Iftar menu 2023; dag 5
In het kadar van “voedselverspilling” en “keeping it real” hebben we vandaag voor het iftar menu 2023 geen nieuw uitgebreid menu. Gisteren was er nog te veel eten over en is het zonde om dat vandaag niet op te eten. Vandaag maken we börek en een salade.
Börek is een van de bekendste gerechten uit de Turkse keuken. Het is een deeggerecht met vulling. Met de vulling kun je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan gehakt, groenten of kaas. Vandaag maken we er een börek maakt met spinazie en ui. Het handige van börek is dat het op elk moment van de dag gegeten kan worden. Bij de maaltijd of als vier uur snack bij de thee.
Dag 5
- Spinazie börek – Ispanaklı börek
- Herderssalade met extraatje – çoban salatası
Ingrediënten spinazie börek
- 6 vellen yufka (in NL heet het filodeeg)
- 1 kilo verse spinazie
- 1 grote ui
- 1 eetlepel tomatenpuree
- Zout en peper
Voor de saus
- 1 ei
- 100 ml zonnebloemolie
- 100 ml yoghurt
- 1 zakje bakpoeder
Voor de topping
- Sesamzaadjes en zwarte komijn
Bereiding spinazie börek
- Was en snijd de verse spinazie.
- Snij een ui fijn en bak deze aan in de pan aan met wat olie.
- Als de ui glazig is, voeg de tomatenpuree er aan toe en bak het nog even door.
- Voeg vervolgens de spinazie en de kruiden hier aan toe. Zodra deze gaar is, mag het vuur uit.
- Mix in een kommetje de zonnebloemolie, de yoghurt, het ei en een de bakpoeder door elkaar.
- Pak een vel yufka en leg het op een ingevette bakplaat.
- Smeer een beetje olie/yoghurt mengsel met een kwastje er over uit, zodat er een dun laagje op ligt.
- Herhaal dit totdat er 3 vellen yufka op elkaar liggen.
- Verdeel het spinaziemengsel over de hele bakplaat.
- Leg vervolgens de laatste 3 vellen op elkaar, met uiteraard tussendoor het olie/yoghurt mengsel.
- Voordat je het laatste vel besmeerd met olie/yoghurt mengsel, snijd eerst de börek in de gewenste grootte.
- Smeer dan het laatste erover uit en sprenkel de sesamzaadjes en zwarte komijn eroverheen.
- Verwarm de oven voor op 170 graden en de börek is klaar zodra ze een beetje bruin zijn geworden. Dit is na ongeveer 20-30 minuten.
- De börek kan zowel warm als koud gegeten worden.
Ingrediënten herderssalade
- Avocado
- Witte kaas
- 4 tomaten
- 1 ui of lente-ui
- 1 theelepel zout
- 2 groene paprika’s
- 1 komkommer
- Peterselie
- Citroensap
- Olijfolie
Bereiding herderssalade
Deze salade hebben we deze week al gegeten. De enige toevoegingen zijn de avocado en de witte kaas. De bereiding kun je lezen op dag 2.
Mocht het vandaag niet lukken, misschien komt het op een andere dag in deze Ramadan van pas. Het iftar menu van 2023 kun je eigenlijk het hele jaar door gebruiken.