Expat life,  Het leven van

Seizoensgebonden affectieve stoornis: de winterblues in Turkije verslaan


Wanneer je je na het drukke zomerseizoen een beetje down voelt, ben je niet de enige. Seizoensgebonden affectieve stoornis is voor veel mensen een ziekte. Gelukkig zijn er in Turkije genoeg manieren om je op te vrolijken.


Wat is SAD?

SAD, een afkorting van Seasonal Affective Disorder, in het Nederlands seizoensgebonden affectieve stoornis genoemd, treft mensen vaak rond deze tijd van het jaar. De zomer is voorbij en de koude winter staat voor de deur. Als je het hebt, zoals veel mensen, weet je het omdat je je slecht voelt. Voor expats, vooral in deze tijd van het jaar, als het weer koud wordt en regent, steekt SAD zijn lelijke kop op en slaat heimwee toe, vooral als de kerstvakantie nadert.

Maar maak je geen zorgen, er zijn veel zeer positieve manieren om een ​​negatieve mentaliteit om te buigen, vooral in Turkije, en als je de juiste methoden en hulpmiddelen hebt, kun je seizoensgebonden affectieve stoornis bestrijden.

SAD is een vorm van seizoensgebonden depressie. Bij velen begint het aan het einde van de herfst en hebben het geluk dat het vertrokken is wanneer de lente aanbreekt. Ook beter bekend als de ‘winterblues’. De symptomen van SAD zijn depressieve stemming, slaapproblemen, gebrek aan inspiratie en energie, gevoelens van hopeloosheid en verlangen naar troostmaaltijden.

Het mooie van Turkije voor ons is dat er veel tradities en activiteiten zijn die mensen in hun levensstijl kunnen opnemen om ervoor te zorgen dat je actief, opgewekt en in een goed humeur blijft. De belangrijkste manier om dit te doen, is door ervoor te zorgen dat je naar buiten gaat, goed slaapt, gezond eet, beweegt en socialiseert.

Hier zijn enkele ideeën en manieren om je deze winter vervuld en goed te voelen in Turkije.

Ga de zon in!

Ga lekker de zon in wanneer je kunt. Dit is een van de beste en eenvoudigste manieren om te genieten van het leven. Een van de behandelingen voor SAD is eigenlijk lichttherapie, een vorm van lichttherapie die buitenlicht simuleert. Het is natuurlijk een optie om het zo te doen, maar Turkije biedt ons 300 dagen per jaar zon. Dus plan wanneer mogelijk je dag zo dat je buiten in de zon kunt zijn, als het weer het toelaat. Ideeën hiervoor kunnen een wandeling zijn, op een bankje aan zee zitten en een boek lezen of gewoon lekker tuinieren.

Dagelijkse routine

Een van de belangrijkste negatieve effecten van SAD is hoe het de slaappatronen onderbreekt. Of je nu te veel of te weinig slaapt, aandacht besteden aan je dagelijks ritme is het beste. In de zomer, vooral in Turkije, hebben mensen de neiging om ’s avonds laat te gaan slapen. In de winter is het beter om vroeg naar bed te gaan en vroeg wakker te worden. Zo haal je het meeste uit de natuurlijke daguren.

De grootste factoren die onze dagelijkse ritmes beïnvloeden, zijn cafeïne, blauw licht van tv’s en andere lichtgevende technologieën. Het is zeker verstandig om ’s avonds niet meer op sociale media te scrollen. Experts raden zelfs aan om tv-kijken voor het slapen te beperken. Probeer ook eens kruidenthee te drinken in plaats van cafeïnehoudende dranken in de avond. Waarom speel je geen spelletje, lees een boek, maak een puzzel of luister naar muziek voordat je naar bed gaat?

Gezond eten

Waarom niet winkelen op de lokale wekelijkse boerenmarkt en genieten van een combinatie van beweging, zon en plezier? Op deze markten vind je de verste seizoensproducten, noten, kazen en olijven, evenals natuurlijke remedies zoals kruidenthee. De winter is ook de tijd voor sahlep en/of boza.

Beweging

Het hebben van een ochtendroutine met lichaamsbeweging is ideaal om uw dagelijks ritme te resetten. Studies hebben aangetoond dat de ochtendzon vooral nuttig is voor het reguleren van slaappatronen en het corrigeren van jetlag. Turken houden van wandelen, dus het land staat vol met bospaden, fiets- en wandelpaden langs de kust en promenades. De meeste steden hebben ook sportplekken voor krachttraining in parken, of je kunt lid worden van een sportschool.

Sociaal contact

Ontmoet in de winter lokale verkopers en buren en ontvang een kopje thee of een spelletje backgammon. Veel regio’s in Turkije hebben ook verschillende soorten groepen, zoals wandel- en hardloopgroepen of zelfs afvalverwijderingsgroepen. Dit is een geweldige manier is om te sporten en te socializen. Vrijwilligerswerk doen of groepslessen volgen, is een van de beste manieren om nieuwe vrienden te maken en nieuwe vaardigheden op te doen. Vraag je expat Facebookgroep om advies waar te beginnen. Je kunt ook altijd terecht bij je gemeente, deze biedt af en toe verschillende leerzame sessies aan, zoals het leren van Turks.

Heb je nog goede ideeën om de winter blues te bestrijden. Laat dan vooral een reactie achter, zodat we elkaar kunnen helpen om fris het nieuwe jaar in te gaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *