Alanya Guide,  Bezienswaardigheden

Nog even verder ‘dimmen’ bij de Dimçayı

De Dimçayı is een rivier, op ongeveer 6 kilometer van Alanya, die ontspringt in het Taurusgebergte en na zo’n 60 kilometer uitmondt in de Middellandse zee.

Je kunt de Dimçayı heel makkelijk bereiken per bus of taxi. Ook kunnen wij je op weg helpen met een betrouwbare service.

Dimcayi

Aan deze rivier hebben zich vele restaurants gevestigd. Allemaal kenmerkend door tentjes op of langs het water. In deze tentjes zit je op kussens op de grond met een tafel in het midden. Het is een soort picknick idee. Een ober komt langs om de bestellingen op te nemen. Dus wat jij nu nog moet doen is chillen! Een aanrader is het ontbijt menu ‘serpme kahvaltı’. Dit is een zeer uitgebreid ontbijt met veel verschillende gerechtjes.

Dimcayi ontbijt

Naast de tentjes staan er ook normale tafels en stoelen in het restaurant gedeelte en hebben sommige ook tafels en stoelen in of bij het water staan. Overal staan er wel een aantal ligbedjes in de zon, voor de zonaanbidders onder ons. Ook aan vermaak is gedacht, glijbanen, springplanken, hangmatten in het water en touwen waar je aan kunt slingeren zijn aanwezig. Deze zijn misschien niet overal aanwezig, maar schroom niet om een kijkje te nemen alvorens je ergens gaat zitten.

Tijdens de zomermaanden wordt hier vaak gestopt tijdens excursies, zoals een jeepsafari, voor een lunch. Het kan rond lunchtijd dus tijdelijk extra druk zijn.

Stuwdam

Het water van de Dimçayı is koud! Sinds december 2008 is de stuwdam in gebruik en het water wat vanaf daar verder stroomt richting de Middellandse zee ziet geen zon en heeft zo geen kans om op te warmen. Aan de ene kant heel fijn als je wilt afkoelen tijdens een hete zomerdag, maar zodra het kouder is, is zwemmen in de Dimçayı geen optie voor de meesten! Gelukkig hebben sommige restaurants daar een oplossing voor bedacht. Een heus zwembad met warmer water 😉

Vergeet tijdens een bezoek aan de Dimçayı niet te genieten van de schitterende omgeving. Dit is meer dan de moeite waard. Mocht je tijd over hebben, rij dan eens een stuk verder omhoog naar het stuwmeer. Dit prachtige uitzicht moet je gezien hebben! Voorheen woonden daar nog mensen en als het water gezakt is, zie je hier nog steeds enkele huizen staan.

Bij de Dimçayı kun je zelf bepalen hoelang je blijft. Je betaalt alleen voor wat je hebt gegeten en gedronken. Zo kun je er een hele dag vertoeven, maar ook enkele uurtjes. Wat ook erg leuk om te doen is, is een bezoekje aan de Dimçayı te combineren met een bezoekje aan de Dim Cave.

Wat vonden jullie van de Dimçayı? Laat het ons en anderen weten in een reactie. Ook kun je reviews schrijven en lezen op Tripadvisor.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *