstijd
Ongeveer 45 minuten

Benodigdheden
2 grote courgettes
1 ui
Teentje knoflook
Tomaat
2 eetlepel tomatenpuree
4 handjes rijst
Handje peterselie
Half handje verse munt
Peper
Zout
Boter
Gekookt water
Bereidingswijze

De rijst spoelen met water, en even laten staan. In de tussentijd ga je aan de slag met de andere voorbereidingen.
Snijd de grote courgettes doormidden en haal de boven- en onderkant eraf. Hierna moet je de courgettes uithollen, maar kijk uit dat je niet te ver gaat. Anders heb je straks een gaatje onderaan de courgettes en dat is niet de bedoeling (is mij wel eens overkomen 🙂 ). Wanneer je dit gedaan hebt, haal je aan de buitenkant een schraper langs de courgettes. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker gaar wordt. Was even alle restjes er af.

 
Hierna snijd je de ui en knoflook fijn. Dan ontvel je de tomaat en snijd deze ook in kleine stukjes. Hak de peterselie en munt fijn (ik had overigens geen verse munt in huis, maar met droge mint kan het ook prima). Giet de rijst af. Nu is het tijd om te bakken.


Doe wat boter in de pan en voeg de ui en knoflook toe. Wanneer de ui glazig is, kun je de tomaten en één eetlepel tomatenpuree toevoegen. Nu moet je even geduld hebben, totdat de tomaten zachter zijn en wat water verliezen. Nu is het tijd om de rijst toe te voegen en bak het geheel nog een paar minuten aan. Het vuur mag nu uit en kun je de peterselie, munt, zout en peper toevoegen. Roer het geheel nog even goed door.

Pak een glas met één eetlepel tomatenpuree en voeg hier wat gekookt water aan toe.

Nu is het tijd om de courgettes te gaan vullen. Let wel op dat je het rijstmengsel niet in de courgette duwt. De rijst gaat nog uitzetten, wanneer de courgette te volgepropt zit, lukt dit niet en zal de rijst niet gaar worden.

Zet de courgettes in een pan en leeg het glas met tomatenpuree in de pan. Voeg daarna nog gekookt water toe tot halverwege de courgettes. Ik heb zelf nog 2 teentjes knoflook hier aan toegevoegd, maar dat is niet noodzakelijk.

 
Zet de pan op een laag vuurtje en na ongeveer 30 minuten is het klaar. Proef voor de zekerheid even wat rijst voor. Mocht de rijst nog niet gaar zijn, kun je het nog even laten staan.

Tip; Wanneer je niet van courgette houdt, of liever iets anders eet. Dit gerecht kunt je ook maken met groene paprika’s of aardappel. Bij de paprika’s maak je een gaatje bovenin en haal je de zaadjes eruit. Liever een aardappel? Gewoon uithollen net zoals bij de courgette. Zorg er wel voor dat de onderkant vlak is, zodat het niet omvalt.

Als bijgerecht eten wij er vaak cacık naast. Dit is lekker verfrissend.

Eet smakelijk!

Mochten er nog vragen zijn of is er iets niet helemaal duidelijk? Stel ze gerust!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.