Health

Hoe is mijn interesse in gezond leven ontstaan?

Een aantal jaar geleden zijn veel mensen zich bewuster gaan bezighouden met hun voeding en meer sporten. Dit alles om een gezond leven te krijgen, maar wat is gezond leven nou eigenlijk? Voor de een is dat een keer per week sporten en voor de ander is dat misschien wel iedere dag sporten en veel groenten eten.

Gezond leven betekent voor mij dat ik groenten en fruit eet, zo min mogelijk suiker binnen krijg, geen frisdranken, veel water drink en minimaal drie keer in de week sport. En ik zeg niet dat ik nooit snoep, want het moet natuurlijk wel gewoon leuk blijven he.

Hoe is het begonnen?

Ik heb altijd veel gesport, minimaal drie keer in de week. Toen ik naar Turkije emigreerde, viel ik ineens in een zwart gat. En ben ik dus wat kilootjes aangekomen. Dit was nooit zodanig ernstig dat ik er iets voor wilde gaan doen. Natuurlijk was ik niet tevreden met hoe ik er uit zag, maar ik had niet die ‘drive’. Totdat ik was bevallen van mijn tweede kindje. Toen ze 1,5 jaar oud was, was ik helemaal klaar met mijn uitgezakte lichaam en wilde weer strakker in mijn vel zitten.

Een aantal jaar geleden was ik begonnen met hardlopen, alleen kwamen hier steeds pauzes tussen en heb ik dit niet door kunnen zetten. Verder heb ik mij toen verdiept in gezonde voeding en ben ik gestopt met het eten van suiker. Of in ieder geval zo min mogelijk. Zo ben ik onder andere van zwarte thee met suiker gegaan naar groene thee zonder suiker.

Hoe het ging?

Ik zat in een redelijke flow met gezond eten en bewegen toen ik weer zwanger werd. Je snapt het natuurlijk al ik werd weer dikker. De zwangerschapskilo’s bleven eigenlijk weg en na de bevalling ben ik met gezond eten en veel bewegen, want ik moest de meiden iedere dag wandelend wegbrengen en ophalen van school, heel veel afgevallen. En ik voelde mij zo lekker in m’n vel zitten. Zonder eigenlijk echt moeite te doen, raakte ik gewoon die extra kilo’s kwijt.

De lockdown

Toen kwam de lockdown. Weken, nee zelfs maanden hebben wij binnen gezeten met de kinderen. Verveling, wat nou weer te doen met de kinderen. En wat doe je dan? Precies, je gaat eten! Wij bakten echt de lekkerste koekjes en taarten, maar goed voor de lijn was het natuurlijk niet. Te veel eten en totaal niet bewegen. Reken maar uit. Ik werd weer dikker.

Hoe gaat het nu?

Eind vorig jaar was ik er weer zo klaar mee en wilde echt weer aan de slag met mezelf fitter maken dus had ik besloten om er iets aan te gaan doen. Ik had mezelf ingeschreven bij een speciale sportsalon, waarbij je dus die eerste kilo’s en vet makkelijker kwijt kon raken. En dat was inderdaad zo. Na drie maanden was ik in totaal 8 kilo en 55 centimeters kwijt. Ik moest nieuwe kleding kopen, want m’n broeken zakten gewoon af.

Na deze drie maanden heb ik mezelf ingeschreven bij een normale sportschool met de gewone fitnessapparaten en groepslessen en daar ga ik momenteel nog steeds met plezier heen.

Wat staat er op mijn menu?

Mijn ontbijt bestaat vaak uit bruin brood met een gekookt eitje of yoghurt met muesli en vers fruit. Ik lunch meestal met een salade of soep en ’s avonds eet ik het liefst veel groenten met kip. Aangezien er hier in Turkije niet veel zakjes en potjes te koop zijn, kook ik eigenlijk altijd met verse producten. Natuurlijk zondig ik ook wel eens met een patatje of pizza, maar ik vind verse groenten eigenlijk veel lekkerder.

Momenteel volg ik de keto lifestyle. Geen brood, geen pasta, geen rijst. Dus eigenlijk geen koolhydraten, of beter gezegd zo min mogelijk. Je eet meer eiwitten en vooral veel gezonde vetten.

Ik had hier een beetje mijn twijfels over, maar wil het toch graag proberen aangezien mijn lichaam stil staat. Iedere maand weeg ik mezelf bij een diëtiste en na al deze maanden van sporten zagen we weinig verschil en zij stelde voor om dit te proberen, om mijn lichaam even een reset te geven, waardoor mijn metabolisme weer een boost krijgt. Binnenkort een update!


Ben jij ook bezig om gezonder te leven? Wat houdt gezond leven voor jou in?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.