Emigreren,  Expat life

Heimwee naar Nederland na emigratie naar Turkije

Na lang wikken en wegen ben je eruit, je gaat emigreren naar Turkije! Alleen het volgende waar je meteen aan denkt is, krijg ik geen heimwee naar Nederland?

Geloof mij, je bent niet de enige. Iedereen zal zich afvragen of ze heimwee gaan krijgen of misschien wel helemaal niet of hoe ze heimwee kunnen voorkomen. Heimwee kun je niet voorkomen! Je kunt jezelf wel afvragen hoe je het beste met heimwee om kunt leren gaan.

Waarschijnlijk zal iedereen na de emigratie op een zeker moment last krijgen van heimwee. Bij de een is dit meteen in het begin en bij de ander pas na een langere periode. Om je te helpen hoe je het beste om kunt gaan met heimwee geven wij graag enkele tips. Wij hebben tenslotte ook in dit schuitje gezeten bij onze emigratie.

Eigenlijk hangt een groot deel af van hoe je bent en de redenen van emigratie. Familie en vrienden die je achter laat in Nederland ga je missen. Zeker als je er een goede band mee hebt gehad. Dus ga niet bij de pakken neer zitten wanneer je heimwee hebt, denk er vooral aan dat je niet de enige bent!

Bij sommige mensen wordt de heimwee zelfs zo erg dat ze er ziek van worden en kunnen dan niet meer normaal functioneren in het dagelijks leven. Vaak lijkt een terugkeer naar Nederland dan nog de enige oplossing. Helaas is dit niet voor elke emigrant een optie.

Tips voor omgaan met heimwee na emigratie
Zoals wij al eerder schreven, is heimwee niet te voorkomen, maar met de volgende tips lees je hoe je er mee om kunt gaan en misschien zelfs wel kunt verminderen:

1. Bereid jezelf goed voor
Zorg ervoor dat je geen onrealistisch droombeeld hebt van je toekomstige thuisland. Lees jezelf in over de geschiedenis van het land, informeer over belangrijke zaken (gezondheidszorg, scholen etc.), leer de taal en kijk wat er te doen is in de toekomstige woonomgeving.

2. Denk na wie en wat je zult gaan missen
Wanneer je dit op voorhand doet, zul je het na de emigratie makkelijker kunnen accepteren. Dit komt doordat je er eigenlijk al voor de emigratie een soort van afscheid van hebt genomen.

3. Neem speciale spullen mee
Denk hierbij aan bijvoorbeeld foto’s van familie en vrienden, wanddecoraties, snuisterijen. Dit zal voor iedereen anders zijn. Wanneer je heimwee krijgt, kunnen deze spullen je helpen. Vergeet niet dat deze spullen ook de heimwee juist kunnen opwekken. Dus denk goed na wat je meeneemt wanneer je gaat inpakken.

4. Snel integreren
Probeer zo snel mogelijk te integreren. Dit hoeft natuurlijk niet meteen de dag na aankomst, maar zet dit wel hoog boven op het lijstje. Dus word lid bij een sportclub, begin zo snel mogelijk met werken, maak kennis met de nieuwe buren. Het belangrijkste is, is dat je snel een sociaal netwerk opbouwt. Hierdoor zul je minder erg jouw oude netwerk missen.

5. Erken heimwee
Het is zeer belangrijk om de heimwee gevoelens niet te negeren. Wanneer je dit doet, zullen ze op een ander moment dubbel en dwars terugkomen. Erken deze gevoelens en praat erover met je partner, familie of vrienden. Misschien heb je in de tussentijd zelfs andere Nederlandse emigranten leren kennen. Door er over te praten, kun je makkelijker de dingen op een rijtje zetten. Ga vooral niet alleen thuis zitten, wees actief en ga er op uit!

Cijfers

De bovengenoemde tips zullen niet voor iedereen even goed werken. Het belangrijkste is dat je positief blijft en probeert te genieten van alles.

Op internet lees je veel verschillende verhalen. De een zegt dat je na een jaar het meeste last krijgt van heimwee en de ander zegt pas na zeven jaar.

Wij denken zelf dat het juist vooral in het begin het ergste is. Je moet tenslotte wennen aan het nieuwe leven en je hebt er geen of een klein sociaal netwerk.

Heb jij nog meer tips die interessant kunnen zijn voor anderen, laat het ons weten!

2 Comments

  • Ingrid

    Goed blog weer. Volgens mij hebben jullie er alle twee niet echt veel last van en ik zie bij jullie dat hè je aanpast asn Turkije en jullie nieuwe leven. En als er af en toe familie gezellig overkomt kun je er weer tijdje tegenaan.

    • Kelly

      En zo is dat! Belangrijkste met emigreren is het kunnen aanpassen en accepteren aan/van het nieuwe leven. Sommige kunnen daar makkelijker mee omgaan dan anderen. Wij genieten hier met volle teugen en de zomer komt er weer aan dus volop bezoek 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *