Emigreren,  Expat life

De nadelen van emigreren, waar niet iedereen meteen aan denkt

Emigreren naar een ander land, in ons geval naar Turkije, is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het kent ook best wel wat nadelen, waar niet iedereen zich meteen van bewust is.

Familie
Natuurlijk weet iedereen dat zij hun familie moeten gaan missen voor een langere periode. Waarschijnlijk zagen jullie elkaar, voor de emigratie, ook niet iedere dag. Het zit hem juist in die kleine, vaak spontane, bezoekjes. Het is onmogelijk om elkaar even te zien voor een kopje thee of een wijntje. Ook naar de verjaardagen en andere gebeurtenissen, het is niet altijd mogelijk om daarbij te zijn.

Vrienden
Emigreren heeft ook een effect op de vriendschappen die je hebt. Vaak ‘overleven’ deze vriendschappen de afstand niet en verwateren ze. Enerzijds is dat heel erg jammer, anderzijds gaat het nou eenmaal zo. Het kan enorm lastig zijn om energie in een vriendschap te steken wanneer je elkaar niet vaak ziet.

Taal
De meeste van ons, waaronder ik, spraken weinig of geen Turks toen wij hier kwamen wonen. Gelukkig spreken de meeste mensen hier wel een aardig woordje Engels, maar dat is niet overal zo. Vooral voor degene onder ons met een Turkse schoonfamilie zullen het probleem herkennen, dat zij geen woord Engels spreken. In het begin kun je jezelf wel redden met handen- en voetenwerk, maar uiteindelijk is het doel natuurlijk om een normaal gesprek te kunnen voeren. Met veel Turkse televisie kijken, goed luisteren en lezen ben ik gelukkig al een heel eind gekomen.

Hier in Alanya is er wel een cursus Turks, die vanuit de gemeente wordt gegeven. Alleen jammer genoeg is het vaak maar een klas en zit het binnen een uur vol.

Integreren
Hoe lang wij ook in Alanya wonen, helemaal integreren zullen wij nooit. Wij, met onze blonde haren, zullen altijd aangezien worden voor toerist. Ondanks dat wij een aardig woordje Turks spreken. Het is ook wel logisch, als je in een toeristische plaats woont. En misschien zullen wij nooit helemaal integreren, maar we voelen ons hier wel thuis en dat is het allerbelangrijkste!

Komt dit iemand bekend voor of hebben jullie nog andere nadelen ondervonden?

2 Comments

 • Melissa

  Voor mij is dit heel herkenbaar zelfs! Ik ben in 2014 geëmigreerd naar Gran Canaria (inmiddels weer terug in Nederland). Ook ik vond het heel lastig om te wennen aan het gebrek aan familie en vrienden om me heen. Maar goed, uiteindelijk doe je gelukkig ook weer genoeg nieuwe sociale contacten op. Leuk artikel!

  • Kelly

   Dank je wel!

   Al het begin is moeilijk, maar met het maken van nieuwe contacten kom je al een heel eind. Was dat voor jou ook een van de redenen om weer terug te gaan naar Nederland?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *