Expat life,  Mixed kids

Meertalig opvoeden in Turkije, hoe werkt dat?

Overal ter wereld worden kinderen meertalig opgevoed. Dat kan op twee verschillende manieren. Of het kind krijgt de talen tegelijkertijd meteen vanaf de geboorte. Of het kind leert de talen na elkaar. Maar is meertalig opvoeden goed voor een kind? Wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van meertalig opvoeden?

De talen tegelijkertijd vanaf geboorte

De hersens van een baby zijn zeer flexibel en kunnen zonder problemen twee (of meer) talen opnemen. Het maakt in het ontwikkelingsproces niet uit of kinderen nou een taal of meerdere talen leren.

Het bestaat allemaal uit dezelfde stapjes:
• Rond de 6 maanden beginnen alle baby’s te brabbelen. In eerste instantie klinken baby’s uit alle landen hetzelfde, maar daarna kun je al snel het verschil horen welke taal het aan het leren is.
• Rond de 12 maanden zegt het kind zijn eerste echte woordje. Het kind bedoelt iets met de klank die het maakt.
• Rond de 18 maanden tot 2 jaar maakt het kind zijn eerste zinnetje met twee woorden. Bijvoorbeeld ‘mama mee’ of ‘auto hebben’.
• Tussen de 2 en 3 jaar maakt het kind langere zinnetjes tot vijf woordjes. Bijvoorbeeld ‘ik wil auto hebben’.
• Rond de 5 jaar kent het kind de hele grammatica van zijn taal of talen en kan vrijwel alles zeggen wat hij wilt.

Bij kinderen die meerdere talen leren, zie je ook nog de volgende ontwikkelingen:
• Rond de 13 maanden gaat het kind synoniemen gebruiken. Het kind benoemt het ding in twee talen. Bijvoorbeeld ‘auto’ en ‘araba’.
• Rond de 20 maanden gaat het kind de juiste taalkeuzes maken naar mensen toe. Hij weet nu dat mama alleen maar Nederlands spreekt dus gebruikt hij het woord ‘auto’ en papa alleen maar Turks dus gebruikt het ‘araba’. Tot aan het vierde levensjaar mixt het kind nog de woorden door elkaar. Bijvoorbeeld ‘bebek bedje slapen’. Dit komt omdat het kind het Nederlandse woord ‘pop’ nog niet weet. Maak je geen zorgen als jouw kind woorden door elkaar mixt. Taalkundigen noemen dit ‘ontwikkelings-codewisseling’ of ‘interferentie’. Zodra het kind meer woorden leert, gaat dit vanzelf over.

Reminder

Let op: dit is de gemiddelde leeftijd waarop kinderen iets nieuws leren. Alle kinderen ontwikkelen zich op een ander tempo. Het is dus heel normaal dat sommige kinderen al eerder beginnen met praten en sommigen weer veel later.

In een gezin waar er meerdere talen gesproken worden, krijg je vast van iedereen goedbedoelde adviezen, maar vaak verkeerd. Dat je bijvoorbeeld alleen nog maar Turks moet spreken om de kinderen zo snel mogelijk de Turkse taal aan te leren.

Belangrijk: De moedertaal van de ouders, is de taal waar ze zich het beste in kunnen uitdrukken, alles kunnen zeggen en uitleggen. Daarnaast is de moedertaal onderdeel van hun vertrouwde cultuur. Kinderen hebben die taal nodig voor een optimale ontwikkeling: cognitief en sociaal-emotioneel.

De talen na elkaar

Wanneer een kind eerst uitsluitend de Nederlandse taal hoort en er een aantal jaar later de Turkse taal bijkomt, kan het zijn dat het kind daarvan schrikt. Een nieuwe omgeving, een nieuwe taal. Geef ze tijd om naar de nieuwe taal te luisteren. Daarna stoppen kinderen meestal een tijd met praten en komen ze in ‘de stille periode’. Deze periode heeft een kind nodig om de nieuwe taal te verwerken in zijn hoofd.

Vaak duurt de stille periode zo’n zes maanden, maar kan natuurlijk altijd langer of korter duren. Bij introverte kinderen en bij kinderen die bang zijn om fouten te maken, zie je meestal dat de stille periode langer duurt. Bij extroverte kinderen en bij kinderen die niet bang zijn om fouten te maken, duurt die periode (veel) korter.

Als jouw kind in zo’n stille periode zit, kun je er toch achter komen of ze de nieuwe taal beter begrijpen. Let goed op nieuwe woordjes en zinnetjes. Is dit het geval, maak je dan vooral geen zorgen.

Een kind die twee talen tegelijkertijd leert, leert deze op dezelfde manier. Een kind die de talen na elkaar leert, leert de tweede taal op een andere manier. Als jouw kind de eerste taal goed beheerst, zal het de tweede taal veel sneller leren dan wanneer dit niet het geval is.

WIl je graag meer weten over meertalig opvoeden? Hier zijn een aantal tips over hoe je jouw kind kunt helpen bij het leren van een taal.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *