Expat life,  Mixed kids

Hoe help je jouw kind met het leren van een taal

Kinderen leren de taal van hun ouders en omgeving. Zorg dus voor een taalrijke omgeving voor jouw kind al vanaf de geboorte. Als je in het buitenland woont, maar wel graag wilt dat jouw kind de Nederlandse taal later beheerst, is het van groot belang om het er zo jong mogelijk mee kennis te laten maken.

Tips voor het leren van een taal

Tip 1: Praat over alles wat je ziet en doet. Dit kan in alle situaties gebruikt worden. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen, boodschappen doen, eten koken, in de auto of op de fiets.

Tip 2: Jouw kind leert veel van je. Probeer korte zinnen te gebruiken en praat niet te snel.

Tip 3: Laat jouw kind woorden gebruiken in plaats van alleen gebaren of klanken. Geef niet te snel toe ook al begrijp je wat jouw kind bedoelt.

Tip 4: Het is beter om jouw kind geen foute zinnen of woorden te laten herhalen. Zo krijgt het een gevoel dat het een fout heeft gemaakt. Herhaal zelf de zin of het woord op de goede manier en na een aantal keer zal je merken dat jouw kind dit ook overneemt.

Tip 5: Lees iedere dag een klein boekje of verhaaltje voor. In het begin zijn boekjes met plaatjes erg handig. Zo kun je dingen aanwijzen en benoemen en is het voor jouw kind makkelijker te begrijpen.

Tip 6: Om een taal goed te leren, is samen spelen erg belangrijk. Tijdens het spelen leert jouw kind om te vertellen wat het aan het doen is, oplossingen te vinden en plannen te maken. Spelen met leeftijdsgenootjes is goed voor de taalontwikkeling. Dus om goed Nederlands te leren, kun je jouw kind met Nederlandstalige kinderen laten spelen.

Bonus tips om jouw kind te helpen bij het leren van een tweede (of derde) taal

Tip 1: Zorg ervoor dat het leuk blijft. Ga samen boekjes lezen, liedjes zingen of televisie kijken. Zolang jouw kind er plezier in heeft, gaat het leren een stuk makkelijker.

Tip 2: Geef jouw kind complimenten dat het twee (of meer) talen spreekt. Laat merken dat beide talen even belangrijk zijn. Zo krijgt jouw kind een positief beeld van beide talen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *