LIFESTYLE


 
Turks leren

How-to de Turkse taal leren

Er zijn verschillende redenen waarom iemand er voor kiest om een vreemde taal, en in dit geval Turks, te leren. Denk aan emigratie, of misschien heeft iemand een bepaalde taal nodig voor werkactiviteiten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het gewoon leuk vindt om een andere taal te leren, en dat is hartstikke goed! Volgens verschillende onderzoeken is het heel gezond om een vreemde taal te leren. Zo verbetert het bijvoorbeeld je geheugen, maar maakt het je ook slimmer. Dus waar wacht je nog op? Hier volgen drie manieren waarop jij een nieuwe, vreemde taal kunt leren!

Een taalcursus via de NHA of andere instellingen

De eerste optie voor het leren van de Turkse taal is een taalcursus, via de bekende aanbieders van thuisstudies. Twee jaar geleden ben ik begonnen met de cursus Turks voor beginners bij de NHA. Uiteindelijk niet afgemaakt, aangezien ik de Turkse taal gewoon te lastig vond in het begin. Zonder een beetje voorkennis van de Turkse taal is het in het begin heel moeilijk.

Je krijgt een map met het hele lesmateriaal in een keer opgestuurd. Ook zit er een luisterapparaat bij om de uitspraak van de taal te horen en te oefenen.

Op dit moment kost een cursus Turks voor beginners, met hulp, 18,50 per maand, voor twaalf maanden. Je kunt er ook voor kiezen om het lesgeld in een keer te betalen, dan betaal je 199,00.
Er bestaat ook een pakket zonder hulp op afstand, maar dit raad ik niet aan. Het is toch fijn, als je even vastloopt, dat je iemand hebt die je snel kan bereiken en die je op weg kan helpen

Voordelen:
– (bij hulp op afstand) kan er voor zorgen dat je meer gemotiveerd bent om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.
– Het studiemateriaal is compleet, de opdrachten zijn goed uit te voeren. De opdrachten zijn ook niet te lang.
– Binnen 12 maanden tijd kun je de cursus afronden.
– Je kunt een getuigschrift aanvragen als je de cursus hebt afgerond, of je kunt er voor kiezen om voor een bepaald bedrag een examen af te leggen.

Nadelen:
– Het is best prijzig.
– Zonder basiskennis is het behoorlijk lastig

Handige tip

Heb jij iemand in je omgeving die de Turkse taal machtig is? En jou eventueel op weg zou kunnen helpen, mocht je er niet meer uitkomen? Kijk dan is op marktplaats, hier staan veel
Heb jij ooit een taalcursus gedaan via de NHA, of een andere bekende opleider? Uiteraard mag dit ook een andere taal zijn dan het Turks. Wij zijn erg benieuwd naar jou ervaringen, misschien help jij dan een ander met de juiste keus maken.

Memrise

Hier kun je via je telefoon de Turkse taal leren. Bepaalde onderdelen kun ie gratis spelen. Wil je de volledige versie, dan betaal je 59,99 euro per jaar. Let op! Op dit moment is er een aanbieding, waardoor je maar 50% per jaar betaald, namelijk 29,99.

In de app zijn er verschillende oefeningen. Zo wordt je overhoort, leer je de uitspraken en zijn een spraakoefeningen. (Let op! Bij de gratis versie is niet alles beschikbaar).

De Memrise app

Geïnteresseerd in deze app? Download hem dan nu via de Appstore en laat ons weten wat jij ervan vindt.

Download via deze link als jij een telefoon hebt, die draait op Android?

Voordelen:
– Je kunt makkelijk gewoon even oefenen. De oefeningen duren niet langer dan een paar minuten.
– Je hebt het gevoel dat je gewoon een spelletje speelt, het is hierdoor erg fijn om te leren.
– Er is een gratis versie, dus je kunt, zeker in het begin, eerst uitproberen of dit iets voor jou is.
– De App is in het Nederlands.

Nadelen:
– Om het Turks echt goed te leren moet je uiteindelijk gebruik maken van de betaalde versie.
– Voor mij gaat het iets te langzaam. Ik mis een beetje tempo qua niveau.

Tip! Kun jij op de App de taal Turks niet kiezen? Ga dan eerst naar memrise.com, meldt je hier aan en open dan de cursus Turks. Als je hierna de app weer opent en inlogt, dan staat je Turkse cursus er wel tussen.

Duolingo

Persoonlijk mijn absolute favoriet!!! Deze App is helemaal gratis. Tenminste, als je de reclames een beetje voor lief neemt.
Mocht je toch de volledige versie willen? Dan betaal je, als je kiest voor een maand, 10,49. Er zijn verschillende tarieven.
Het voordeel van de volledige versie is uiteraard dat het advertentie-vrij is, maar ook dat je bijvoorbeeld offline kunt spelen. Mijn ervaring leert dat je aan de gratis versie meer dan genoeg hebt.

Duolingo maakt gebruik van verschillende oefeningen. Zo leer je je woordenschat uit te breiden; wordt er enorm getest op grammatica en je hebt zelfs spraak en luisteroefeningen.

De Duolingo app

Nieuwsgierig? Download dan de app in de Appstore.

Download hem hier als je gebruik maakt van Android?

Voordelen:
– Je kunt van te voren je niveau vast stellen via een test. Hierdoor hoef je niet bij het begin te beginnen, maar kun je meteen beginnen daar wat jouw niveau is.
– Het is gratis
– Zitten veel verschillende oefeningen in.

Nadelen:
– Je hebt vijf levens. Dit wil zeggen dat als je vijf fouten maakt je niet meer verder kunt spelen. Het laden van de levens duurt lang.
– Er zitten af en toe fouten in de App. (Gelukkig geeft Duolingo bijna elke week een update, dus vergeet alsjeblieft de fouten niet te melden!)
– Het leren van Turks is alleen beschikbaar in het Engels. Dus heb jij geen of slechte kennis van de Engelse taal, dan raad ik deze app niet aan!

Jouw ervaringen

Heb jij ooit een vreemde taal geleerd, en zo ja, op welke manier? Vertel ons jullie ervaring, en misschien gebruiken wij jouw ervaring wel voor onze volgende blog.

Heb jij verder nog aanvulling op de informatie die hierboven staat? Ook dan horen wij dit graag, dan kunnen wij het aanpassen of de informatie toevoegen, zo houden we het up-to-date voor de volgende lezers! En kunnen we misschien over een tijdje weer een blog schrijven, met nog meer tips!


 
visum Turkije vakantie

Vakantie naar Turkije; 5 punten die je moet weten

Wie kijkt er niet uit naar een heerlijke vakantie in Turkije. Of je hier nu komt om een weekje van de zon te genieten, omdat het in eigen land alleen maar regent. Of om te overwinteren, dus voor een langere periode in de winter van land te verruilen, het maakt allemaal niet uit.. Turkije is een heerlijk land met zeer gastvrije mensen en dat je in december nog in T-shirt kunt lopen, zien we als een mooie toevoeging. We moeten natuurlijk wel kunnen opscheppen over ons mooi gebruinde lichaam.

Paspoort/ID kaart

Allereerst heb je natuurlijk een paspoort of ID kaart nodig. Deze moet op het moment van reizen nog 150 dagen geldig zijn. Is dit niet het geval wordt er geen visum afgegeven en ben je genoodzaakt een duur noodpaspoort te regelen of de vakantie te annuleren.

Visum

Het belangrijkste document, naast je paspoort, die je zeker niet mag vergeten, is het visum! Als je deze namelijk niet hebt, kun je het land niet in en dat zou toch wel heel zuur zijn. Voorheen kon je deze nog halen op de luchthaven, maar sinds november 2014 is dit afgeschaft. Bij sommige luchthavens heb je nog wel de mogelijkheid om een visum on arrival te halen. Alleen is dit niet overal zo en dus niet betrouwbaar.

Tegenwoordig gaat dat heel makkelijk online en kun je hier een visum voor Turkije aanvragen. Dit gaat zeer eenvoudig via IDEAL of andere betalingsmogelijkheden. Het visum kost €25,- en dan kun je 90 dagen aaneengesloten in Turkije verblijven.

Valuta

De Turkse Lira is de munteenheid van Turkije. Op het moment van schrijven staat deze op 4,65. Dus voor €1,- krijg je dan 4,65 TL. Het geld omwisselen is zeer eenvoudig. Overal in de stad zijn wisselkantoren. Daar staat aangegeven wat de koers op dat moment is. Dit kan per dag, zelfs per uur verschillen. Je geeft gewoon het bedrag af wat je wilt omwisselen en het wordt geregeld.

Mocht je dit nu lastig vinden, kun je altijd nog naar een pinautomaat gaan. Deze geven meteen Lira’s. Kijk wel even na of jouw bank hier kosten aan verbindt.

Luchtvaartmaatschappijen

Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen, zeker in de zomer, bijna elke dag naar Turkije. Denk aan de goedkopere low budget, zoals Corendon en Transavia. Vergeet ook vooral niet te kijken bij Sunexpress en Pegasus. Vind je een tussenstop niet erg, en reis je liever iets luxer, dan is ook Turkish Airlines nog een optie.

Houdt de prijzen op de verschillende websites goed in de gaten, want het kan je al snel honderden euro’s schelen als je goed zoekt.

Vaccinaties

Wat vele niet weten, en wat ook niet gek is, is dat er wel degelijk geadviseerd wordt om, voordat je naar Turkije vertrekt, je in te enten tegen Hepatitis A en DTP.

Dit kun je gewoon via je eigen huisarts doen, of je kunt er voor kiezen om dit op luchthaven Schiphol te doen. Daar kun je gewoon binnenlopen, maar je kunt beter eerst een afspraak maken. Dan weet je zeker wanneer je aan de beurt bent, mensen met een afspraak gaan namelijk voor.


 
Picknick

Mangal; Zo picknicken Turkse mensen

Picknicken met Turkse mensen is een ware belevenis. Het gaat niet zoals wij Nederlanders het doen, een picknickmand vol gesmeerde broodjes op een kleed ergens in een park.

Schapen in de bergen

Afgelopen zondag had mijn man het idee om gezellig te gaan picknicken. Het was droog weer met af en toe een lekker zonnetje dus daar zeggen we geen nee tegen. Wie wilt er nou niet een heerlijk dagje in de natuur doorbrengen met familie of vrienden om zich heen. Hij belde dus snel wat familie en het was geregeld, want ja dat regel je gewoon een uurtje van te voren. Uiteindelijk waren we met een groep van twaalf man en dat paste prima in de jeep van mijn schoonbroer. Dus we gingen op pad.. De bergen in! Onderweg kwamen wij ook nog een kudde schapen tegen. Zo leuk om te zien.

En nu hoor ik jullie denken, maar hoe regel je dat dan op zo’n kort termijn? Nou wij hebben het afgelopen zondag dus zo gedaan: Er werd lamsvlees gehaald, want picknicken met Turken heet geen picknicken zonder de BBQ! Ook werd er brood gehaald, want zonder brood kan er niet gegeten worden. Verder gingen er komkommers, tomaten, uien, aubergines, groene paprika’s, olie, zout, citroen, water, thee en suiker mee. Voordat we vertrokken hebben we het lamsvlees gemarineerd in een mix van yoghurt, tomatenpuree, uien, knoflook, olie, zout, paprikapoeder en oregano. De rest ging zo mee. En niet te vergeten alle andere attributen die we ook nog nodig hadden.

Toen we na een half uurtje met de jeep op de plek van bestemming waren aangekomen, werd er meteen hout bij elkaar gesprokkeld om een mooi vuurtje te maken. Ondertussen gingen er een aantal op zoek naar champignons.
Ja, weer die champignons!

De rest, waaronder ik, gingen aan de slag met het vlees aan de satéprikkers te rijgen, de komkommers en tomaten te snijden en de uien, aubergines en paprika’s werden in de hete kolen gelegd, om er een lekkere gegrilde smaak aan te krijgen.

BBQ

Net zoals in Nederland zijn de mannen hier ook de baas over de BBQ. Of nouja dat denken alle mannen tenminste hier en in Nederland 😉 Ze waren op tijd terug van de zoektocht naar nieuwe champignons, die ze weer hebben gevonden, en konden het vlees erop leggen. De uien, aubergines en paprika’s waren klaar en werden van hun velletje ontdaan, in kleine stukken gesneden en gemixt met olie, zout en citroen. De salade was klaar. Het was nu wachten op het vlees.

Eindelijk was de eerste lading vlees klaar, inclusief de net gevonden champignons.. Aanvallen! Een stukje brood, wat vlees ertussen, beetje salade erbij, in een woord zalig! En als je jezelf dan omdraait en zo’n schitterend uitzicht ziet, wie wilt dat nou niet? Uiteraard in combinatie met een lekker kopje Turkse thee.

Na het eten en uitbuiken, was het tijd om op te ruimen en terug te gaan. We hebben weer een prachtige dag gehad in de bergen. Op naar een volgende keer.

Wil je ook?

Ook trek gekregen en zin om mee te gaan op picknick avontuur. Dat kan! Wij helpen je graag verder bij het organiseren van een picknick. Of hebben jullie andere picknick verhalen? Wij horen ze graag. Misschien kunnen wij ze de volgende keer gebruiken 🙂


 

Nadelen van emigreren, waar niet iedereen meteen aan denkt

Emigreren naar een ander land, in ons geval naar Turkije, is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het kent ook best wel wat nadelen, waar niet iedereen zich meteen van bewust is.

Familie
Natuurlijk weet iedereen dat zij hun familie moeten gaan missen voor een langere periode. Waarschijnlijk zagen jullie elkaar, voor de emigratie, ook niet iedere dag. Het zit hem juist in die kleine, vaak spontane, bezoekjes. Het is onmogelijk om elkaar even te zien voor een kopje thee of een wijntje. Ook naar de verjaardagen en andere gebeurtenissen, het is niet altijd mogelijk om daarbij te zijn.

Vrienden
Emigreren heeft ook een effect op de vriendschappen die je hebt. Vaak ‘overleven’ deze vriendschappen de afstand niet en verwateren ze. Enerzijds is dat heel erg jammer, anderzijds gaat het nou eenmaal zo. Het kan enorm lastig zijn om energie in een vriendschap te steken wanneer je elkaar niet vaak ziet.

Taal
De meeste van ons, waaronder ik, spraken weinig of geen Turks toen wij hier kwamen wonen. Gelukkig spreken de meeste mensen hier wel een aardig woordje Engels, maar dat is niet overal zo. Vooral voor degene onder ons met een Turkse schoonfamilie zullen het probleem herkennen, dat zij geen woord Engels spreken. In het begin kun je jezelf wel redden met handen- en voetenwerk, maar uiteindelijk is het doel natuurlijk om een normaal gesprek te kunnen voeren. Met veel Turkse televisie kijken, goed luisteren en lezen ben ik gelukkig al een heel eind gekomen.

Hier in Alanya is er wel een cursus Turks, die vanuit de gemeente wordt gegeven. Alleen jammer genoeg is het vaak maar een klas en zit het binnen een uur vol.

Integreren
Hoe lang wij ook in Alanya wonen, helemaal integreren zullen wij nooit. Wij, met onze blonde haren, zullen altijd aangezien worden voor toerist. Ondanks dat wij een aardig woordje Turks spreken. Het is ook wel logisch, als je in een toeristische plaats woont. En misschien zullen wij nooit helemaal integreren, maar we voelen ons hier wel thuis en dat is het allerbelangrijkste!

Komt dit iemand bekend voor of hebben jullie nog andere nadelen ondervonden?


 

De viering van het Suikerfeest

Vanavond werd voor de laatste keer het vasten verbroken. Morgen begint de viering van het Suikerfeest – duurt in totaal drie dagen – en wordt het einde van de Ramazan gevierd. Je merkt het aan alles en iedereen dat het morgen feest is. Iedereen is al dagen druk bezig met de voorbereidingen van het Suikerfeest. De mooiste tapijten worden uitgeklopt en neergelegd, het huis moet er spik en span uitzien, er wordt baklava gemaakt en er wordt voor voldoende eten gezorgd.

Op de eerste ochtend van het Suikerfeest bezoeken vele moslims de moskee voor het speciale ochtendgebed, waarmee de Ramazan echt wordt afgesloten. Na het gebed omhelzen ze elkaar en vergeven ze elkaar de fouten die gemaakt zijn het afgelopen jaar. Iedereen staat vroeg op om zich te baden, reukolie te gebruiken en trekt zijn of haar mooiste – vaak ook nieuwe – kleding uit de kast, voordat ze naar de moskee gaan.

De rest van de dag staan in teken van familiebezoeken. Ook wordt er, als het mogelijk is, een bezoek gebracht aan de graven van dierbaren. Tijdens deze familiebezoeken wordt er vaak zoetigheid gegeten, daar komt ook onze benaming van het Suikerfeest vandaan. Uiteraard draait het om veel meer dan alleen maar ‘suiker’. Alhoewel je de overheerlijke – vaak zelfgemaakte – baklava en lokum zeker niet moet missen. Het Suikerfeest gaat om saamhorigheid en vreugde. Iedereen is aardig voor elkaar en proberen met een schoon geweten en goede voornemens het nieuwe jaar in te gaan.

Natuurlijk brengen ook wij deze dagen door met onze familieleden en gaan wij samen genieten van al het lekkere eten en van elkaar. Wij wensen iedereen dan ook alvast een fijn Suikerfeest! X


 

Welkom Ramazan, de maand van het vasten

Het is weer zover! De jaarlijks terugkerende Ramazan, de maand van het vasten, is weer aangebroken. Dit houdt in dat er niet gegeten en gedronken mag worden vanaf het ochtendgebed tot aan het avondgebed. Ramazan is voor Moslims een tijd van bezinning. Sommigen vullen dat naast het vasten in met lezen uit de Koran en extra ‘luxe’ zoals tv kijken te minderen. Wanneer je nooit in aanraking bent geweest met dit fenomeen, begrijpen we dat het best wat vragen kan oproepen. Een goede reden om er een post op onze blog aan te wagen dus!

Het vasten tijdens de Ramazan is de ultieme beproeving voor de Moslim, dat moge duidelijk zijn. En alhoewel wij zelf niet vasten heeft deze maand ook voor ons als Hollandse vrouwen van moslim mannen inmiddels een waardevolle betekenis. Het staat voor ons persoonlijk symbool als maand van wederzijds begrip en steun en bovenal: onvoorwaardelijke liefde. ‘s Avonds (wat later dan normaal) samen aan de iftar (de maaltijd die het vasten verbreekt) en ’s nachts samen even opstaan voor een laatste ontbijtje. Daarbij is overdag overdadig eten en drinken voor de neus van je vastende man natuurlijk iets wat je bij voorbaat al laat, wel zo aardig!

Benieuwd naar wat die Ramazan nu eigenlijk inhoudt? Hierbij een aantal Ramazan feitjes!

• De Ramazan valt elk jaar 11 dagen eerder. Wij, en vele Moslims met ons, kunnen niet wachten tot deze eindelijk weer eens in de wat koudere winterdagen valt. Dat -niet drinken- tijdens warme zomerdagen is een extra beproeving!
• Tijdens de Ramazan moet er, wanneer dat binnen je mogelijkheden ligt, hulp geboden worden aan arme mensen, zoals het schenken van eten of geld.
• Een oude traditie die lang niet overal (meer) in Turkije voorkomt: ongeveer 2 uur voor het ochtendgebed wordt iedereen wakker gemaakt door een trommel, zodat men tijd genoeg heeft voor het ontbijt.
• Vrouwen die menstrueren mogen niet meedoen en moeten dit op een ander moment inhalen.
• Het moment wanneer kinderen mee moeten doen aan de Ramazan is voor jongens rond hun tiende en bij meisjes zodra ze menstrueren.
• Als het vasten expres wordt verbroken, moet er 62 dagen extra gevast worden.
• Op de markt zie je de prijzen van dadels omhoog schieten. Dit komt doordat de dadel een veel gegeten vrucht is tijdens de Ramazan. Veel moslims volgen het voorbeeld van Muhammed, die de eerste 3 dagen dadels, zout en olijven at.
• Teravih Namazı.
Namaz betekent bidden. Dit gebeurt per dag vijf keer: ’s morgens, ’s middags, namiddag, avond en ‘s nachts. De Teravih Namazı is het gebed in de nacht tijdens de Ramazan. Tijdens elke namaz moet men onder anderen een bepaald aantal keer knielen en buigen in de richting van Mekka. Dit is per namaz verschillend: van 4 keer in de ochtend tot 13 keer in de nacht. Met de Teravih Namazı komt daar nog eens 20 keer bij. ‘s Nachts is dat dus in totaal 33 keer. De Teravih Namazı is overigens niet verplicht.
• Elke Ramazan wordt afgesloten met het Suikerfeest, maar hierover later meer…


 

5 redenen om te emigreren naar Turkije

Het gaat weer eens niet zoals je wilt, je voelt je onbegrepen of aangekeken als die eeuwige blonde toerist: hoe goed we ook zijn ingeburgerd, natuurlijk hebben ook wij wel eens een baaldag als ‘expats’ in ons Turkije. We zijn net mensen. Maar hé, we zijn hier natuurlijk niet voor niets! Opdat we het niet vergeten, 5 redenen om te emigreren naar Turkije en waarom die stap naar dit prachtige land het dubbel en dwars waard is.

1. Alles is liefde
Hoe cliché het ook mag klinken, een van de voornaamste redenen om te emigreren naar Turkije is natuurlijk de liefde. Je zult maar net de liefde van je leven tegenkomen tijdens die ene zonvakantie. Wij zullen de eerste en de laatste niet geweest zijn…! Na maanden, zelfs jaren heen-en-weer gereis moet er een knoop worden doorgehakt, want geloof ons, een lange afstandsrelatie is ook niet alles. Wik en weeg: hebben jullie een sterke basis en een fijne toekomst voor ogen in zijn land van herkomst? Wij hebben de sprong uiteindelijk gewaagd én geen moment spijt gehad!

2. Merhaba sunshine!
Niet verkeerd, de zon schijnt bij ons zo’n 300 dagen per jaar. Daar kan het regenachtig Hollandse weer met zijn matige zomers natuurlijk niet tegenop! Toch kunnen we een grinnik niet onderdrukken wanneer een Hollander zegt: “Die Turken hebben natuurlijk nog nooit sneeuw gezien.” Laten we dat misverstand maar meteen uit de weg helpen. Binnen Turkije zijn er wel drie verschillende klimaatzones te onderscheiden. Steden als Ankara en Istanbul worden in de winter zodoende vaak geteisterd door flinke sneeuwval. En zelfs tijdens onze milde winters aan de zonnige zuidwestkust roetsjen wij na een kort autotochtje van een nabijgelegen besneeuwde bergtop af! Ook leuk!

3. Om je vingers bij af te likken
Een échte Turkse hap smaakt wel even anders dan die slappe Turkse pizza’s en broodjes döner kebab in Nederland. Heerlijke deegwaren, soepen, groente- en vleesgerechten passeren de revue. Om nog maar niet te spreken van de verslavend lekkere tatlı (zoetigheden). Biologisch verantwoord eten? Dat doe je hier automatisch. De wekelijkse markt afstruinen is een feest –én relatief zacht voor je portemonnee- . En nee, hier vind je geen waterige aardbeien in de winter; elk seizoen heeft zijn eigen, supersmaakvolle groente en fruit, zoals het hoort!

4. Een goede buur…
Persoonlijke ontwikkeling, zelfontplooiing, en ‘lekker bezig zijn met jezelf’: het individualistische leven is inmiddels bijna Hollands erfgoed te noemen. Het is ons ‘independent ladies’ met de paplepel ingegoten en we staan dan ook ons mannetje wel, maar tegelijkertijd is de Turkse ‘wij’ cultuur een verademing! Het brengt je terug naar waar het eigenlijk om draait in het leven: familie, vrienden en een goede buur. Er is altijd ruimte en tijd voor een praatje en een kopje thee. Bovendien is een helpende hand zo gevonden, al is het midden in de nacht.

5. Natuur waar je u tegen zegt
Of het nu de lange kustlijn is, schitterende sneeuw bedekte bergtoppen of verborgen watervallen en meren in een groen binnenland, Turkije heeft zoveel prachtige natuurschoon. Niet gek wanneer je bedenkt dat Turkije qua oppervlakte wel zo’n 20 keer groter is dan Nederland. En dan hebben we het nog niet eens over het historische erfgoed gehad. De geschiedenis van het Romeinse tot het Ottomaanse rijk én de recentere opbouw van het land door de nog altijd geëerde Atatürk: het heeft een Turks historische erfgoed opgeleverd waar je u tegen zegt. 101 reisplannen liggen op stapel, we hebben nog zoveel te zien en te ontdekken en dat allemaal in één land!