Emigreren,  Expat life

How-to de Turkse taal leren

Er zijn verschillende redenen waarom iemand er voor kiest om een vreemde taal, en in dit geval Turks, te leren. Denk aan emigratie, of misschien heeft iemand een bepaalde taal nodig voor werkactiviteiten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het gewoon leuk vindt om een andere taal te leren, en dat is hartstikke goed! Volgens verschillende onderzoeken is het heel gezond om een vreemde taal te leren. Zo verbetert het bijvoorbeeld je geheugen, maar maakt het je ook slimmer. Dus waar wacht je nog op? Hier volgen drie manieren waarop jij een nieuwe, vreemde taal kunt leren!

Een taalcursus via de NHA of andere instellingen

De eerste optie voor het leren van de Turkse taal is een taalcursus, via de bekende aanbieders van thuisstudies. Twee jaar geleden ben ik begonnen met de cursus Turks voor beginners bij de NHA. Uiteindelijk niet afgemaakt, aangezien ik de Turkse taal gewoon te lastig vond in het begin. Zonder een beetje voorkennis van de Turkse taal is het in het begin heel moeilijk.

Je krijgt een map met het hele lesmateriaal in een keer opgestuurd. Ook zit er een luisterapparaat bij om de uitspraak van de taal te horen en te oefenen.

Op dit moment kost een cursus Turks voor beginners, met hulp, 18,50 per maand, voor twaalf maanden. Je kunt er ook voor kiezen om het lesgeld in een keer te betalen, dan betaal je 199,00.
Er bestaat ook een pakket zonder hulp op afstand, maar dit raad ik niet aan. Het is toch fijn, als je even vastloopt, dat je iemand hebt die je snel kan bereiken en die je op weg kan helpen

Voordelen:
– (bij hulp op afstand) kan er voor zorgen dat je meer gemotiveerd bent om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.
– Het studiemateriaal is compleet, de opdrachten zijn goed uit te voeren. De opdrachten zijn ook niet te lang.
– Binnen 12 maanden tijd kun je de cursus afronden.
– Je kunt een getuigschrift aanvragen als je de cursus hebt afgerond, of je kunt er voor kiezen om voor een bepaald bedrag een examen af te leggen.

Nadelen:
– Het is best prijzig.
– Zonder basiskennis is het behoorlijk lastig

Handige tip

Heb jij iemand in je omgeving die de Turkse taal machtig is? En jou eventueel op weg zou kunnen helpen, mocht je er niet meer uitkomen? Kijk dan eens op marktplaats, hier worden veel taalcursussen aangeboden.
Heb jij ooit een taalcursus gedaan via de NHA, of een andere bekende opleider? Uiteraard mag dit ook een andere taal zijn dan het Turks. Wij zijn erg benieuwd naar jou ervaringen, misschien help jij dan een ander met de juiste keus maken.

Memrise

Hier kun je via je telefoon de Turkse taal leren. Bepaalde onderdelen kun ie gratis spelen. Wil je de volledige versie, dan betaal je 59,99 euro per jaar. Let op! Op dit moment is er een aanbieding, waardoor je maar 50% per jaar betaald, namelijk 29,99.

In de app zijn er verschillende oefeningen. Zo wordt je overhoort, leer je de uitspraken en zijn een spraakoefeningen. (Let op! Bij de gratis versie is niet alles beschikbaar).

De Memrise app

Geïnteresseerd in deze app? Download hem dan nu via de Appstore en laat ons weten wat jij ervan vindt.

Download via deze link als jij een telefoon hebt, die draait op Android?

Voordelen:
– Je kunt makkelijk gewoon even oefenen. De oefeningen duren niet langer dan een paar minuten.
– Je hebt het gevoel dat je gewoon een spelletje speelt, het is hierdoor erg fijn om te leren.
– Er is een gratis versie, dus je kunt, zeker in het begin, eerst uitproberen of dit iets voor jou is.
– De App is in het Nederlands.

Nadelen:
– Om het Turks echt goed te leren moet je uiteindelijk gebruik maken van de betaalde versie.
– Voor mij gaat het iets te langzaam. Ik mis een beetje tempo qua niveau.

Tip! Kun jij op de App de taal Turks niet kiezen? Ga dan eerst naar memrise.com, meldt je hier aan en open dan de cursus Turks. Als je hierna de app weer opent en inlogt, dan staat je Turkse cursus er wel tussen.

Duolingo

Persoonlijk mijn absolute favoriet!!! Deze App is helemaal gratis. Tenminste, als je de reclames een beetje voor lief neemt.
Mocht je toch de volledige versie willen? Dan betaal je, als je kiest voor een maand, 10,49. Er zijn verschillende tarieven.
Het voordeel van de volledige versie is uiteraard dat het advertentie-vrij is, maar ook dat je bijvoorbeeld offline kunt spelen. Mijn ervaring leert dat je aan de gratis versie meer dan genoeg hebt.

Duolingo maakt gebruik van verschillende oefeningen. Zo leer je je woordenschat uit te breiden; wordt er enorm getest op grammatica en je hebt zelfs spraak en luisteroefeningen.

De Duolingo app

Nieuwsgierig? Download dan de app in de Appstore.

Download hem hier als je gebruik maakt van Android?

Voordelen:
– Je kunt van te voren je niveau vast stellen via een test. Hierdoor hoef je niet bij het begin te beginnen, maar kun je meteen beginnen daar wat jouw niveau is.
– Het is gratis
– Zitten veel verschillende oefeningen in.

Nadelen:
– Je hebt vijf levens. Dit wil zeggen dat als je vijf fouten maakt je niet meer verder kunt spelen. Het laden van de levens duurt lang.
– Er zitten af en toe fouten in de App. (Gelukkig geeft Duolingo bijna elke week een update, dus vergeet alsjeblieft de fouten niet te melden!)
– Het leren van Turks is alleen beschikbaar in het Engels. Dus heb jij geen of slechte kennis van de Engelse taal, dan raad ik deze app niet aan!

Jouw ervaringen

Heb jij ooit een vreemde taal geleerd, en zo ja, op welke manier? Vertel ons jullie ervaring, en misschien gebruiken wij jouw ervaring wel voor onze volgende blog.

Heb jij verder nog aanvulling op de informatie die hierboven staat? Ook dan horen wij dit graag, dan kunnen wij het aanpassen of de informatie toevoegen, zo houden we het up-to-date voor de volgende lezers! En kunnen we misschien over een tijdje weer een blog schrijven, met nog meer tips!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *