Food

How-to een Turkse mezze party organiseren

Een Turkse mezze party is eens een andere manier om eten op te dienen. Het is heel erg leuk om dit samen met familie en vrienden te doen. De mezze bereid je van te voren, zet het op tafel en aanvallen maar!

Maar wat is een mezze nu eigenlijk? Mezze is kleine gerechtje, die vaak geserveerd worden als appetizer, en gedeeld wordt in een groep. In de restaurants worden er meestal een aantal tegelijk geserveerd. Wie bekend is met Spaanse tapas, snapt het idee.

Er zijn eindeloze soorten mezze zoals salades, gefrituurde snacks en lekker dips voor op brood.

Het organiseren van een Turkse mezze party is heel makkelijk. De meeste recepten kunnen van te voren gemaakt worden. Het enige wat er nog gedaan moet worden, is om ervoor te zorgen dat de gasten een vol glas hebben. Simpel toch?

Hieronder volgt de top 3 van mijn favoriete Turkse mezze dips.

 
#1 Avocado dip
1 portie

Ingrediënten;
1 avocado
1 teentje knoflook
1 el olie
1 el yoghurt
1 el citroensap
1 tl chilivlokken
Zout
Evt. peterselie

Bereiding;
Schil de avocado, verwijder de pit en prak het fijn. Pers het teentje knoflook door de knoflookpers en mix alle ingrediënten door de avocado. Zout naar smaak toevoegen. Wie er peterselie in wilt, zorg ervoor dat de peterselie dan fijngesneden is.

Tip;
Het is beter deze dip vlak voor het serveren te bereiden, omdat de dip anders bruin uitslaat.

 
#2 Aubergine dip
1 portie

Ingrediënten;
2 aubergines
300 gram yoghurt
1 teentje knoflook
1 tl chilivlokken
Zout
Evt. boter
Evt. paprikapoeder

Bereiding;
Voor de echte rook smaak is het het beste om de aubergines in de kolen van een echt vuurtje te leggen. Mocht je daarvoor niet de kans hebben, kun je ook de aubergines op een brandend gaspit leggen. Zodra de aubergines zwartgeblakerd zijn, kun je deze er van af halen. Een andere manier is in de oven. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius en wacht tot deze helemaal zacht is.

Wanneer de aubergines klaar zijn, haal je het vel er van af en snijd je het vruchtvlees helemaal fijn. Mix de aubergines, chilivlokken door de yoghurt en pers het teentje knoflook door de knoflookpers. Voeg naar smaak zout toe. Mocht de yoghurt niet genoeg zijn, kun je altijd meer toevoegen.

Extra;
Voor het serveren kun je een beetje boter smelten in de pan en paprikapoeder toevoegen. Zodat de boter oranje/rood kleurt, laat de boter niet verbranden. Dit botermengsel doe je dan boven op de aubergine/yoghurt dip.

 
#3 Paprika dip
1 portie

Ingrediënten;
2 rode paprika’s
300 gram yoghurt
1 teentje knoflook
1 tl chilivlokken
Zout

Bereiding;
Deze bereiding is precies hetzelfde als van de aubergine dip alleen dan met paprika 😀

 
Ben benieuwd welke dip jullie voorkeur heeft of misschien hebben jullie nog lekkere andere dipjes, die wij zeker moeten proberen. Laat het ons weten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: