Alanya Guide,  Bezienswaardigheden

Naula; verborgen schat midden in Mahmutlar


De overblijfselen van Naula bevinden zich op zo’n 10 kilometer van Alanya, in Mahmutlar op 200 meter van de zee. Naula is verborgen achter moderne hoogbouw en omringd door bananenplantages. Het contrast tussen toen en nu kun je hier goed zien.


De geschiedenis van Naula

Er zijn geen officiële documenten over het definitieve bestaan van Naula, maar er wordt gedacht dat het een haven was van het nabijgelegen Leartes. De twee steden hebben namelijk vergelijkbare kenmerken.

De artefacten dateren uit de Byzantijnse periode van de stad, die omringd was met muren. Alle gebouwen zijn in een zeer vervallen staat. Een van de belangrijkste ruïnes van de stad weerspiegelt de cultuur van het Oost-Romeinse rijk.

In de oude stad waren enkele tempels, kerken en een theater. Door de vele gebedshuizen denkt men dat de stad een soort religieus centrum was waar geestelijken werden opgeleid.

Entree en route naar Naula

De entree is gratis en er zijn geen openingstijden. Je kunt er dus op ieder moment naar toe.

Vanaf Alanya D400 richting Gazipaşa sla je linksaf bij de eerste stoplichten van Mahmutlar. Aan het einde van de weg sla je rechtsaf. Je volgt de weg, bij de rotonde rijd je rechtdoor. Vervolgens kom je op een grote kruising, houd hier rechts aan, de weg heeft een flauwe helling. Na ongeveer 500 meter ligt de bestemming aan de rechterkant.

Onderzoek

Naula is nog niet wetenschappelijk opgegraven. Alle aannames die gemaakt worden, komen van mensen die veel ruïnes gezien hebben en daardoor gelijkenissen te zien met andere ruïnes.

Zou Naula een toeristische trekpleister kunnen zijn? Zeker weten! De gemeente zou het beter kunnen onderhouden en restauratie werkzaamheden moeten uitvoeren. Wat zou er volgens jou nog meer moeten gebeuren?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *