Expat life,  Het leven van

How-to je huid beschermen tegen de zon

De temperaturen aan de Turkse Rivièra zullen de komende weken weer behoorlijk gaan oplopen. Niet alleen de temperaturen zullen oplopen, maar ook het aantal zonuren en de zonkracht zal toenemen. Vorige week hebben wij een blog gemaakt over het beschermen van je ogen tegen de zon, en daarom is het nu tijd voor een blog hoe je huid te beschermen tegen de zon.

Zoals we allemaal weten is goede bescherming tijdens het zonnen erg belangrijk. Onverstandig zonnen zorgt voor huidveroudering, huidverbranding en huidkanker. Ook kan een teveel aan zon een zonnesteek veroorzaken.
Een goede zonnebrandcrème kan helpen je te beschermen tegen de schadelijke UV-straling. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Benieuwd welke? Lees dan snel verder!

Het beschermen van je huid met zonnebrandproducten

Zonnebrandproducten zijn gemaakt om zonnebrand te voorkomen. De UV-filters in de zonnebrandproducten zorgen ervoor dat minder UV-straling de huid bereikt.

Wat is de beschermingsfactor in een zonnebrandcrème?

Aan een zonnebrandcrème wordt een zogeheten ‘sun protection factor’ (SPF) toegekend. Deze beschermingsfactor staat meestal op de voorkant van het product, en geeft aan in welke mate de zonnebrandcrème je huid tegen de zon beschermt. Als er factor 15 op de fles staat, betekent dat de periode dat je zonder te verbranden in de zon kunt zitten 15 keer zo lang is. Kun je dus normaal 10 minuten onbeschermd in de zon zitten, en gebruik je factor 15, dan ben je daarna dus voor 15×10 minuten beschermd tegen de zon. Daarom moet je zeker niet vergeten om het insmeren meerdere keren te herhalen.

De SPF wordt in vier klassen erkend:
Lage bescherming:              SPF 6-10
Gemiddelde bescherming: SPF 15-20-25
Hoge Bescherming:            SPF 30-50
Zeer hoge bescherming:    SPF 50+

Welke factor heb je nodig?

Dit is totaal afhankelijk van je huidtype. Mensen die snel bruin worden, hebben voldoende aan een lagere factor, dan bijvoorbeeld mensen die van nature rossig en blank zijn

Huidtype 1: een zeer lichte huid – factor 25-30
De huid verbrandt altijd en wordt niet bruin. Het is een heel lichte huid, vaak met sproeten. Mensen met rood of lichtblond haar en lichte ogen hebben meestal dit huidtype.

Huidtype 2: een lichte huid – factor 15-25
De huid verbrandt snel en wordt zeer moeilijk bruin. Het is een lichte huid. Mensen met blond haar, grijze, groene of blauwe ogen hebben meestal dit huidtype.

Huidtype 3: licht getinte huid – factor 10-15
De huid verbrandt minder snel en wordt gemakkelijk bruin. Het is een lichte getinte huid. Mensen met donkerblond of bruin haar en vrij donkeren ogen hebben vaak dit huidtype.

Huidtype 4: Getinte huid – factor 5-10
De huid verbrandt bijna nooit en bruint heel goed. Mensen met donker haar en donkere ogen hebben meestal dit huidtype.

Let op! Bij een kind maakt het huidtype geen verschil. Zorg dat je je kind altijd insmeert met een hoge tot zeer hoge bescherming, dus minimaal 30+.

Hoe breng je op een goed manier zonnebrandcrème aan?

De manier hoe je zonnebrand aanbrengt schijnt vaak lastig te zijn. Veel mensen smeren de crème te dun op de huid of plekken worden overgeslagen.
Daarom volgen hieronder enkele aanwijzigingen om je op de goede manier in te smeren:

  • Smeer voldoende zonnebrandcrème op je huid. Over het algemeen geldt dat optimale bescherming wordt bereikt als 2 milligram crème per vierkant centimeter huid wordt aangebracht.
  • Smeer dertig minuten voordat je de zon ingaat in, zodat de crème goed in kan trekken.
  • Herhaal regelmatig het insmeren. Smeer je in ieder geval elke twee uur opnieuw in en smeer je meteen weer in als je het water uitkomt.
  • Zorg dat alle delen van je huid die met de zon in aanraking komen, zijn ingesmeerd. Vergeet vooral niet je oren, voeten, knieholten en handen. Ook de lippen is een vaak vergeten lichaamsdeel. Hiervoor heb je speciale zonnebrandsticks.
    Smeer je ook in als je in de schaduw zit. Door de parasol en de bladeren kunnen namelijk ook zonnestralen komen.

De beste zonnebrandcrème

De Consumentenbond heeft in 2017 onderzoek gedaan naar de beste zonnebrand. Ze hebben 15 zonnebrandmiddelen getest in een tube of fles, dus geen spray, met een beschermingsfactor SPF 30.
De beste uit de test is de Garnier Ambre Solair zonnemelk met karitéboter. Wil je je huid goed beschermen of wil je deze zonnebrand gewoon een keer uitproberen? Je kunt het product hier bestellen.

Als beste koop kwam de NIVEA SUN Protect&Hydrate het beste uit de test. Dit is een goede, maar zeker ook betaalbare zonnebrand. Wil je deze uitproberen? Dan kun je het hier bestellen.

5 andere manieren om je huid te beschermen tegen de zon

1. Laat je huid wennen aan de zon

Het is heel aanlokkelijk om, als het mooi weer is, meteen lekker in de zon te gaan liggen. Helaas is dit niet de juiste manier om je huid te beschermen. Er wordt aangeraden om je huid eerst te laten wenen aan de zon. Pas extra op wanneer je huid nog niet zoveel in de zon is geweest.

2. Blijf tussen 12:00 en 15:00 uit de zon

Sowieso is het handig om nooit te lang in de zon te liggen, en daarom wordt ook aangeraden om regelmatig de schaduw op te zoeken.
Vooral tussen 12:00 en 15:00 is het niet verstandig om te zonnen, omdat de zonkracht dan op het hoogst is. Neem bijvoorbeeld wanner je naar het strand gaat altijd een parasol mee, of zoek een plekje met voldoende schaduw.

3. Goede kleding

Draag tijdens een dagje strand ook kleding om jezelf te beschermen tegen de zon. Zorg dat je altijd een luchtig jurkje of shirt meeneemt. Vergeet ook niet onder je kleding in te smeren, niet alle kleding houdt UV-straling tegen!

4. Goede hoofdbedekking en zonnebril

Het is handig om je hoofd te beschermen tegen de zon. Draag een hoed, of pet, het liefst met een brede rand. Zeker met een kort of kalend kapsel is het belangrijk om je hoofdhuid goed te beschermen. Dit om onder andere zonnesteek te voorkomen.
Verder wordt aangeraden om je ogen te beschermen tegen de zon, door middel van een zonnebril. Wil je daar meer informatie over? Lees dan onze vorige blog, die gaat volledig over het beschermen van je ogen tegen de zon.

5. Drink voldoende water

Door voldoende water te drinken, vul je de vochtbalans in je lichaam weer aan. Dit is niet alleen goed voor je huid die uitdroogt van de zon, maar zorgt er ook voor dat je niet zo snel een zonnesteek oploopt. Eet ook voldoende fruit.
Er wordt vooral geadviseerd om geen alcohol te drinken, omdat je hier in de zon veel sneller op reageert. Dit komt doordat het nog meer vocht onttrekt aan je lichaam. In combinatie met de zon – die hetzelfde doet – is dat geen goede match.

Hoeveel zon hebben we nodig?

UV-straling heeft ook positieve kanten. Zonlicht geeft je namelijk energie en zorgt voor een beter humeur. Ook wordt door UV-straling vitamine D aangemaakt, daarom hebben we allemaal zon nodig. Vitamine D zorgt onder andere voor sterke botten. Maximaal een half uur per dag in de zon met je handen en gezicht volstaat.

Wat is een zonnesteek en wat moet je doen bij een zonnesteek?

Te lang zonnen kan leiden tot een zonnesteek. Van een zonnesteek kan je flink ziek zijn en vervelende klachten krijgen.

  • De symptomen van een zonnesteek zijn:
  • Gloeiende huid en/of zweten
  • Bleek zien
  • Werk of bezigheden niet meer volhouden
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Braken

Mocht je last hebben van een zonnesteek, zoek dan zo snel mogelijk verkoeling op. Een koude douche of een koele omgeving kan veel verlichting geven. Zorg dat je geen lichamelijke inspanning verricht en drink veel water! Raadpleeg wanneer het niet beter gaat bij twijfel altijd je huisarts!

Wist je dat …

… Een gebruinde huid een teken is dat het afweermechanisme van je huid in werking is getreden? Het is een manier van je lichaam om zich, door het vormen van melanine, te beschermen tegen schadelijke UV-Stralen.

… Een verbrande huid wil zeggen dat de verdediging gefaald heeft? Er is op dat moment schade aan je huid toegebracht. Een verbrande huid is niet alleen pijnlijk, het vermindert ook de elasticiteit van je huid en verhoogt je risico op huidkanker.

… Kinderen veel sneller verbranden dan volwassenen? Dit komt doordat zij de beschermende stof melanine niet zo makkelijk aanmaken. Zorg er dus voor dat je je kinderen extra goed beschermt tegen de zon!

… Het een fabel is dat een hogere zonnebrandfactor het bruin worden vertraagd? Je wordt nog steeds net zo snel bruin, alleen op een gezonde manier!

… Er wordt aangeraden om je het hele jaar door in te smeren? Dit klinkt misschien raar, maar ook in de winter is het raadzaam om een product te gebruiken dat SPF bevat. Al lijkt de zon niet zo krachtig, toch is er ook in de winter veel UV-straling.
Een goed alternatief voor de wintermaanden is bijvoorbeeld een dagcreme met SPF.

Meer tips?

Heb jij meer tips om onze huid te beschermen tegen de zon? Hoe bescherm jij je huid tegen de zon en welke producten gebruik jij? Laat het ons weten in een reactie, en help elkaar aan de beste tips en producten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *