Food

Iftar menu 2023; dag 1


Een iftar menu voor 2023. Ramadan is de heilige maand voor moslims over de hele wereld en wordt beschouwd als een tijd van bezinning en spirituele groei. Tijdens deze maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang en breken hun vasten met een maaltijd bij zonsondergang, bekend als iftar. Het samenstellen van een smakelijk en voedzaam iftar menu is een belangrijk onderdeel van de Ramadan traditie.


Een traditioneel iftar menu kan verschillen van land tot land en van regio tot regio, maar het verbreken van het vasten begint vaak met dadels en water. Verder bevat het iftar menu vaak voedzame en energierijke voedingsmiddelen om de vastende persoon te helpen zijn energie op peil te houden. Hier is een mogelijk iftar menu dat je zou kunnen overwegen:

Dag 1

  • Tomatensoep
  • Ratatouille
  • Cacık
  • Aardbeien magnolia
  • Ramazan pidesi

Ingrediënten voor tomatensoep:

  • 4-5 rijpe tomaten
  • 2 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 liter heet water
  • 1 glas water melk
  • 1 eetlepel geraspte kaas

Bereiding tomatensoep:

  • Pel de tomaten, snij in stukken en gooi ze in een blender.
  • Om tomatensoep te maken, worden olie en bloem licht gebakken in een pan.
  • Voeg de tomaten er aan toe en bak dit enkele minuten.
  • Voeg een liter water toe en kook dit 15 minuten.
  • Voeg vervolgens de melk en zout er aan toe en kook nog een paar minuten door.
  • Als je wil kun je tijdens het serveren nog geraspte kaas toevoegen.
  • De tomatensoep is klaar om te serveren.

Ingrediënten ratatouille:

  • 2 aubergines
  • 2 courgette
  • 2 aardappelen
  • 16 köfte

Ingrediënten voor de saus:

  • 3 tomaten
  • 1 grote ui
  • 3 knoflookteentjes
  • 2 groene paprika
  • Zout
  • Peper
  • Oregano
  • Chilivlokken
  • (eventueel geraspte kaas)

Bereiding ratatouille:

  • Snij de aubergines in dunne plakken en laat ze weken in zout water.
  • Voor de saus snipper een ui en bak deze in olie.
  • Wanneer de ui glazig is, voeg knoflook en groene paprika toe.
  • Voeg na 2-3 minuten de gepelde tomaten toe.
  • Laat het 2-3 minuten doorkoken en voeg de kruiden toe.
  • Doe het vuur uit en giet de saus in een ovenschaal.
  • Snij de rest van de groenten in dezelfde diktes.
  • Leg de groenten en köfte op volgorde in de saus.
  • Dek de ovenschaal af met en zet het in een voorverwarmde oven van 200 graden.
  • Laat het voor 20 minuten afgedekt in de oven staan.
  • Verwijder vervolgens de folie en laat het in de oven tot het gaar is.
  • Wanneer het gaar is, kun je eventueel nog wat kaas erover strooien en wacht totdat de kaas lichtbruin is.

Ingrediënten cacık:

  • 3 kleine komkommers
  • 2 waterglazen yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 waterglas water
  • 1 theelepel zout
  • 1 dessertlepel droge munt

Bereiding cacık:

  • Schil de komkommers en rasp of snij in kleine stukjes.
  • Klop de yoghurt in een grote kom.
  • Voeg het water en de knoflook toe.
  • Voeg de komkommers toe.
  • Voeg het zout en de droge munt toe.
  • Mix alles goed door elkaar en voeg naar smaak eventueel meer zout en droge munt toe.

Ingrediënten aardbeien magnolia:

  • 1 liter melk
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels zetmeel
  • 1 waterglas suiker
  • 1 eigeel
  • 200 ml room
  • 1 pakket vanillesuiker
  • 1,5 pakket koekjes
  • Aardbeien

Bereiding aardbeien magnolia:

  • Doe de suiker, bloem, zetmeel en eigeel in een pan en mix het.
  • Voeg de melk toe en roer het goed door.
  • Zet de pan op het vuur, blijf goed roeren en laat het koken, totdat het een dikkere structuur heeft.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de vanillesuiker toe.
  • Terwijl de pudding afkoelt, af en toe blijven roeren, zodat er geen vel ontstaat.
  • Hak de koekjes fijn is de keukenmachine.
  • Wanneer de pudding is afgekoeld, voeg een pakje room toe en klop het op met een mixer.
  • Snij de aardbeien in dunne plakjes.
  • Doe 1 eetlepel koekjes in de bodem van de kopjes
  • Voeg de aardbeien toe aan de zijkanten van het kopje en voeg de pudding toe.
  • Daarna weer een laag koekjes, pudding en een laatste laag koekjes.

Het iftar menu biedt de mogelijkheid om nieuwe smaken te ontdekken, culinaire tradities te ervaren en de rijke culturele verschillen te waarderen die de wereld te bieden heeft. Of je nu vast of niet, het iftar menu is een moment van vreugde en dankbaarheid dat gedeeld kan worden met vrienden, familie en de gemeenschap. Dus als je de kans krijgt om een iftar menu bij te wonen, grijp die dan aan en geniet van de heerlijke gerechten en het gezelschap! Morgen dag 2 van het iftar menu.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *