Lifestyle

Ramadan; Hoe gezond is het om mee te doen?

De Ramadan is nu bijna een week geleden afgelopen. Ieder jaar doen er overal ter wereld moslims (en niet-moslims) mee met de Ramadan. Daarnaast zijn er ook mensen die gedurende de dag voor een langere periode achter elkaar niet eten, maar hoe gezond is dat eigenlijk?

Is meedoen met de Ramadan schadelijk voor je gezondheid?

In principe hoeven vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven niet mee te doen met de Ramadan. Ook mensen met chronische ziektes krijgen vrijstelling. Als je gezond bent, kan het dus geen kwaad. Aangezien je in de avond gewoon eet, krijg je wel voedingsstoffen binnen. Een van de nadelen is dat je overdag minder energie hebt en je kunt problemen krijgen met concentratie.

Zijn er ook voordelen aan meedoen met de Ramadan?

Aangezien je overdag niet eet, krijgt je maag de kans om te herstellen van ‘overmatig’ eten. Overigens is hier ook een andere oplossing voor en dat is gewoon om overdag minder te eten natuurlijk. Het is wel een goede manier om een hongergevoel onder controle te krijgen. Dit kan goed van komen op andere momenten.

Op een gezonde manier meedoen met de Ramadan

Belangrijk is dat je, op de momenten dat je mag eten, gezond eet en niet te veel. De avondmaaltijden lijken soms op heuse feestmaaltijden. De kans is groot dat je jezelf dan te vol gaat proppen, waardoor er zelfs een kans bestaat dat je aankomt.

Tips voor de Ramadan

  • Drink wat extra glazen water

Het is belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden, als je een langere periode niet mag drinken.

  • Eet kleine porties

Door kleinere porties te eten gedurende de tijd dat je mag eten, geef je je lichaam de tijd om het eten te verwerken. Als je teveel in een keer eet, kun je er buikpijn van krijgen.

  • Eet vezelrijk en gevarieerd

Door vezels te eten, heb je langer een ‘vol’ gevoel. Hierdoor zul je minder snel trek krijgen. Kies dus liever voor volkoren producten, deze zitten vol vezels.

Heb jij wel eens meegedaan met de Ramadan en hoe heb je het ervaren?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.