Food

Iftar menu 2023; dag 8


Vandaag begint alweer de tweede week en deze week kan niet beter beginnen met een van mijn favoriete gerechten, namelijk tantuni, en vooral deze versie met yoghurt.


Dag 8

  • Linzensoep – mercimek çorbası (de bereiding kun je vinden op dag 2)
  • Kip tantuni – tavuk tantuni
  • Revani tatlısı

Ingrediënten kip tantuni (2 personen)

  • 4 tortilla’s
  • 5 eetlepel olie
  • 300 gram kipfilet
  • (fijngehakt, gekookt)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • Zout
  • 1/2 glas water
  • Klein bosje fijn gehakte peterselie
  • 2 tomaten (in blokjes gesneden)
  • 1 ui (gesneden)
  • Yoghurt (eventueel met knoflook)

Voor de topping

  • 2 eetlepel olie
  • Een snufje Chili vlokken

Bereiding kip tantuni

  • Verhit de wok, giet de olie in de pan en voeg het gekookte kippenvlees toe.
  • Voeg het paprikapoeder toe en roer het door.
  • Voeg geleidelijk water toe en kook tot het water is opgenomen.
  • Doe de gekookte tantuni in de tortilla.
  • Voeg de gehakte tomaten, uien en peterselie toe en rol het op.
  • Snijd de tantuni in 2 vingerdikke stukken en leg ze op een bord.
  • Giet de yoghurt erover.
  • Je kunt ook de topping erop gieten en serveren.

Ingrediënten revani tatlısı

  • 3 eieren
  • 1 waterglas suiker
  • 1 waterglas yoghurt
  • 1 waterglas griesmeel
  • 1 waterglas bloem
  • 1 pakket vanillesuiker
  • 1 pakket bakpoeder
  • 1/2 waterglas olie
  • Eventueel walnoten, kokosschaafsel of pistachenootjes.

Voor de siroop

  • 3 waterglazen water
  • 3 waterglazen suiker
  • Sap van een (halve) citroen

Bereiding revani tatlısı

  • Zet de oven alvast aan op 170 graden op de boven grill stand.
  • Ga als eerste aan de slag met de siroop.
  • Zet een pan op het vuur met het water en de suiker en roer het even door. Laat het staan totdat het gaat koken. Zodra het kookt voeg je het citroensap toe en laat je dit nog 1-2 minuten doorkoken. Hierna mag het vuur uit.
  • Begin nu aan de cake. Hiervoor pak je de eieren en suiker en mix deze samen, totdat de suiker goed is opgenomen en er een dik beslag ontstaat.
  • Voeg je de olie, yoghurt en griesmeel toe. Mix het tot een glad beslag.
  • Voeg nu de bloem, vanillesuiker en bakpoeder toe en uiteraard weer mixen tot een glad geheel.
  • Pak nu de ovenschaal en vet deze goed in. Hierna kun je het beslag er in doen en kan de ovenschaal de oven in.
  • Na ongeveer 30 minuten is de cake klaar en kun je deze uit de oven halen. De bovenkant van de cake moet mooi bruin zijn.
  • Laat de eerste hitte uit de cake gaan en dan kun je de cake in mooie stukken snijden.
  • Na het snijden van de cake kun je de siroop er over heen verdelen. Schrik niet als de siroop te veel lijkt voor de cake. De siroop trekt namelijk in de cake. Dus daar zie straks niets meer van.
  • Laat het 1-2 uur rusten en dan kun je er walnoten op doen. Ook kun je er kokosschaafsel, gestampte pistachenootjes over heen strooien of helemaal niets.

De tantuni hebben we in dit geval met kip gemaakt, maar je kunt dit ook met vlees doen en dan heerlijk in een zacht broodje. Zalig! Mocht je nog andere tips of ideeën hebben, laat even een berichtje achter. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *