Emigreren,  Expat life

Hoe vraag je een Ikamet aan

Als je naar Turkije op vakantie wil heb je een visum nodig. Met dit visum mag je 90 dagen in Turkije verblijven in 180 dagen. Hier heb je alleen een ID-kaart of een paspoort voor nodig. Het visum kun je hier aanvragen.

Maar mocht jij, net als ik, langer in Turkije willen blijven, dan heb je een Ikamet nodig. Een Ikamet is een soort verblijfsvergunning, die je kan aanvragen voor een bepaalde periode. Ben jij benieuwd hoe je de Ikamet krijgt dan moet je dit artikel lezen. In dit artikel leg ik jou uit wat je nodig hebt voor een Ikamet.

Er is een paar jaar geleden veel veranderen. Zo gaat bijna alles nu digitaal en moet je een afspraak maken via het digitale aanvraagformulier. Het kan zo zijn dat de afspraak ligt nadat je visum al is afgelopen, maar dat is geen probleem. Als je de aanvraag eenmaal gemaakt heb mag je legaal in Turkije wonen.

Wat heb je nodig?

Ik heb een Ikamet voor één jaar aangevraagd, let dus op als je voor langer aanvraagt dat je alle aantallen daar ook naar verdubbeld.

Voordat je de aanvraag begint ga je naar het belastingkantoor, waar je een belastingnummer aanvraagt. Hiervoor heb je alleen een paspoort nodig en ze vragen om de voornamen van je ouders. Met dit belastingnummer kan jij een bankrekening openen in Turkije. Dit is nodig om aan te kunnen tonen dat je genoeg bestaansmiddelen hebt.

Zorg dat je, voor de zekerheid, 8 biometrische foto’s hebt. Ook een digitale versie heb je nodig. Als je naar een fotozaak gaat kun je gewoon aangeven dat het voor je Ikamet is, dan weten ze wel wat je nodig hebt.

Nu kun je beginnen met de aanvraag van je Ikamet via het online formulier. Alles is in het Engels, dus het is makkelijk te begrijpen en in te vullen. Alles spreekt voor zich. Hier heb je ook de digitale versie van je biometrische foto nodig, die moet je namelijk uploaden in het aanvraagformulier.
Als je het aanvraagformulier ingevuld hebt, kun je een afspraak maken. Het is op dit moment erg druk, dus dat kan een tijdje duren. Met het ingevulde aanvraagformulier mag je legaal in Turkije blijven, dus wat dat betreft maakt het niet uit. Print het ingevulde aanvraagformulier in kleur uit!

Vervolgens heb je het volgende nog nodig:

Een tapu of huurcontract, dit laatste moet een notariële akte zijn. Genoeg geld op je Turkse bankrekening, zo’n 20.000 lira per jaar. En een zorgverzekering. Je kunt een Turkse zorgverzekering nemen, maar hier ben ik niet bekent mee. Als je nog ingeschreven staat in Nederland, kun je bij je Nederlandse zorgverzekering een N/TUR111 formulier aanvragen. Hiermee kun je naar het SGK-kantoor, waarna je een kaartje krijgt. Zorg wel dat je ook vraagt om een bewijs voor het aanvragen van je Ikamet. Het kaartje is niet genoeg.

De dag voor de afspraak ga je weer naar het belastingkantoor. Hier moet je betalen voor je Ikamet. Ook dit bewijs neem je mee naar de afspraak.

Als je al deze formulieren hebt, dan ga je gewoon op de afgesproken datum naar het kantoor toe en geef je jouw papieren af. Hier controleren ze de papieren en als alles goed is krijg je een apart formulier mee. Met dit formulier mag je 15 dagen naar het buitenland reizen. Als alles wordt goedgekeurd, dan heb je de Ikamet ongeveer in een maand. Dit wordt per post naar jouw adres verstuurd!

In het kort wat je nodig hebt

 • Een belastingnummer aanvragen op belastingkantoor
 • Een bankrekening openen, en er ongeveer 20.000 lira voor een jaar op storten
 • Je Tapu of een huurcontract (notariële akte)
 • Zorgverzekering

Zorg dat je overal een kopie van maakt, zeker van de betalingen op het belastingkantoor!

Zoals je ziet is het helemaal niet moeilijk, maar moet je even weten hoe en wat. Heb jij nou nog vragen over het aanvragen van de Ikamet, dan kun je altijd even een reactie hieronder aanvragen. Mocht jij nou nog aanvullingen hebben, laat dit dan ook weten!

18 Comments

 • Danique

  Is je Nederlandse zorgverzekering echt voldoende als je dat N/TUR111 formulier hebt? Want ik hoor van sommigen dat dit dus niet voldoende is en je een Turkse zorgverzekering moet afsluiten.

  • larissa

   Bij mij was het zeker voldoende. Je moet met het formulier naar het SGK-kantoor. Daar lever je het formulier in, en in ruil daarvoor krijg je een zorgkaartje. Verder moet je ook vragen om een speciaal papier voor je ikamet, die laatste is belangrijk, want die moet je bij de documenten van je ikamet stoppen!

   NL en TR hebben een verdrag omtrent dit, dus Turkije is verplicht om zo’n formulier te accepteren!

   Mijn tip is wel: neem iemand mee naar het kantoor die Turks spreekt!

 • Parisa

  Hi Larissa, super bedankt voor je uitleg, alleen had ik nog een andere vraag en vroeg me af of jij wellicht daar een antwoord op weet.
  Of de procedure hetzelfde is bij een 2de aanvraag, inmiddels 3 jaar getrouwd. Mijn 1ste Ikamet was voor 2jr toen een jaar teruggegaan naar Nederland en sta nu weer op het punt om terug te keren naar Turkije.

 • H.

  Ik las overal dat je 6000 usd nodig hebt voor een ikamet aanvraag maar op dit moment is 20.000 Turkse lira 2714 euro is dit ook genoeg dan?

 • Annelies

  Ik ben gepensioneerd en bij de aanvraag had ik een vertaalde jaaropgave bij mij van mijn pensioen. Dit was niet nodig zei de persoon die het aanvraag formulier heeft ingevuld.
  Er werd helemaal niet naar inkomsten gevraagd!!
  Wel moest ik een Turkse zorgverzekering afsluiten van ruim 600 Turkse lira, ondanks dat ikhet N111 formulier van mijn verz. bij mij had.
  A.s. Vrijdag heb ik een afspraak voor een rendez-vous, dus ik ben benieuwd.hebben jullie nog tips?
  Met vr.groet,
  Annelies

 • Brigitte schmitt

  als je een ikamet aanvraagt voor 1 of 2 jaar mag je dan non stop in turkije verblijven?
  Wij willen graag naar turkije verhuizen.

  • Kelly

   Het ikamet kun je aanvragen wanneer je binnenkomt met het toeristenvisum (90 dagen geldig). Het ikamet is een verblijfvergunning, die geldig is voor een bepaalde tijd, zo lang mag je ook legaal in Turkije verblijven. Vergeet niet op tijd te verlengen, als je nog in Turkije wilt blijven.

 • Sadegh

  Met dat formulier mag 15 dagen naar buitenland reizen. Als je nederland paspoort heb mag gewoon reizen waner je wil toch?

  • Kelly

   Hallo Yana,
   Je mag zeker langer dan 15 dagen Turkije verlaten. Het voordeel van een ikamet is, is dat je geen rekening hoeft te houden met de 90/180 dagen regel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *