Alanya Guide,  Bezienswaardigheden

Leartes; Een historisch stadje in Mahmutlar

Op zo’n 25 kilometer van Alanya ligt het historische stadje Leartes, of nouja de overblijfselen ervan. Het bevindt zich op de Cebel-i Reis berg, die een hoogte heeft van 1650 meter. De ruïnes van Leartes bevinden zich op zo’n 800 meter boven zeeniveau.

Zin om wat meer van Alanya’s historische omgeving te zien tijdens een mooie wandeling dan is Leartes een goede keuze. De weg er naar toe is tot zo’n 6 kilometer met asfalt. Daarna houdt het asfalt op en is de weg slecht begaanbaar, vooral na een regenbui. De meeste auto’s zullen er wel naar toe kunnen rijden, maar je kunt er ook voor kiezen om de auto beneden te parkeren en zelf de wandeling omhoog te maken. Onderweg kun je genieten van het zeer mooie uitzicht.

Boven aangekomen is de wandeling nog niet voorbij, zorg er dus voor dat je goede schoenen aan hebt en wat water mee hebt voor onderweg. Het gebied is niet recht en er wordt dus flink geklommen en geklauterd, maar het is het zeker waard!

 
Het gebied bestond uit onder andere uit huizen van keizers, markt, hamam, een theater, het heiligdom Zeus Megistos, een Apollo tempel, een Caesar tempel, een grote cisterne, een halfronde nis, en een necropolis. De overblijfselen van de Byzantijnse nederzetting uit de tweede eeuw na Christus, met de Romeinse bouwwerken, zijn nog steeds te zien.

 

Archeologisch Museum

De oudste vondst in Leartes, een inscriptie in de Fenicische taal, dateert van de zevende eeuw voor Christus. Samen met een militair diploma, van 138 jaar na Christus, worden deze tentoongesteld in het Archeologisch Museum in Alanya.

Ook zin gekregen om hierheen te gaan, maar je weet niet hoe. Wij helpen je graag! Laat het ons weten in een reactie of stuur ons een mailtje.

En als jullie al geweest zijn, zouden wij graag jullie ervaringen willen horen!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *