Ontdek Turkije,  Praktische informatie

Hoe te leven in Turkije in 10 stappen


Hoe te leven in Turkije? Een vraag die vaak wordt gesteld. Het begint allemaal met een zomervakantie naar Turkije. Je verblijft er een a twee weken en komt daarna weer terug. Je wilt liever niet meer in een hotel zitten, maar je wilt iets voor jezelf. Misschien werk je online en heb je de kans om ergens anders te wonen. Heerlijk genietend van zon, zee en strand. Of ben je verliefd op een Turk en wil je graag kijken hoe het leven hier zal zijn, wanneer je er echt woont.


Ik wil in Turkije wonen

Als je denkt dat wonen in Turkije het paradijs zal zijn en dat je problemen op magische wijze verdwijnen, dan heb je het mis! Turkije heeft net zoals ieder ander land zijn voors en tegens. En je gelooft het natuurlijk pas als je het probeert. Het is verstandig om eerst eens te kijken hoe het leven je bevalt in Turkije, voordat je alles verkoopt en opzegt in Nederland.

1. Heb ik een visum voor Turkije nodig?

Voor Turkije is er geen visa meer nodig. Je kunt met een paspoort of een identiteitskaart het land binnenkomen. Er geldt alleen wel de regel dat je maximaal 90 dagen in 180 dagen mag blijven. Dus even makkelijk gezegd per half jaar mag je maximaal 3 maanden blijven. Deze 90 dagen mogen aaneengesloten zijn, maar mogen dus ook verspreidt zijn over de totale 180 dagen. Wanneer je langer dan 3 maanden in Turkije wilt blijven, moet er een procedure gestart worden voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning (ikamet). Maak het jezelf niet te ingewikkeld. Test eerst uit of je echt in Turkije wilt wonen, voordat je de rompslomp in gaat voor een ikamet.

2. Werken in Turkije?

Naar Turkije verhuizen om dan daar te gaan werken? Vergeet het maar! In ieder geval niet legaal. En als je denkt dat je toch niet gepakt wordt, denk dan nog maar een keer. Als je besluit om illegaal te gaan werken, loop je het risico om het land uitgezet te worden, een boete te krijgen en een verbod voor veel jaren om Turkije weer te betreden. Er is natuurlijk wel een manier om legaal te mogen werken in Turkije, met een werkvisum. Niet ieder bedrijf zal er voor open staan, want het is best een gedoe om er een te krijgen.

Werk je op afstand en heb je alleen een computer en internetverbinding nodig, dan ligt het in jouw geval natuurlijk anders. Volgens de wet heb je dan geen werkvergunning nodig. Je kunt dan in Turkije wonen en op afstand werken. Belastingen en toeslagen betaal je dan gewoon in het land waar je bent ingeschreven.

3. Kosten van levensonderhoud in Turkije

Een vraag waar veel mensen geïnteresseerd in zijn; hoeveel kost het om een maand in Turkije te leven? Het ligt ten eerste aan je maatstaven. Hoe leef je, waar geef je geld aan uit, leef je in luxe of heel basic? Daarna ligt het er ook aan in welke regio of stad je gaat wonen. De waarde van je geld is in bijvoorbeeld Istanbul minder waard dan in minder toeristische gebieden, zoals Gaziantep.

Met een salaris van 1500 Euro uit Nederland moet je denken dat je gemiddeld genomen de helft al kwijt bent aan de huur van een appartement. De water- en elektriciteitsrekeningen liggen echt volledig aan hoeveel je per maand verbruikt. In de zomer en winter wordt de airconditioning meer gebruikt dan in de lente en de herfst. Dus dan lopen de rekeningen ook omhoog. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Met 250 Euro kom je al een heel eind. Van de rest van het geld kun je makkelijk nog leuke dingen doen en natuurlijk de boodschappen.

In iedere stad is er wel een wekelijkse markt te vinden met verse groenten en fruit. Ook worden daar kleding, schoenen en bijvoorbeeld tassen verkocht. Als je de prijzen wil weten van basisproducten kun je in de goedkopere supermarkten terecht, zoals BIM, A101 en Şok. Er zijn ook enkele supermarkten met meer buitenlandse producten, zoals Migros en Carrefour, maar hier betaal je natuurlijk ook iets meer voor. Verder zijn er ook online winkels, die vergelijkbaar zijn met Bol, zoals Hepsiburada of Trendyol.

Wat vaak duurder is in Turkije in vergelijking met Nederland zijn onder andere; elektronica, vitamine pillen, geïmporteerd voedsel, alcohol, glutenvrije producten en sportartikelen.

Vandaag (10 januari 2023) is de wisselkoers als volgt:

1 Euro = 20,17 Turkse Lira

4. Kosten van levensonderhoud in Alanya

De meesten die hier voor een langere periode willen verblijven, zullen toch liever een ‘normaal’ appartement huren. Dat is tegenwoordig een stuk lastiger dan vroeger. Nu is de huur voor ‘normale’ appartementen vanaf 500 euro. Dan heb je ook nog een luxere versie en daarvoor ben je minimaal het dubbele kwijt.

Naast ‘normale’ appartementen is er ook een mogelijkheid om te verblijven in “apart hotels”. Dit zijn eigenlijk hotels, maar dan in de vorm van een appartement. De woning is uitgerust met een ingerichte woonkamer en keuken, een badkamer, een slaapkamer en een balkon. De prijs van de accommodatie is vaak goedkoper dan een ‘normaal’ appartement en inclusief elektriciteit, water, airconditioning en internetverbinding. Je hoeft je dus niet bezig te houden met het betalen van de rekeningen en de schoonmaak van het appartement. Een nadeel is misschien wel dat er in zulk soort hotels gebruik gemaakt wordt van eenvoudige meubels, een paar pannen en een kleine koelkast. Wanneer je voor een test periode naar Alanya komt, is dit misschien wel een goede oplossing.

Andere optie: boek een apart hotel voor een week of twee. Bespreek dan bij de receptie of je je verblijf kunt verlengen. Zolang er kamers vrij zijn, zullen ze vast een goed aanbod voor je maken.

5. Ziektekostenverzekering in Turkije

Wanneer je richting Turkije op ’test’ vakantie komt, sluit dan zeker een reisverzekering af. Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering, heeft werelddekking, maar soms dekt je zorgverzekering de kosten niet of niet helemaal. Daarom is het altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten om eventuele hoge ziekenhuiskosten te besparen.

Wanneer je langer in Turkije besluit te blijven en bijvoorbeeld een verblijfsvergunning wil aanvragen, moet je een zorgverzekering in Turkije afsluiten.

6. Betalingen in Turkije

Over geldzaken in Turkije is het handig om een bepaald bedrag in Euro’s mee te nemen. Natuurlijk kun je in de meeste winkels met een kaart betalen en er zijn genoeg geldautomaten te vinden. Het nadeel daarvan is dat je extra geld moet betalen. Bij elke pintransactie in winkels betaal je een klein bedrag extra. Wanneer je meteen Turkse lira’s uit de geldautomaat haalt, betaal je bij de meeste banken ook een klein bedrag extra voor de transactie. Wanneer je Euro’s gaat pinnen bij een geldautomaat betaal je vaak, ligt aan de bank, 10% fee. De Euro’s kun je makkelijk omwisselen voor Turkse lira’s bij een wisselkantoor, postkantoor of gewoon bij de bank.

7. Turkse taal leren

In de meeste toeristische gebieden kunnen de meeste Turken wel een klein woordje Engels. Het is dus niet nodig om de Turkse taal te spreken. Het is echter wel erg leuk om de gezichten van de Turken te zien, als toch blijkt dat je een woordje Turks spreekt. Je kunt vooraf enkele basiswoorden of zinnen kunnen leren. Als je daar geen zin in hebt, is dat natuurlijk ook helemaal prima. Tegenwoordig kom je met een vertaalapp ook al aardig ver. Of gewoon met het ouderwetse handen- en voetenwerk.

8. Met kinderen naar Turkije

Als de kinderen nog niet leerplichtig zijn, hoef je je nog niet bezig te houden met school. Jullie kunnen dan nog genieten van de vrijheid in Turkije. Kinderen hoeven zich zeker niet te vervelen in Turkije. In elke stad zijn er speeltuinen te vinden. De ene wat groter dan de andere. Vaak zijn er ook basketbalveldjes en tafeltennistafels te vinden. Vaak zijn er in restaurants en cafés ook speelhoeken voor de kleintjes (soms tegen betaling). Op de meeste plekken vind je ook verschoonruimtes voor baby’s.

Turken houden echt van kinderen, op de goede manier. Je moet dus niet gek staan te kijken wanneer ze je kind aanspreken, aanraken of zelfs oppakken. Het kan voor ons Nederlanders misschien raar overkomen, omdat we dit zelf niet gewend zijn, maar de Turken bedoelen het goed.

In de grotere steden is het aanbod van activiteiten voor kinderen vaak beter ontwikkeld. Zo zijn er dans- en sportlessen te vinden.

Als je besluit om langer dan 3 maanden hier in Turkije te verblijven, zou je je kind naar een crèche of kleuterschool kunnen sturen. Er is wel een grote kans dat deze vol zitten, maar je kunt geluk hebben dat er een plekje vrij is of snel vrij komt.

In Alanya zijn er vaak buitenlandse families, die hun kinderen tijdelijk naar een crèche sturen. Hierdoor heb je wel sneller een kans dat er voor je kind een plekje vrij komt. De maandelijkse vergoeding voor een crèche/kleuterschool hier in Alanya ligt nu tussen de 3500-5000 lira.

9. Veiligheid in Turkije

In Turkije hoef je niet bang te zijn. Ook ’s avonds of ’s nachts kun je op je gemak rondlopen. Natuurlijk moet je wel opletten. Er schuilt gevaar in elk hoekje. Vooral op de meer toeristische plekken flirten de jonge mannen graag met de meiden.

In de grote steden moet je rekening houden dat er meer gevaar kan loeren. Let op je bezittingen, let op je drankje in de club, vermijd schaduwrijke steegjes en blijf uit de buurt van demonstraties.

10. Waar moet ik me verder op voorbereiden?

Telefoons en internet

Bij aankomst in Turkije kun je bij een telefoonzaak met je paspoort een Turkse sim kaart halen. Hier kun je elke maand een bundel voor kopen of eerder als je dat nodig hebt. Let er wel op dat je je Nederlandse telefoon met Turkse sim kaart maar 3 maanden kan gebruiken. Wil je langer blijven dan moet je je telefoon wel binnen deze 3 maanden registreren.

Vakmannen

Als er iets gerepareerd of gemaakt moet worden, kun je in iedere stad wel een vakman vinden. Denk aan kleermakers, slotenmaker, telefoonreparateurs, automonteurs of tapijtreinigers. Wees dus niet bang wanneer er iets kapot is, een vakman is zo gevonden. Vaak komen ze dezelfde dag nog langs en is het de volgende dag al klaar.

Als je uiteindelijk besluit of Turkije nu wel of niet het paradijs voor je is, maakt niet uit. Wat het belangrijkste in het leven is dat je gelukkig bent! Of dat in Turkije of ergens anders ter wereld is, maakt dan niet uit. Geniet van het leven!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *