Emigreren,  Expat life

Pensioen en emigreren naar Turkije


Hoe zit het eigenlijk met je pensioen, wanneer je van plan bent om naar Turkije emigreren? Heeft emigreren invloed op je pensioen? Ja! Dit kan zeker een grote invloed hebben op je pensioen.


Het Nederlandse pensioenstelsel

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie onderdelen.

  • AOW-uitkering.
  • Pensioen dat via werkgever wordt opgebouwd.
  • Aanvullend pensioen.

AOW-uitkering

Iedere Nederlander heeft recht op een AOW-uitkering. Hoe hoog deze is, hangt af van je burgerlijke staat en hoe lang je in Nederland hebt gewoond en gewerkt.

Je bouwt een volledige AOW-uitkering op wanneer je in 50 jaar, voordat de uitkering ingaat, in Nederland heeft gewoond. Voor ieder jaar die je mist, wordt er 2% ingehouden.

Wanneer je dus besluit om naar het buitenland te vertrekken, ben je meestal niet meer verzekerd voor de AOW en dit betekent dat je later een lagere AOW ontvangt. Als je bijvoorbeeld 5 jaar mist, krijg je 10% minder AOW uitgekeerd. Dus een AOW-uitkering van 90%.

Pensioen via werkgever

Wanneer je in loondienst bent, bouw je naast je AOW via de werkgever ook een pensioen op. Blijf je in het buitenland nog steeds voor deze werkgever werken, verandert er niets. Ga je ergens anders werken, is het belangrijk om na te gaan wat deze werkgever voor je pensioen heeft geregeld. Het opgebouwde pensioen in Nederland blijft tot aan je AOW-leeftijd gewoon staan.

Aanvullend pensioen

Voor een aanvullend pensioen gelden andere regels. Wat je per jaar mag wegzetten om je pensioen op te bouwen, is afhankelijk van je inkomen en waar je belastingplichtig bent. Wanneer je gaat emigreren, maar je blijft belasting betalen in Nederland, mag je jaarlijks je pensioen aanvullen.

Wanneer je geen belasting meer betaald in Nederland dan kun je waarschijnlijk ook geen geld meer storten op je pensioenrekening. Je kunt natuurlijk wel altijd nog geld opzij zetten op een andere rekening, maar dan zonder fiscaal voordeel.

Het aanvullend pensioen die je hebt opgebouwd in Nederland, houd je in de meeste gevallen gewoon aan. Het is per bank en/of verzekeraar verschillend.

Emigreren naar Turkije na de pensioenleeftijd

Als je gaat emigreren na de pensioenleeftijd dan is dat voor het ontvangen van de AOW-uitkering geen probleem. Nederland heeft een verdrag met Turkije. Hierdoor kun je dus gewoon in Turkije genieten van je Nederlandse pensioen.

Het pensioen dat is opgebouwd via een werkgever, kun je in de meeste gevallen ook gewoon in Turkije ontvangen. Voordat je naar Turkije emigreert, moet je dit wel controleren bij je pensioenuitvoerder.

Het aanvullend pensioen in Turkije ontvangen na emigratie is minder makkelijk. Er zijn enkele aanbieders, die deze mogelijkheid geven.

Wil je straks ook lekker genieten in de Turkse zon van je pensioen? Raadpleeg dan zeker je pensioenuitvoerder, waar je je pensioen via de werkgever opbouwt, en de aanbieder van een eventuele aanvullend pensioen. Zij kunnen je recente informatie geven met het meenemen van je pensioen naar Turkije.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *