Expat life,  Het leven van

Mangal; Zo picknicken Turkse mensen

Picknicken met Turkse mensen is een ware belevenis. Het gaat niet zoals wij Nederlanders het doen, een picknickmand vol gesmeerde broodjes op een kleed ergens in een park.

Schapen in de bergen

Afgelopen zondag had mijn man het idee om gezellig te gaan picknicken. Het was droog weer met af en toe een lekker zonnetje dus daar zeggen we geen nee tegen. Wie wilt er nou niet een heerlijk dagje in de natuur doorbrengen met familie of vrienden om zich heen. Hij belde dus snel wat familie en het was geregeld, want ja dat regel je gewoon een uurtje van te voren. Uiteindelijk waren we met een groep van twaalf man en dat paste prima in de jeep van mijn schoonbroer. Dus we gingen op pad.. De bergen in! Onderweg kwamen wij ook nog een kudde schapen tegen. Zo leuk om te zien.

En nu hoor ik jullie denken, maar hoe regel je dat dan op zo’n kort termijn? Nou wij hebben het afgelopen zondag dus zo gedaan: Er werd lamsvlees gehaald, want picknicken met Turken heet geen picknicken zonder de BBQ! Ook werd er brood gehaald, want zonder brood kan er niet gegeten worden. Verder gingen er komkommers, tomaten, uien, aubergines, groene paprika’s, olie, zout, citroen, water, thee en suiker mee. Voordat we vertrokken hebben we het lamsvlees gemarineerd in een mix van yoghurt, tomatenpuree, uien, knoflook, olie, zout, paprikapoeder en oregano. De rest ging zo mee. En niet te vergeten alle andere attributen die we ook nog nodig hadden.

Toen we na een half uurtje met de jeep op de plek van bestemming waren aangekomen, werd er meteen hout bij elkaar gesprokkeld om een mooi vuurtje te maken. Ondertussen gingen er een aantal op zoek naar champignons.
Ja, weer die champignons!

De rest, waaronder ik, gingen aan de slag met het vlees aan de satéprikkers te rijgen, de komkommers en tomaten te snijden en de uien, aubergines en paprika’s werden in de hete kolen gelegd, om er een lekkere gegrilde smaak aan te krijgen.

BBQ

Net zoals in Nederland zijn de mannen hier ook de baas over de BBQ. Of nouja dat denken alle mannen tenminste hier en in Nederland 😉 Ze waren op tijd terug van de zoektocht naar nieuwe champignons, die ze weer hebben gevonden, en konden het vlees erop leggen. De uien, aubergines en paprika’s waren klaar en werden van hun velletje ontdaan, in kleine stukken gesneden en gemixt met olie, zout en citroen. De salade was klaar. Het was nu wachten op het vlees.

Eindelijk was de eerste lading vlees klaar, inclusief de net gevonden champignons.. Aanvallen! Een stukje brood, wat vlees ertussen, beetje salade erbij, in een woord zalig! En als je jezelf dan omdraait en zo’n schitterend uitzicht ziet, wie wilt dat nou niet? Uiteraard in combinatie met een lekker kopje Turkse thee.

Na het eten en uitbuiken, was het tijd om op te ruimen en terug te gaan. We hebben weer een prachtige dag gehad in de bergen. Op naar een volgende keer.

Wil je ook?

Ook trek gekregen en zin om mee te gaan op picknick avontuur. Dat kan! Wij helpen je graag verder bij het organiseren van een picknick. Of hebben jullie andere picknick verhalen? Wij horen ze graag. Misschien kunnen wij ze de volgende keer gebruiken 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *